Pateikė paklausiausių profesijų Lietuvoje sąrašą: vilčių suteikė ir emigrantams

Užimtumo tarnyba (UT) paskelbė profesijas, kurių atstovai 2019 metais Lietuvos darbo rinkoje turės daugiausia ir mažiausia šansų įsidarbinti. Drauge su sąrašu paviešinti šias profesijas įgijusių ir pagal jas dirbančių gyventojų vidutiniai šalies atlyginimai. 

Drauge su sąrašu paviešinti ir tose profesijose dirbančių gyventojų vidutiniai šalies atlyginimai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drauge su sąrašu paviešinti ir tose profesijose dirbančių gyventojų vidutiniai šalies atlyginimai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Pirmas – optimistinis – kadangi trūksta darbuotojų, tai jie visi ir įsidarbins. Antras – pesimistinis – grįžusių netenkins atlyginimai (nes JK jie žymiai didesni), o vietinių darbdavių – grįžusiųjų kvalifikacija“, – sakė Ž.Šilėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Pirmas – optimistinis – kadangi trūksta darbuotojų, tai jie visi ir įsidarbins. Antras – pesimistinis – grįžusių netenkins atlyginimai (nes JK jie žymiai didesni), o vietinių darbdavių – grįžusiųjų kvalifikacija“, – sakė Ž.Šilėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 5, 2019, 6:10 PM

Kaip sakė ekspertai, vilčių įsitvirtinti gimtinės darbo rinkoje turi ir emigrantai, tačiau daug kas priklausys nuo jų pačių. 

Graibstys IT sektoriaus darbuotojus

Kaip parodė UT išplatinta informacija, šiemet išaugo inžinierių paklausa, todėl prognozuojama, kad 2019 metais lengvai darbą ras elektronikos inžinieriai, elektros inžinerijos technikai, elektros inžinieriai, kompiuterijos inžinieriai, mechanikos inžinieriai ir statybos inžinieriai.

Kaip ir pernai, taip ir 2019-aisiais didelių įsidarbinimo galimybių turės IT sektoriaus darbuotojai. Tai yra kompiuterių tinklų specialistai, programinės įrangos kūrėjai, sistemų analitikai ir taikomųjų programų kūrėjai.

Tiesa, vis dėlto didžiausios įsidarbinimo galimybės 2019-aisiais numatomos elektronikos inžinieriams, elektros inžinerijos technikams, elektros inžinieriams, gydytojams specialistams, ikimokyklinio ugdymo mokytojams, informacinių technologijų ir ryšių paslaugų pardavimo specialistams, kompiuterijos inžinieriams, kompiuterių tinklų specialistams, mechanikos inžinieriams, programinės įrangos kūrėjams.

Kalbant apie kvalifikuotus darbininkus, pasiseks sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojams, mėsininkams ir žuvų darinėtojams, metalo apdirbimo staklių derintojams ir operatoriams, siuvėjams, kailininkams ir kepurininkams, statybininkams, autobusų ir troleibusų vairuotojams, baldų apmušėjams, dailidėms ir staliams, parduotuvių pardavėjams.

Didžiausios įsidarbinimo galimybės Profesija Vidutinis darbo užmokestis  Elektronikos inžinieriai  1209 € Elektros inžinerijos technikai 785 € Elektros inžinieriai 1086 € Gydytojai specialistai 1546 € Ikimokyklinio ugdymo mokytojai 686 € Informacinių technologijų spec. 967 € Kompiuterijos inžinieriai 1053 € Kompiuterių tinklų specialistai 879 € Mechanikos inžinieriai 1169 € Programinės įrangos kūrėjai 1771 € Reklamos ir rinkodaros specialistai 827 € Sistemų analitikai 1438 € Specialiųjų poreikių mokinių mokytojai 781 € Statybos inžinieriai 1034 € Taikomųjų programų kūrėjai 1547 € Automatikos inžinieriai 1005 € Mechanikos inžinerijos technikai  1128 € Autobusų ir troleibusų vairuotojai 632 € Baldų apmušėjai 635 €

Palies teisininkus, vadybininkus

Remiantis UT paskelbtais duomenimis, kiek mažiau pasiseks administravimo ir vykdomiesiems sekretoriams, apskaitos ir buhalterijos tarnautojams, biologams, botanikams ir zoologams, duomenų įvesties operatoriams, gyvosios gamtos mokslų technikams, grafikos ir multimedijos dizaineriams, interjero dizaineriams ir dekoratoriams.

Sunkiau įsidarbinti seksis ir jaunesniesiems teisės specialistams, pirkimo specialistams, sekretoriams, žmonėms, atliekanttiems bendras funkcijas, sporto treneriams, instruktoriams ir teisėjams, teisininkams, verslo paslaugų vadybininkams, vertėjams ir kalbininkams, žurnalistams.

Taip pat tai palies apsaugos darbuotojus, floristus, kirpėjus, kosmetikus, lengvųjų automobilių ir taksi bei furgonų vairuotojus.

