Nuo prievolės sumokėti sutuoktinio skolas skiriantis išsuks vienintelis žingsnis

Sutuoktiniui prasiskolinus, jums taip pat gali tekti mokėti už jo prisiimtas paskolas, apie kurias nieko nežinojote.

Skyrybos<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skyrybos<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2019, 9:25 AM, atnaujinta Jun 15, 2019, 9:26 AM

Kaip aiškina Advokatų kontoros Šlekonytė ir partneriai „FINLEX“ teisininkė Karolina Jonaitienė, tokia situacija gali susiklostyti dėl to, kad vienam sutuoktiniui sudarant kredito sutartį, kito sutuoktinio sutikimo nereikia.

„Nors atrodytų, kad kredito įstaiga, sudarydama paskolos sutartį su jūsų sutuoktiniu, apie tai turėtų informuoti ir jus, tačiau teisinis reguliavimas ir praktika rodo kitaip. Nei jus informuoti, nei jūsų sutikimo nereikia“, – aiškino advokatė Julija Šlekonytė.

Kredito įstaigai vertinant jūsų kreditingumą ir apie tai jūsų neinformuojant, nėra pažeidžiamas ir didelį šurmulį asmens duomenų apsaugos srityje sukėlęs Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas.

„Lietuvos Respublikos teisės aktai numato pareigą kredito įstaigoms įvertinti tiek kredito gavėjo galimybes pasiimti konkretų finansinį įsipareigojimą, tiek jo sutuoktinio pajamas, išlaidas ir įsipareigojimus finansų įstaigoms. Būtent dėl to, kad kredito įstaiga įstatymų yra įpareigota įvertinti abiejų sutuoktinių pajamas ir išlaidas, vadovaujantis Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu taikoma išimtis ir nekyla pareiga informuoti kito sutuoktinio apie jo duomenų tikrinimą“, – pasakojo teisininkė.

Taigi situacija, kai sutuoktinis nieko nežino apie vyro ar žmonos paskolas, ne tokia ir reta. Kadangi kredito įstaigos neprivalo nei gauti jūsų sutikimo, nei jūsų informuoti, pranešimas apie prisiimtus įsipareigojimus lieka tik jūsų sutuoktinio moralės reikalas.

Be to, kreditą paėmęs sutuoktinis gali reikalauti, kad už suteiktą paskolą atsakytų abu sutuoktiniai, tačiau, kilus ginčui teisme, jis turėtų įrodyti, kad paskola buvo panaudota būtiniems šeimos poreikiams tenkinti.

Teisininkė Karolina Jonaitienė teigė, jog praktikoje gausu atvejų, kai, prasidėjus santuokos nutraukimo procesui teisme, ginčijamasi, ar abu sutuoktiniai yra atsakingi už paimtas paskolas, ar tik tas, kurio vardu sudaryta paskolos sutartis.

„Turėjome atvejį, kai vienas iš sutuoktinių imdavo greituosius kreditus azartiniams lošimams, o vėliau teisme įrodinėjo, kad kreditus panaudojo skoloms grąžinti, kurios atsirado dėl vestuvių šventės išlaidų, ir netgi paprašė draugų tai paliudyti. Deja, teisme nei žodžių, nei draugų palaikymo nepakanka, tad, norint pasiekti, kad vieno sutuoktinio santuokos metu paimtą kreditą lygiomis dalimis būtų įpareigoti grąžinti abu sutuoktiniai, reikia teismui pateikti realius įrodymus, kad kreditas buvo panaudotas šeimos poreikiams tenkinti“, – aiškino teisininkė.

Tačiau, kartais situacija apsiverčia ir kitu kampu. Pavyzdžiui, kai vieno sutuoktinio imtas kreditas buvo panaudotas bendram turtui suremontuoti, tačiau kitas sutuoktinis teisme teigė apie kreditą nieko nežinojęs.

Tokiu atveju, kai abu sutuoktiniai nutaria imti kreditą bendriems poreikiams, teisininkai pataria kredito sutartį pasirašyti būtent abiems sutuoktiniams, taip išreiškiant aiškią poziciją ir išvengiant konfliktų ateityje. Bet tai nereiškia, kad tik vieno sutuoktinio įrašymas į paskolos sutartį galėtų padėti išvengti skolos išieškojimo iš jūsų abiejų pateikus įrodymus, kad paskola buvo panaudota, pavyzdžiui, namų ūkiui, remontui, šeimos automobiliui ar panašiai.

Taigi, jeigu prasidėjus ginčui teisme siekiate, kad santuokoje atsiradusi skola būtų pripažinta paskolos sutartį sudariusio sutuoktinio asmenine prievole, jums reikia įrodyti, kad sutuoktinio prisiimta paskola nebuvo panaudota būtiniems šeimos poreikiams tenkinti, taip pat, galite remtis tuo, kad nedavėte pritarimo šiai kredito sutarčiai sudaryti. Svarbu žino, kad, jei su sutuoktiniu nesate nutraukę santuokos, tačiau kartu negyvenate ir bendro ūkio nevedate, o paskola buvo paimta kaip tik tuo metu, tai taip pat yra įrodymas ir pagrindas skolos nepripažinti bendra sutuoktinių atsakomybe.

Klausimas, kas turi atsakyti už vieno iš sutuoktinių prisiimtą paskolą, gali kilti ne tik santuokos nutraukimo bylose, bet ir bankui pradėjus laiku nemokamos paskolos išieškojimo procesą. Tokiais atvejais kreditoriai paprastai nesismulkina ir skolą prašo priteisti iš abiejų. Taip susiklosčius aplinkybėms teisme paprastai įrodinėjama, kad paskolos sutartimi gautos lėšos buvo panaudotos šeimos poreikiams tenkinti ir kad už paskolą abu sutuoktiniai turi atsakyti bendrai.

„Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad net jeigu skola yra priteisiama tik iš paskolos sutartį sudariusio sutuoktinio, skolos išieškojimas gali būti nukreipiamas ir į kito sutuoktinio turtą, – aiškino K.Jonaitienė. – Tokia situacija gali susiklostyti, jeigu kreditoriaus reikalavimams patenkinti nepakanka skolininko asmeninio turto“.

Tokiais atvejais kreditoriai prašo teismo nustatyti skolininko turto dalį bendrojoje jungtinėje sutuoktinių nuosavybėje, kas reiškia, jog kreditorius prašo pripažinti, kad, pavyzdžiui, sutuoktinio banko sąskaitose esančių pusė lėšų priklauso skolininkui. Todėl esant teismo pritarimui pusė lėšų, esančių sutuoktinio banko sąskaitoje, antstolių gali būti nuskaičiuotos skolininko skoloms grąžinti.

„Kaip nuo to apsisaugoti? Padėtų tik vedybinė sutartis, nes paprastai sutuoktinių turtas po santuokos sudarymo yra bendra sutuoktinių nuosavybė“, – patarė K.Jonaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.