Mažesnis PVM malkoms jas atpigins ne visiems

Seimui nutarus nuo 21 proc. iki 9 proc. sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) namų šildymui naudojamoms malkoms ir kitoms medienos atliekoms, realiai šį pokytį pajus ne visi. 

Jeigu malkos bus perkamos iš urėdijos ar įmonių bei fizinių asmenų – PVM mokėtojų, mažesnis tarifas bus pritaikomas iškart. Tačiau kai jos bus perkamos iš prekybininkų, dirbančių su verslo liudijimais ir nesančių PVM mokėtojais, tuomet nauja tvarka dar nėra nustatyta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jeigu malkos bus perkamos iš urėdijos ar įmonių bei fizinių asmenų – PVM mokėtojų, mažesnis tarifas bus pritaikomas iškart. Tačiau kai jos bus perkamos iš prekybininkų, dirbančių su verslo liudijimais ir nesančių PVM mokėtojais, tuomet nauja tvarka dar nėra nustatyta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2018, 4:31 PM, atnaujinta Mar 17, 2020, 9:43 AM

Jeigu malkos bus perkamos iš urėdijos ar įmonių bei fizinių asmenų – PVM mokėtojų, mažesnis tarifas bus pritaikomas iškart. Tačiau kai jos bus perkamos iš prekybininkų, dirbančių su verslo liudijimais ir nesančių PVM mokėtojais, tuomet nauja tvarka dar nėra nustatyta.

Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė BNS teigė, kad lengvata bus taikoma tik tada, kai pardavėjas bus PVM mokėtojas. 

„Kai įmonė, PVM mokėtoja, parduoda malkas gyventojui, o pastarasis jas naudoja savo reikmėms (ne verslo tikslais), tuomet įmonė parduodama malkas gyventojui, turi taikyti lengvatinį PVM mokesčio tarifą“, – sakė VMI atstovė. 

PVM mokėtoju privalu registruotis, kai per metus gautos pajamos iš veiklos viršija 45 tūkst. eurų. 

Vienas lengvatos malkoms iniciatorių, „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis sako, kad siekiant ardyti nelegalią prekybos malkomis rinką, ketinama pirkėjams iš privačių asmenų irgi numatyti kompensaciją, taikant pajamų mokesčio lengvatą. 

„Tariamės, kad bus parengta kitais metais tvarka. Gal užteks deklaruoti, kiek išleidai malkoms, pridėsi sąskaitas faktūras, ir VMI lengvatą kompensuos per gyventojų pajamų mokesčių lengvatą. Bus analogiška tvarka, kuri taikyta įsigyjant kompiuterius“, – BNS teigė parlamentaras. 

Pasak jo, tokia kompensacija skatintų žmones pirkti malkas legaliai, iš pardavėjų reikalauti pirkimą įrodančių dokumentų.  

Nenorėjęs pavardės viešinti verslo liudijimą turintis malkų prekybininkas, jas superkantis iš privačių miškų savininkų, teigė, kad mažesnis PVM tarifas jo veiklai įtakos neturės. 

„Mes iš privatininkų perkame mišką ir mokame sutartinę kainą, išrašomas važtaraštis, rodantis, kad ta malkinė mediena nepavogta. Joks PVM neskaičiuojamas. Kai medieną parduodu žmogui, taip pat PVM nėra“, – aiškino jis. 

R. Žemaitaitis teigė, kad malkų pardavimai menksta, daugiau parduodama granulių, briketų.

Finansų ministerijos skaičiavimais, dėl sumažinto PVM malkoms kitąmet biudžetas neteks apie 7 mln. eurų pajamų. 

Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.