Svarbi diena Seime: sprendimai palies kiekvieną šeimą

Seimui ketvirtadienį numatoma pateikti Darbo kodekso pataisą, kurioje siūloma darbuotojams, kurie turi neįgalius, sunkiai sergančius ar 70 metų ir daugiau sulaukusius tėvus, suteikti vieną papildomą poilsio dieną per mėnesį, sudarant sąlygas pasirūpinti tėvų poreikiais.

Motina, šeima, vaikas, vaikai, supynės, auklėjimas, vaikų priežiūra, dvynukai, žaidimų aikštelė<br>V.Balkūno nuotr.
Motina, šeima, vaikas, vaikai, supynės, auklėjimas, vaikų priežiūra, dvynukai, žaidimų aikštelė<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2019, 8:30 AM, atnaujinta Apr 25, 2019, 9:47 AM

„Darbuotojai, kurių tėvai turi negalią ar yra pasiekę garbaus amžiaus, dažnai turi skirti nemažai dėmesio jų priežiūrai: nuvežti ar palydėti į gydymo ar kitą įstaigą, padėti apsirūpinti maisto produktais ar kitais pirkiniais, sutvarkyti buitį ir panašiai.

Tačiau šiandien Lietuvoje į šiuos įsipareigojimus nėra pakankamai atsižvelgiama, nėra darbuotojams, turintiems neįgalius ar vyresnius ir daugiau priežiūros bei pagalbos reikalaujančius tėvus, realių galimybių ir priemonių, palengvinančių atlikti pareigą savo tėvų atžvilgiu“, – sako projektą parengusios Seimo narės konservatorė Monika Navickienė ir liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jos siūlo įteisinti, kad darbuotojams, turintiems sabu tėvus arba vieną iš jų ir kuriems nustatytas 0-25 procentų darbingumo lygis, suteikti vieną papildomą poilsio dieną per mėnesį.

Tokia pat teisė į laisvadienį turėtų priklausyti žmonėms, jei kuriam nors iš jų tėvų nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis ar kurie serga į Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą sąrašą įrašytomis ligomis ir kuriems gydyti nuolat reikalinga hemodializė. Taip pat tiems, kurių tėvų amžius perkopė 70 metų.

Siūloma, kad teikiama Darbo kodekso pataisa įsigaliotų jau nuo šių metų liepos 1 dienos.

Pagal šiuo metu galiojančio Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymą, viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę) suteikiama tik darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Taip pat ketvirtadienį planuojama pateikti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma numatyti, kad apdraustajam asmeniui, kuris slaugo sergantį šeimos narį, taip pat kaip ir slaugantiems vaikus iki 14 metų, išmoka iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų būtų pradedama mokėti nuo pirmosios slaugymo dienos ir mokama ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų.

Taip būtų suvienodintos sąlygos apdraustiesiems asmenims, slaugantiems sergantį šeimos narį, gauti išmoką iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų, nepriklausomai nuo to, kokio amžiaus yra slaugomas asmuo.

„Šiuo metu galiojanti nuostata, kad slaugant sergantį šeimos narį apdraustasis asmuo išmoką iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų turi teisę gauti ne ilgiau kaip 7 kalendorines dienas, o slaugant vaiką iki 14 metų – ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų, nėra teisinga.

Asmens įsipareigojimai šeimos nariams, nesvarbu ar tai vaikai, ar sutuoktinis, ar tėvai, turi būti suprantami kaip lygiaverčiai. Todėl ir sąlygos jiems susirgus už jų slaugą gauti išmoką iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų turi būti vienodos“, – sakė įstatymo pataisų iniciatorės Seimo narės konservatorė Monika Navickienė ir liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jos siūlo, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų jau šių metų liepos 1 d.

Šiuo metu susirgus tėvams ar kitam šeimos nariui, dirbantis asmuo iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų išmokas gali gauti tik 7 kalendorines dienas, kai tuo tarpu sergant vaikui iki 14 metų šis terminas yra 14 kalendorinių dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.