Lietuva vis dar atsilieka – išmanioji elektros apskaita tik projektuose

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos (EDPK) posėdyje buvo pristatytas išmaniosios apskaitos diegimo Lietuvoje projektas.

 Išmanieji skaitikliai sumontuoti tik projekte dalyvaujančiuose namų ūkiuose.<br> A.Srėbalienes nuotr. 
 Išmanieji skaitikliai sumontuoti tik projekte dalyvaujančiuose namų ūkiuose.<br> A.Srėbalienes nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2019, 5:05 PM

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vadovas Mindaugas Keizeris aptarė esamą situaciją ir būsimas projekto naudas gyventojams, verslui ir elektros skirstymo operatoriui.

Kol projektas vertinamas Valstybinėje kainų ir energetikos komisijoje, ESO atstovai pateikė preliminarius skaičiavimus. Per ketverius projekto įgyvendinimo metus dėl projekto elektros tarifas pirmaisiais metais gali išaugti iki 0,41 euro cento už 1 kwh.

Nepaisant to, vartotojai didesnius kaštus galės kompensuoti, stebėdami savo elektros suvartojimą ir keisdami vartojimo įpročius. Statistika rodo, kad įdiegus išmaniąją apskaitą elektros vartojimas vidutiniškai sumažėja 6 proc.

Komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys atkreipė dėmesį, kad viešojoje erdvėje gyventojai pasigenda informacijos apie projektą ir jo būsimas naudas. „Nors projektas jau startavo, jaučiama informacinė tuštuma, kuri gali pakenkti projekto įgyvendinimui“, – sako komisijos pirmininkas.

Išmaniosios elektros apskaitos investicijų projektas šiuo metu yra derinamas su Kainų komisija, tačiau išsamesnės jo detalės kol kas yra įslaptintos.

Lietuva yra viena iš paskutiniųjų Europos Sąjungos valstybių vis dar neturinčių įdiegtos išmaniosios apskaitos. Estijoje išmaniosios apskaitos diegimas baigtas dar 2016 m., Latvijoje diegimą planuojama pabaigti 2023 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.