Ledai pajudėjo – aiškėja pirmosios Šeimos kortelių nuolaidos

Liepos 1-ąją įsigaliojo Šeimos kortelės įstatymas. Šiuo metu jau galima registruotis ir korteles užsisakyti. Jos pagaminamos per mėnesį nuo užsakymo dienos, o nuolaidos, nepaisant to, kada kortelė pasieks šeimą, įsigalios nuo rugsėjo 1-osios. 

Šeimos kortelę gaus ir gausios šeimos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeimos kortelę gaus ir gausios šeimos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeimos kortelę gaus ir gausios šeimos.
Šeimos kortelę gaus ir gausios šeimos.
Šeimos kortelę gaus ir gausios šeimos.
Šeimos kortelę gaus ir gausios šeimos.
Šeimos kortelę gaus ir gausios šeimos.
Šeimos kortelę gaus ir gausios šeimos.
Šeimos kortelę gaus ir gausios šeimos.
Šeimos kortelę gaus ir gausios šeimos.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-07-18 14:12, atnaujinta 2019-07-18 16:37

Šeimos kortelė gausioms šeimoms ir neįgalius vaikus prižiūrinčioms šeimoms siūlys specialias lengvatas, paslaugas ar nuolaidas prekėms bei renginiams. Nuolaidų krepšelis keisis, nes partneriai galėsi teikti vienkartines nuolaidas, taip pat sudaryti 3 ar 6 mėnesių bei ilgesnės trukmės sutartis.

Šiandien teisę gauti Šeimos kortelę Lietuvoje turi 70 tūkst. šeimų. Jau yra pateikę prašymą pagaminti kortelę ir jos jau daromos 2470 šeimų.

Pirmieji partneriai, kurie siūlys nuolaidas ir lengvatas Šeimos kortelių turėtojams, yra: mažmeninės prekybos tinklas „Maxima LT“, „Officeday“, „Litexpo“, poilsio paslaugas teikiantis „Trasalis“, Mediacijos ir teisinių paslaugų centras, kompiuterius remontuojanti mažoji bendrija „Picius“.

Anot Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, vėliausiai nuo kitų metų Šeimos kortelių turėtojams atsiras lengvatos keliaujant geležinkeliais, tarpmiestiniais autobusais ir keltais.

Planuojama, kad nuolaida sieks pusę bilieto kainos kiekvienam kortelės turėtojui.

„Transporto nuolaidos tvirtinamos Transporto lengvatų įstatymu. Dabar pateiktas įstatymo projektas. Dėl nuolaidų bus sprendžiama Seimo rudens sesijoje“, – aiškino ministras.

„Maximos LT“ generalinė direktorė Kristina Meidė sakė, kad jie Šeimos kortelės turėtojams dvigubins taškus, kuriuos pirkdami klientai gauna į „Ačiū“ kortelę.

Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ direktorius Justinas Bortkevičius teigė, kad jie Šeimos kortelės savininkams suteiks 50 proc. nuolaidą laikytis jų organizuojamose parodose paskutinėmis parodos dienomis.

Biuro ir kanceliarinių prekių parduotuvė „Officeday“ mažmeninės prekybos vadovė Svetlana Lomotienė žadėjo 30 proc. nuolaidą mokyklinėms ir kanceliarinėms prekėms visus metus.

Šeimai bus skirta viena Šeimos kortelė. Ja naudotis galės visi šeimos nariai, kurių vardai ir pavardės bus nurodyti ant kortelės.

Jeigu šeimos nariai norės naudotis kortelėmis atskirai, reikės užsakyti papildomus egzempliorius ir kompensuoti nustatytas gamybos bei personalizavimo išlaidas. Šeimos kortelė turės būti naudojama kartu su asmens dokumentu. Tačiau tai nebūtinai bus asmens tapatybės kortelė ar pasas. Tam tiks neįgalumo pažymėjimas, moksleivio pažymėjimas ir kiti dokumentai.

Šeimos kortelė gaminama pagal Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje (SPIS) nurodytus duomenis ir išsiųsta į faktinę ar deklaruotą gyvenamąją vietą. Prioritetas bus teikiamas faktinei gyvenamajai vietai. Tačiau dar prieš tai šeimos gaus elektroninius laiškus, kuriais bus prašomos išreikšti sutikimą gauti Šeimos kortelę. Neišsakius tokio sutikimo, Šeimos kortelė negalės būti gaminama ir atsiunčiama dėl sustiprintos asmens duomenų apsaugos.

Jeigu šeimos duomenų nėra SPIS sistemoje (taip gali nutikti, jei šeima nepildė prašymo vaiko pinigams), tuomet šeima kortelę galės gauti užpildžiusi prašymą Socialinių paslaugų priežiūros departamentui. Prašymą bus galima pildyti internetu www.spis.lt.

Gausi šeima – tai tokia šeima, kurioje auga 3 ir daugiau vaikų, įvaikių ar globotinių iki 18 metų amžiaus. Į gausios šeimos gretas patenka ir pilnamečiai vaikai iki 24 metų, jei jie nedirba, neturi savo vaikų ir mokosi bendrojo ugdymo mokykloje, profesinėje mokykloje pagal formaliojo ugdymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti ar studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą.

Gausios šeimos nariu pilnametis vaikas išlieka pabaigęs bendrojo ugdymo mokyklą iki tų metų rugsėjo, kai tradiciškai prasideda studijos universitetuose ar profesinėse mokyklose. Gausioje šeimoje gali būti du tėvai ar vienas iš tėvų. Jei pora išsiskiria, gausios šeimos statusas lieka tam iš tėvų, su kuriuo teismo sprendimu lieka gyventi 3 ir daugiau vaikų. Jeigu išsiskyręs asmuo su vaikais sukuria naują šeimą su asmeniu, kuris taip pat turi vaikų, vaikų skaičius šeimoje yra vertinamas bendrai.

Neįgalųjį slauganti ar prižiūrinti šeima – tokia šeima, kurioje tėvai globoja teismo neveiksniu pripažintą vaiką ar prižiūri, slaugo neįgalų ar 55 proc. ir mažesnį darbingumą turintį vaiką. Vaikas gali būti pilnametis, bet jis turi gyventi su tėvais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.