Stintų šventės Palangoje atgarsiai: prekeiviams skriejo paslaptingi nurodymai

Palangoje vykusios Stintų šventės išvakarėse kai kurie prekeiviai negalėjo patikėti savo akimis elektroniniu paštu iš organizatorių gavę pranešimus, kad teisė prekiauti mugėje jiems esą bus suteikiama tik paaukojus pinigų asociacijai „Stintų ordinas“. 

Tradicinę šventę rengia „Stintų ordinas“.<br> G.Šalčio nuotr.
Tradicinę šventę rengia „Stintų ordinas“.<br> G.Šalčio nuotr.
Tradicinę šventę rengia „Stintų ordinas“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tradicinę šventę rengia „Stintų ordinas“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tradicinę šventę rengia „Stintų ordinas“.<br>  G.Šalčio nuotr.
Tradicinę šventę rengia „Stintų ordinas“.<br>  G.Šalčio nuotr.
Tradicinę šventę rengia „Stintų ordinas“.<br>  G.Šalčio nuotr.
Tradicinę šventę rengia „Stintų ordinas“.<br>  G.Šalčio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 20, 2019, 5:48 PM, atnaujinta Feb 20, 2019, 6:47 PM

Antrąjį vasario savaitgalį Palangoje vykusią Stintų šventę rengė būtent asociacija „Stintų ordinas“, kuri taip pat platino 40 arba 60 eurų kainavusius leidimus prekiauti mugės metu. Tokių prekiautojų registruota apie 280. 

Kai kurie mugės dalyviai tikino smarkiai nustebę, kad iš viešai skelbiamo Stintų šventės rengėjų elektroninio pašto adreso buvo siuntinėjami priminimai apie būtinybę sumokėti 250 eurų paramos mokestį asociacijai „Stintų ordinas“. 

„Teisė prekiauti atsiranda tik sumokėjus sutartą paramos sumą“ - rašome laiške vienam mugės prekiautojui. Pasak jo, dalyvavimo mugėje išlaidoms padidėjus daugiau kaip penkis kartus, darbas tampa visiškai nuostolingas. 

„Pikčiausia, kad tai – paslėpta reketo forma“, - piktinosi Kaune gyvenantis meninių rankdarbių kūrėjas. 

Sutartyje – kilnūs tikslai

Asociacijos „Stintų ordinas“ parengtoje tipinėje paramos sutartyje nurodoma, kad parama gali būti suteikiama savanoriškai ir neatlygintinai. 

„Parama suteikiama paramos gavėjo įstatuose numatytiems visuomenei naudingiems tikslams įgyvendinti“ - skelbia sutarties sąlygos.

„Stintų ordinas“ įsipareigoja, kad gauti pinigai bus skiriami visuomeninio nekomercinio renginio Stintų šventė organizavimui, taip pat kitoms asociacijos nuostatuose numatytoms veikloms. 

Paramos teikėjui „Stintų ordinas“ oficialiai įsipareigojo reklamuoti rėmėjo prekinį ženklą bei teikiamas paslaugas renginio metu pastatytuose LED ekranuose bei kitais turimais būdais. 

Maršalas pasijuto nustebęs

„Stintų ordino“ maršalu paskelbtas verslininkas Gintaras Sičiūnas pareiškė nieko negalintis paaiškinti, kaip susiję leidimai prekiauti mugės metu ir finansinė parama asociacijai. 

„Visus už prekybos leidimus surinktus pinigus perdavėme savivaldybei“, - pranešė G.Sičiūnas.  

Palangiškis patarė kreiptis į mugės koordinatorių, aktyvų „Stintų ordino“ veikėją, tautodailininką  Albertą Bukauską. Būtent jo pavardė nurodyta ir laiške, kuriame primenama apie poreikį skirti paramą asociacijai. 

Porą dienų galvojęs A.Bukauskas pareiškė, kad laiškas siųstas ne iš jo kompiuterio, o prieš 8 metus sukurtu elektroninio pašto adresu naudojasi mažiausia 6 žmonės. Kas galėjo siųsti tokį laišką, jis esą negalįs paaiškinti. 

A.Bukauskas vis tik vengė aiškiai atsakyti, ar teiginys laiške apie prievolę prekiautojams skirti paramą „Stintų ordinui“ mainais už leidimą prekiauti mugės metu atitinka tikrovę. 

„Norite pasakyti, kad visi prekiautojai mokėjo?“ - klausinėjo pats A.Bukauskas. Jis svarstė esą galbūt apie tai kažką žino šventės koordinatorius Nerijus Stasiulis, nors mugės koordinavimo reikalai buvo pavesti būtent pačiam A.Bukauskui. 

Kurorto vadovai – nepasiekiami

A.Bukauskas vėliau žadėjo pateikti oficialų raštišką „Stintų ordino“ išaiškinimą ir atsiuntė jį trečiadienį vakare.

Prašydamas raštu pateikti klausimus A.Bukauskas nurodė tą patį elektroninio pašto adresą, iš kurio buvo siunčiami paslaptingi nurodymai. 

„Mugės dalyviai buvo atrenkami vadovaujantis mugės nustatytomis taisyklėmis.
Rėmėjai už paramą buvo reklamuojami renginio metu. Jei remėjas vykdo savo produkcijos prekybą, jis privalėjo susimokėti ir rinkliavą. 

Tik pervedus paramą, įsigalioja sutartyje numatytos paramos sąlygos. Parama yra laisvanoriška. Šiais metais šventė „Palangos stinta-2019“ turėjo tiek juridinių, tiek ir fizinių asmenų remėjų, o lėšos skirtos šventės organizavimui. Asiociacija  „Stintų ordinas“ turi paramos gavėjo statusą.
Paramos lėšas asociacija naudojo renginio sąnaudų finansavimui“, - pranešė A.Bukauskas.

Nei Palangos meras Šarūnas Vaitkus, nei kurorto administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė į telefono skambučius neatsiliepė.

Būtent Palangos savivaldybė išrinko asociaciją „Stintų ordinas“ šios šventės rengėju.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?