Mažiausios įsidarbinimo galimybės Profesija Vidutinis darbo užmokestis Administravimo ir vykdomieji sekretoriai 665 € Apskaitos ir buhalterijos tarnautojai 641 € Biologai, botanikai ir zoologai 951 € Duomenų įvesties operatoriai 678 € Gyvosios gamtos mokslų technikai 659 € Grafikos ir multimedijos dizaineriai 830 € Interjero dizaineriai ir dekoratoriai 676 € Jaunesnieji teisės specialistai 800 € Pirkimo specialistai 806 € Politikos ir administravimo specialistai 907 € Produktų ir drabužių dizaineriai 726 € Sekretoriai 655 € Sporto treneriai, instruktoriai ir teisėjai 726 € Teisininkai 1401 € Verslo paslaugų vadybininkai 662 € Vertėjai ir kalbininkai  658 € Žurnalistai 751 € Apsaugos darbuotojai 515 € Floristai 485 €

Dėmesį turėtų atkreipti ir emigrantai

Kiek anksčiau lrytas.lt Jungtinės Karalystės (JK) lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė sakė, kad dėl „Brexit“ apie grįžimą į Lietuvą mąstantys lietuviai puikiai galėtų įsilieti į Lietuvos darbo rinką. Anot jos, tautiečiai yra įgiję įvairiausias profesijas.

„Absoliučiai visas: tiek kvalifikuoto darbo, tiek ne“, – tada sakė ji.

Jeigu taip nutiktų, kad susikrovę lagaminus emigrantai grįžtų į gimtinę, Lietuvos darbo rinkos situacija priklausytų nuo grįžtančių profesijų ir motyvacijos, teigė ir Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertas Vytautas Mitalas.

„Jei tai bus kvalifikuoti darbininkai, kurių pastaruoju metu labai trūksta, jų įsidarbinimo galimybes vertinčiau optimistiškai. Tai taip pat padėtų šalies ekonomikai, nes vis daugėja verslininkų, kurie turi apriboti savo plėtros planus dėl tinkamų darbuotojų trūkumo.

Tačiau mažiau paklausių profesijų darbuotojams reikėtų nusiteikti, kad gali tekti persikvalifikuoti“, – atvirai apie galinčią susiklostyti situaciją kalbėjo ekspertas.

Jo teigimu, taip pat labai svarbu, kokių atlyginimų tikėsis grįžtantieji.

„Vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje dar nėra toks, kokio jie galėjo tikėtis JK. Teoriškai padidėjusi darbo jėgos pasiūla darbo rinkoje galėtų sulėtinti bendrą atlyginimų augimą, kuris pastaruoju metu buvo itin spartus.

Visgi jei atvykstantieji sėkmingai integruosis į darbo rinką, tai prisidės prie verslo plėtros ir ekonomikos augimo ir to naudą pajusime visi“, – sakė V.Mitalas.

Emigrantams mato du scenarijus

Kalbėdamas apie tai, kiek realu grįžtantiems emigrantams užpildyti paklausiausių profesijų darbo vietas Lietuvoje, LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas sakė matantis du scenarijus.

„Priklauso nuo to, kokių profesijų ir kokių lūkesčių migrantai grįš. Spėju, kad kompanijos, įdarbinančius aukštos kvalifikacijos, brangiai apmokamus darbuotojus imsis legalių priemonių, kaip išlaikyti tuos darbuotojus ir po „Brexit“. Priemonių tam yra.

Net ir dabar Lietuvoje yra darbuotojų ne iš ES šalių, o ir Lietuvos piliečiai užsienyje dirba ne tik ES, bet ir, pavyzdžiui, JAV. Jei, ir čia reikia pabrėžti „jei“, grįš žmonės be ypatingos kvalifikacijos, galimi du scenarijai.

Pirmas – optimistinis – kadangi trūksta darbuotojų, tai jie visi ir įsidarbins. Antras – pesimistinis – grįžusių netenkins atlyginimai, nes JK jie žymiai didesni, o vietinių darbdavių – grįžusiųjų kvalifikacija“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip šiemet keisis lietuvių uždarbiai ir gaunamos pajamos, Ž.Šilėnas sakė, jog tikėtina, kad vidutinis atlyginimas ir toliau augs.

„Taip pat pajamas padidins neapmokestinamojo pajamų dydžio kėlimas. Bet pagrindinis pajamų kilimas visgi yra susijęs su ekonomikos augimu“, – teigė jis.

Štai naujausi UT duomenys rodo, kad šių metų sausio 1 d. šalyje buvo registruota 154,4 tūkst. bedarbių ir jie sudarė 8,9 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų.

Kalbant apie 2019-uosius, naujausia SEB banko ekonomisto Tado Povilausko apžvalga parodė, kad nedarbas šalyje šiemet turėtų būti apie 6 proc. darbingo amžiaus gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.