ECB dar nereikia svarstyti, kaip sušvelninti neigiamų palūkanų pasekmes bankams

Europos Centriniam Bankui (ECB) dar nereikia svarstyti, kaip sušvelninti neigiamų palūkanų normų pasekmes euro zonos bankų sektoriui, mano ECB vykdomosios valdybos narys Benoit Coeure.

 B. Coeure pripažino, kad neigiamos palūkanų normos gali turėti nepageidaujamų pasekmių ir kad reikia reguliariai vertinti jų naudą.<br> Wikipedia nuotr.
 B. Coeure pripažino, kad neigiamos palūkanų normos gali turėti nepageidaujamų pasekmių ir kad reikia reguliariai vertinti jų naudą.<br> Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-23 13:13

„Šiuo metu nematau priežasčių, dėl kurių reikėtų įvesti daugiapakopę [bazinės indėlių] palūkanų normos sistemą, – pareiškė jis interviu vokiečių leidiniui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. – Tokia priemonė būtų naudingiausia bankams, kurie turi didelį likvidumo perteklių ir daugelis kurių yra Prancūzijoje ir Vokietijoje, o bankų kreditavimo apimtys šiose šalyse jau yra didelės. Taigi kol kas nėra jokių įrodymų, jog neigiamos palūkanos kenktų skolinimo apimtims. Kaip tik yra priešingai.“

Apie tai, jog ECB vadovybė svarsto idėją įvesti daugiapakopę indėlių palūkanų normą, kalbama nuo kovo mėnesio. Tokioje sistemoje toliau galiotų neigiama bazinė indėlių palūkanų norma, tačiau tam tikrai daliai bankų indėlių euro zonos centriniame banke būtų taikoma teigiama norma.

B. Coeure pripažino, kad neigiamos palūkanų normos gali turėti nepageidaujamų pasekmių ir kad reikia reguliariai vertinti jų naudą.

Tačiau jis pridūrė, jog neigiamos palūkanų normos kol kas nėra didžiausia euro zonos ekonomikos problema.

Dabartinė ekonomikos būklė kelia „prieštaringų jausmų“, pareiškė B. Coeure, kuris laikomas vienu iš galimų Mario Draghi įpėdinių ECB vadovo poste.

Euro zonos centrinio banko vadovybės prognozėse numatoma, kad ekonomikos augimas antrąjį pusmetį paspartės, tačiau tai bus įmanoma tik tuo atveju, jeigu bus sėkmingai išspręsti prekybos ginčai, pažymėjo ECB vykdomosios valdybos narys.

Naujosios ECB prognozės bus paskelbtos birželį. Tuomet bus paviešintos ir naujosios tikslinių ilgesnės trukmės refinansavimo operacijų serijos (TITRO) sąlygos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.