Lengvata užgavo: „10 metų iš mano namų nepakilo joks dūmas, o nuolaidas gauna kiti“

Antradienį Seimas pritarė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) 9 proc. lengvatai kūrenimuisi malkomis ir panašioms medienos prekėms. Tačiau kai kurie gyventojai dėl to junta nuoskaudą.

Perkantiems malkas bus taikomas lengvatinis 9 proc. PVM.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Perkantiems malkas bus taikomas lengvatinis 9 proc. PVM.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Ignotas

Dec 12, 2018, 4:10 PM, atnaujinta Dec 12, 2018, 5:17 PM

„Dešimt metų namus šildau geoterminiu šildymu, bet negaunu jokios lengvatos, nors iš mano būsto nepakilo nė vienas dūmas. Gyvenantys daugiabučiuose gauna kompensacijas už šildymą, be to, Seimas pritarė, kad būtų PVM taikoma lengvata tiems, kurie kūrenasi malkomis. O tokiems kaip aš nuo sausio dar ir elektra brangs nors, elektros suvartoju dvigubai daugiau nei paprastas vartotojas“, – apmaudžiai kalbėjo į lrytas.lt paskambinęs vilnietis Arūnas.

Prieš tai gyvenęs name, kuriame kūrenta malkomis, Arūnas sakė pasirinkęs geoterminį šildymą, nes nereikia rūpintis kuru, valyti pelenų – pakanka dusyk per metus sistemą įjungti ir išjungti.

„Jaučiu nelygybę – elektros kainos kyla, o kitiems į kairę ir dešinę žarstomos nuolaidos, nors taip skatinamas miškų kirtimas. Aš kito pasirinkimo jau neturiu, tačiau tie, kurie statosi namus, tikrai pasvers – verčiau šildytis mediena ar geoterminiu šildymu“, – sakė vilnietis.

Siūlymą nuo kitų metų malkoms ir panašioms medienos prekėms taikyti PVM lengvatą teikė Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. Jis sutinka, kad Arūno svarstymai teisingi, tačiau parlamentaras vis dėlto aiškino, kad jo siūlytos lengvatos akcentas – ne pigesnis kuras, o legalūs mokesčiai.

„Žmogus iš esmės teisingai užduoda klausimą. Tačiau norime paskatinti, kad biokuro produkcija būtų perdirbama Lietuvoje, o ne įvežama iš Baltarusijos ar Rusijos. Pavyzdžiui, įsivežamų granulių kubinio metro kaina skiriasi 30-50 eurų. Netikiu, kad malkos atpigs, tačiau priversime jas perkančius žmones reikalauti sąskaitos-faktūros. Tada įmonės turės mokėti ir Gyventojų pajamų, „Sodros“, Pelno mokesčius“, – aiškino R.Žemaitaitis.

Jo teigimu, urėdijos parduoda vos 10-15 proc. malkinės medienos, nes ji 15 proc. brangesnė nei privačių miškų savininkai, kurie, nors oficialiai skelbia, kad malkinę medieną dovanoja, o iš tiesų ją parduoda.

„Kalbant apie atsinaujinančius išteklius, situacija kitokia, nes, norėdamas gauti garantiją, įrangą perki su sąskaita-faktūra. Koks kvailys gali pirkti nelegaliai, jei tau siūlo ilgalaikę garantiją“, – klausė Seimo narys.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad nuo sausio 1 dienos bet kuris, kuris pateikia projektą energijos gamybai savoms reikmėms iš atsinaujinančių išteklių, gauna 30 proc. išlaidų kompensaciją įrangos, kurios galia – iki 15 kilovatų, pirkti ir įrengti. Šiemet tokia kompensacija taip pat buvo taikoma, tik galia buvo 5 kilovatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.