Po mėnesio starto Šiaulių bankas Vokietijoje skaičiuoja milijoninius indėlius

Naudodamasis virtualia finansinių paslaugų platforma „Raisin“, Šiaulių bankas Vokietijos rinkoje per kiek daugiau nei mėnesį sudarė terminuotojų indėlių sutarčių už daugiau nei 6,5 mln. eurų.

Pirmieji bendradarbiavimo su „Raisin“ rezultatai parodė, kad Vokietijos ir Lietuvos gyventojų taupymo įpročiai skiriasi.
Pirmieji bendradarbiavimo su „Raisin“ rezultatai parodė, kad Vokietijos ir Lietuvos gyventojų taupymo įpročiai skiriasi.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-19 14:53

„Bendradarbiavimo su „Raisin“ platforma startas pranoko lūkesčius, sulaukėme didelio susidomėjimo iš indėlininkų, reziduojančių Vokietijoje, kurie savo santaupas patiki mūsų bankui. Džiaugiamės, kad skirtingai nei Lietuvoje, Vokietijos indėlininkai kur kas dažniau renkasi ilgesnio termino indėlius, – sakė Šiaulių banko Rinkų ir iždo departamento direktorius Tomas Varenbergas.

Pirmieji bendradarbiavimo su „Raisin“ rezultatai parodė, kad Vokietijos ir Lietuvos gyventojų taupymo įpročiai skiriasi. Vokietijos rezidentai yra linkę rinktis ne tik 1 metų trukmės indėlius ir juos po to pratęsti, bet iš karto deda indėlį 4 ar net 5 metų terminui, kurio negali nutraukti anksčiau laiko be reikšmingos priežasties. Lietuvoje tokios trukmės indėliai sudaro labai mažą indėlių portfelio dalį.

Vokietijoje 1 metų trukmės indėlių palūkanų normos siekia iki 1,25 proc., kai Lietuvoje didžiausi bankai siūlo iki 0,7 proc. Tuo tarpu ilgesnės trukmės indėlių palūkanos indėlininkams tiek Lietuvoje, tiek Vokietijoje panašios – už 5 metų terminą mokamos iki 2 proc. palūkanos. Pasak T. Varenbergo, džiugu, kad „Raisin“ platformos klientai, svarstydami indėlio pasiūlymą iš 78 platformoje dalyvaujančių bankų, renkasi Šiaulių banką. Vokietijos klientams taikomas iki 100 tūkst. eurų indėlių draudimas, o patikimumo Šiaulių banku suteikia tarptautinės reitingų agentūros „Moody‘s“ neseniai pagerintas skolinimosi reitingas iki Baa2.

Indėlių rinka globalizuojasi labai sparčiai – finansų įstaigoms nebereikia turėti fizinių filialų ar padalinių, kad galėtų teikti paslaugas užsienyje. Užtenka gauti vietinio reguliatoriaus leidimą bei turėti savo ar partnerių IT sprendimą paslaugų teikimui. Pradėjus bendradarbiauti su platforma „Raisin“, Šiaulių bankui atsivėrė vartai į globalią, kur kas didesnę taupymo paslaugų rinką. Palyginimui, Lietuvos banko duomenimis, ne finansų bendrovių ir namų ūkių indėliai 2019 m. balandžio mėn. siekė beveik 14 mlrd. eurų, kai Vokietijos ne finansų bendrovių ir namų ūkių indėliai sudarė beveik 2,3 trln. eurų.

Šiuo metu „Raisin“ platforma naudojasi virš 180 tūkst. Vokietijos rezidentų. Plėtros galimybės šioje platformoje yra didelės – indėlius galima siūlyti ir Austrijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Ispanijos gyventojams.

„Pagrindinė indėlių rinka mums išliks Lietuva, o ateityje šio alternatyvaus finansavimo šaltinio apimtis priklausys nuo banko likvidumo rodiklių, balanso augimo tempo, palūkanų normų skirtingose rinkose bei kitų galimybių ieškant lanksčių finansavimosi sprendimų“, – teigė T. Varenbergas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.