Bankas: nutarimas sustabdyti „PNB banka“ operacijas buvo netikėtas ir nemalonus

Finansų ir kapitalo rinkų komisijos (FKRK) sprendimas stabdyti banko „PNB banka“ (buvusio „Norvik banka“) operacijas buvo labai netikėtas ir nemalonus, pareiškė banko atstovai.

 „Šio sprendimo padarinius pajus 100 tūkst. mūsų klientų, kurie kurį laiką negalės pasiekti banke laikomų finansinių lėšų, ir daugiau nei 500 banko darbuotojų, kurie užtikrino nepertraukiamą banko darbą 42 skyriuose visoje Latvijoje“, – teigė A. Verbicka. <br> Linkedin nuotr.
 „Šio sprendimo padarinius pajus 100 tūkst. mūsų klientų, kurie kurį laiką negalės pasiekti banke laikomų finansinių lėšų, ir daugiau nei 500 banko darbuotojų, kurie užtikrino nepertraukiamą banko darbą 42 skyriuose visoje Latvijoje“, – teigė A. Verbicka. <br> Linkedin nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2019, 5:25 PM

„Šis sprendimas buvo labai netikėtas ir nemalonus atsižvelgiant į tai, kad kartu su naujaisiais „PNB Banka“ akcininkais rengėme reikšmingus banko strategijos pakeitimus, apimančius platesnį produktų ir paslaugų asortimentą bei šiuolaikinius bankų technologinius sprendimus. Naujajame banko plėtros plane buvo numatyta padidinti kapitalą, kurį užtikrintų naujieji akcininkai“, – kalbėjo banko valdybos narė Anna Verbicka.

„PNB banka“ teigė, kad rugpjūčio 15 dieną 20 val. gavo FKRK sprendimą sustabdyti finansinių paslaugų teikimą nuo 21 valandos.

„Šio sprendimo padarinius pajus 100 tūkst. mūsų klientų, kurie kurį laiką negalės pasiekti banke laikomų finansinių lėšų, ir daugiau nei 500 banko darbuotojų, kurie užtikrino nepertraukiamą banko darbą 42 skyriuose visoje Latvijoje“, – teigė A. Verbicka.

Banko valdybos narė pridūrė, kad bankas savo veikloje laikosi visų taisyklių ir reikalavimų.

Bankas pažymėjo, kad banko licencija dar nėra atšaukta. Banko valdyba ir visi darbuotojai tęsia darbą, aktyviai bendradarbiaudami su FKRK.

Birželio pabaigoje banko atstovai pranešė, kad grupė JAV ir Europos investuotojų įsigijo 60 proc. banko akcijų. Akcininkų tapatybės nebuvo atskleistos. Latvijos visuomeninė televizija pranešė, kad vienas iš naujųjų akcininkų yra milijardierius bei dujų ir naftos magnatas Rogeris Tamrazas (Rodžeris Tamrazas).

Kaip pranešama, FKRK nurodė nuo rugpjūčio 15 dienos „PNB banka“ nutraukti finansinių paslaugų teikimą, įskaitant klientų mokėjimų vykdymą. Toks sprendimas priimtas siekiant išvengti banko lėšų nutekinimo.

Europos Centrinis Bankas (ECB) pranešė nustatęs, jog, vadovaujantis Reglamentu dėl bendro pertvarkymo mechanizmo, „PNB Banka“ žlunga arba gali žlugti.

ECB duomenimis, bankas nesilaikė kapitalo reikalavimų nuo 2017 metų pabaigos.

„Kompetentingos institucijos keletą kartų buvo raginusios „PNB banka“ atkurti riziką ribojančių normų laikymąsi ir suteikė pakankamai laiko imtis priemonių. Bankas nesiėmė priemonių neatitikimams ištaisyti“, – teigė ECB.

Finansų ir kapitalo rinkų komisijos prašymu ECB perėmė tiesioginę „PNB banka“ priežiūrą 2019 metų balandžio 4-ąją.

2019 metų liepos 11 dieną ECB paskelbė sprendimą dėl ankstyvosios intervencijos, kuriame buvo reikalaujama, kad bankas išspręstų kapitalo trūkumo ir kitus klausimus per nurodytą laiką.

Indėlių garantijų sistema užtikrina, kad kiekvienam „PNB banka“ klientui bus išmokėtos priklausančios indėlių sumos, neviršijančios 100 tūkst. eurų, kaip garantuojamos kompensacijos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.