Emigrantai sunerimę – nežinia, ar pavyks susigrąžinti mokesčius

Tvyrant nežinomybei dėl „Brexit“, išlieka daug neatsakytų klausimų, kas bus po 2019 m. kovo 29 d. Tai yra oficiali Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos data. Nors laiko liko nedaug, aiškumo apie išstojimo sąlygas nėra. Emigrantams ir anksčiau šioje šalyje dirbusiems lietuviams ypač daug klausimų kyla dėl mokesčių susigrąžinimo.

Emigrantams ir anksčiau Didžiojoje Britanijoje dirbusiems lietuviams ypač daug klausimų kyla dėl mokesčių susigrąžinimo.<br> Scanpix-Reuters nuotr. 
Emigrantams ir anksčiau Didžiojoje Britanijoje dirbusiems lietuviams ypač daug klausimų kyla dėl mokesčių susigrąžinimo.<br> Scanpix-Reuters nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2019, 11:11 AM, atnaujinta Feb 21, 2019, 11:26 AM

„RT Tax“ mokesčių grąžinimo kompanijos direktorius Žydrūnas Janušauskas teigia, kad šiais metais jaučiamas susidomėjimas mokesčių grąžinimu iš Didžiosios Britanijos.

 „Sulaukiame daug užklausų. Žmonės domisi, ar ateityje bus įmanoma susigrąžinti mokesčius tokiomis pačiomis sąlygomis kaip iki šiol.

Sugrįžę emigrantai taip pat kur kas intensyviau pateikia dokumentus mokesčiams grąžinti nei ankstesniais metais. Sakyti, kad žmonės yra išsigandę, būtų kiek per drąsu, tačiau susirūpinimas ar nerimas iš grįžusių emigrantų tikrai jaučiamas“, – sakė Ž.Janušauskas.

Vis dėlto nežinia, kokia bus mokesčių susigrąžinimo tvarka po „Brexit“ įsigaliojimo. Kol kas klausimų daugiau nei atsakymų. Didžiosios Bitanijos mokesčių institucija nepateikia informacijos apie pasikeitimus mokesčių grąžinimo procese.

„Deja, mes negalime nei patvirtinti, nei paneigti, kad po kovo 29 d. bus neįmanoma susigrąžinti mokesčių. Tokios informacijos iki pat šios dienos neturime.

Dėl viso pikto raginame per paskutinius 5 metus Didžiojoje Britanijoje dirbusius asmenis mokesčių grąžinimą pradėti iki „Brexit“ įsigaliojimo. Be abejo, didelė tikimybė, kad labai reikšmingų pasikeitimų nebus, tačiau kol garantijos nėra – geriau susitvarkyti visus formalumus laiku“, – teigė Ž.Janušauskas.

Pagal dabar galiojančius įstatymus, mokestiniai metai Didžiojoje Britanijoje prasideda balandžio 6 d. Didžiojoje Britanijoje dirbę ir į Lietuvą grižę tautiečiai mokesčius gali susigrąžinti už 5 praėjusius metus, tad šiais metais galima kreiptis dėl grąžinimo už laikotarpį nuo 2014 m. Skaičiuojama, kad vidutiniškai iš šios šalies vienam žmogui sugrįžta 860 Eur permokėtų pajamų mokesčių.

Kitokia tvarka galioja savarankiškai dirbusiems asmenims („self-employed“), kurie, pasak Ž.Janušausko, privalo kiekvienais metais teikti mokesčių deklaracijas iki sausio 31 d.

 „Dirbusieji savarankiškai privalo pildyti mokesčių deklaracijas be jokių išimčių – net ir tuo atveju, jeigu registravosi kaip „self-employed“, bet nedirbo Didžiojoje Britanijoje. Neužsipildžius visų formalumų laiku yra taikomos baudos už vėlavimą – nuo 100 GBP per mėnesį“, – sakė pašnekovas.

Ar po „Brexit“ įsigaliojimo mokestiniai įstatymai keisis dirbantiems savarankiškai, informacijos nėra.

Didžiojoje Britanijoje šiuo metu gyvena apie 200 tūkstančių lietuvių. Manoma, kad „Brexit“ naujienas stebintys tautiečiai gali rinktis kelis ateities variantus – grįžti į Lietuvą, emigruoti į turtingesnes Europos Sąjungos šalis arba dar giliau įleisti šaknis Didžiojoje Britanijoje ir svarstyti apie šios šalies pasą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.