Keistas bruožas: burnoja ant kainų, bet kažkodėl džiaugiasi

Kainų statistika rodo, kad pernykštis prekių ir paslaugų brangimas Lietuvoje – mažiausias per pusantrų metų. Ekonomistai sako, daugiausiai brango degalai.

Pernai kainos Lietuvoje augo vidutiniškai 2,5 proc.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Pernai kainos Lietuvoje augo vidutiniškai 2,5 proc.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TV naujienų tarnyba

Jan 11, 2019, 2:40 PM

Pigiausių maisto produktų krepšelis atsiėjo 50 eurų mėnesiui. Bet 2018 metais didėjo ir atlyginimai dviem trečdaliams dirbančiųjų.

Viešosios nuomonės tendencijas analizuojanti europinė tarnyba fiksuoja optimistines Lietuvos gyventojų nuotaikas, bet Lietuvos regionų prekybininkai sako matantys priešingą vaizdą.

Naujausia „Eurobarometro“ apklausa rodo, kad Lietuvos gyventojai, nors pusė jų viena didžiausių problemų įvardija kainas, savo ekonominę padėtį vertina optimistiškiausiai visoje Europos Sąjungoje.

Tačiau Panevėžyje žmonių srautai parduotuvėse išauga tik pensijų ir socialinių išmokų dienomis. Verslininkai sako, kad teko kelti kainas, nes brango žaliavos.

„Yra įmonės išgyvenimo antkainis. Ir, jeigu savikaina didėja už pardavimo kainą, tai kas? Mirtis“, – sako prekybos centro „Vasaris“ atstovė Miglė Gruzdenė.

Pernai kainos Lietuvoje augo vidutiniškai 2,5 proc. Panašiai tiek paskutinįkart jos didėjo 2017-ųjų vidurvasarį. Paslaugos pernai, kaip ir užpernai, brango labiau nei prekės, ir, anot ekonomistų, sudaro trečdalį infliacijos.

Kainų analizės portalas pricer.lt nustatė, kad pigiausių maisto produktų krepšelis pernai atsiėjo pigiau nei užpernai, gruodį – 50 eurų ir tai buvo mažiausia kaina per dvejus metus. Finansininkų teigimu, kainos Vilniuje ir regionuose gali skirtis kelis kartus, kaip ir asmeninė kiekvieno infliacija.

Lietuvos bankas prognozuoja, kad 2019 metais kainos kils šiek tiek mažiau nei pernai. Mažiau didės ir atlyginimai. Tačiau dalį jų, ekonomistai sako, suvalgys pabrangusios elektra ir dujos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.