Paskutinės dienos sprendžiant dėl pensijos kaupimo – ką dar galima spėti padaryti

Birželis – paskutinis mėnuo, kai galima apsispręsti dėl pensijos kaupimo II pakopoje. Tačiau tai nereiškia, kad gyventojai, kuriems valstybė automatiškai priskyrė pensijų valdymo įmones ir fondus, privalo juose pasilikti.

Tiems, kurie nori kaupti II pensijų pakopoje, nieko daryti nereikia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tiems, kurie nori kaupti II pensijų pakopoje, nieko daryti nereikia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-19 09:50, atnaujinta 2019-06-19 09:56

Nuo šių metų pradžios pasikeitus II pensijų pakopos taisyklėms, visi fondų dalyviai, įskaitant ir automatiškai į kaupimą įtrauktus asmenis, iki liepos 1 d. dar gali priimti sprendimą – pasirūpinti papildomu finansiniu pagrindu senatvėje su valstybės pagalba, arba susistabdyti, nutraukti kaupimą.

„Skaičiavimai, kuriuos pateikia pati „Sodra“, rodo, kad valstybės mokama senatvės pensija kiekvienam gyventojui sieks apie 30–40 proc. dabartinių pajamų. Palyginti, rekomenduojama pensijoje gauti bet 70–80 proc. Dėl šios priežasties patartina kaupti tiek II, tiek III pakopoje, kas gali užtikrinti trūkstamas pajamas. Kaupiant pinigai investuojami“, – aiškino „Luminor investicijų valdymas“ vadovas Šarūnas Ruzgys.

Pasak jo, tiems, kurie nori kaupti II pensijų pakopoje, nieko daryti nereikia – pasibaigus apsisprendimo periodui, visi asmenys, nepranešę „Sodrai“ apie sprendimą nutraukti ar sustabdyti kaupimą, kaups II pakopoje.

Galima pasirinkti kitą fondą

Tačiau tai nereiškia, kad dalyviai, kurie į sistemą įtraukti naujai ir su automatiškai jiems priskirta pensijų kaupimo bendrove, privalės kaupti būtent parinktame fonde.

„Kaupimo įmonę galima keisti bet kada. Be to, nors nuo šių metų veikia gyvenimo ciklo fondai, kurie kiekvienam kaupiančiajam parinkti derinant riziką su jo amžiumi, visada galima pasirinkti kaupti kitos amžiaus grupės fonde – rizikingiau arba konservatyviau. Aišku, tokiu atveju rekomenduojame pasitarti su kaupimo bendrovės konsultantais“, – teigė Š.Ruzgys.

Kaip ir dabar, pensijų kaupimo bendrovę arba fondą bus galima keisti ir po liepos 1 d.

Tie gyventojai, kurie pasirenka atsisakyti kaupimo, taip pat galės bet kada vėliau prisijungti prie II pakopos. Tiesa, ne sustabdę, o nutraukę sutartis ir pinigus į „Sodrą“ grąžinę gyventojai šių lėšų atgauti nebegalės.

III pakopos – savarankiško kaupimo su valstybės teikiama gyventojų pajamų mokesčio lengvata – dalyvių šiemetinė pensijų sistemos reforma neliečia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.