Seime po pateikimo pritarta siūlymui lėčiau didinti NPD

Seimo nariai po pateikimo antradienį pritarė kelių parlamentarų siūlymui lėčiau didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).

Seimo nariai po pateikimo antradienį pritarė kelių parlamentarų siūlymui lėčiau didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo nariai po pateikimo antradienį pritarė kelių parlamentarų siūlymui lėčiau didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2019, 4:06 PM, atnaujinta Sep 24, 2019, 4:07 PM

Už tai, kad pataisoms po pateikimo būtų pritarta, balsavo 52 parlamentarai, prieš – 11, susilaikė 29 Seimo nariai.

Konservatorius Mykolas Majauskas sakė, kad opozicija ne kartą teikė siūlymus ir agitavo keisti nuostatą dėl NPD didinimo, ir klausė, ar šis „valstiečių“ siūlymas reiškia, kad jie pripažįsta klydę.

Į tai pataisas pristatęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas sakė, kad prieš kurį laiką apie ekonomikos kilimą buvo mąstoma pernelyg optimistiškai.

„Prieš metus optimizmas gal šiek tiek užaukštintas buvo. Tikėjomės, kad mes kilsime, labai puikiai viską surinksime. Realybę matome šiek tiek kitokią. Matome pasaulio ekonomikas, kitas valstybes, kad, deja, (ekonomika. – ELTA) lėtėja“, – sakė V. Ąžuolas.

Liberalas Simonas Gentvilas sakė, kad šiuo pakeitimu mažiausias pajamas gaunantieji per metus neteks 360 eurų, o riboto darbingumo asmenys – 240 eurų.

V. Ąžuolas sakė, kad tikslas nėra sumažinti dabar gaunamas pajamas.

„Jeigu žiūrime į planavimą, į priekį, kas buvo suplanuota, ir optimistinį (planą. – ELTA), taip, pagal jį taip (didinti pajamų. – ELTA) neišeina. (...) O dėl riboto darbingumo asmenų taip neatsitiks. Kolegos yra užregistravę ir taip neatsitiks, jeigu pritarsime kolegų pasiūlymui“, – sakė V. Ąžuolas.

Mišrios Seimo grupės narė Aušrinė Armonaitė klausė, ar šiuo siūlymu iniciatoriai atsitraukia nuo premjero ir finansų ministro transliuotos strategijos.

„Aš pasižiūrėjau į mokestinius pakeitimus, ten buvo gerų idėjų ir dėl „Sodros“ lubų, kad daugiau gerai apmokamų darbo vietų kurtųsi ir kad daugiau žmonėms liktų kišenėje. Jūs dabar nuo to atsitraukiate. Ar jūs derinote tai su finansų ministru ir premjeru, ar tai jūsų „valstiečių“ frakcijos pozicija, ar asmeninė pozicija?“ – klausė A. Armonaitė.

Tuo metu V. Ąžuolas pripažino, kad pataisą užregistravusių Seimo narių nuomonė išsiskyrė su Vyriausybės nuomone.

„Pozicija yra tų Seimo narių, kurie užregistravo (pataisą. – ELTA). Jeigu yra sakoma, kad Vyriausybės vienokia nuomonė, o mūsų kitokia, taip, sakykime nuomonės išsiskyrė. Mes prieš metus sakėme, kad tos prognozės per daug optimistinės ir reikėtų šiek tiek atsargiau tai daryti“, – sakė V. Ąžuolas.

Teikiamomis pataisomis siūloma apsiriboti NPD didinimu kasmet po 50 eurų ir 2020 metais siūlyti taikyti 350 eurų NPD, o 2021 metais – 400 eurų NPD. Atitinkamas korekcijas siūloma taikyti ir dėl individualaus NPD taikymo.

Priėmus tokius Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimus, valstybės ir savivaldybių biudžetai gautų papildomai 70 mln. eurų 2020 metais ir 100 mln. eurų 2021 metais, teigia projekto iniciatoriai.

Atsižvelgiant į numatytas valstybinio socialinio draudimo įmokų „lubas“, uždirbantiems daugiau kaip 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) – 2019 metais, 84 VDU – 2020 metais ir 60 VDU – 2021 metais ir tolesniais metais, taip pat siūloma nustatyti 32 proc. GPM tarifą metinei pajamų daliai, viršijančiai atitinkamų metų nustatytą VDU. Preliminariais skaičiavimais, valstybės ir savivaldybės biudžetai galėtų gauti 2020 metais apie 8 mln. eurų ir 2021 metais – 15 mln. eurų pajamų iš GPM, nurodoma pataisų aiškinamajame rašte.

Šiuo metu numatyta, kad NPD 2020 metams didės iki 400 eurų ir 2021 metams – iki 500 eurų.

Šiais metais metinei pajamų daliai, viršijančiai 120 VDU, 2020 metais metinei pajamų daliai, viršijančiai 84 VDU, 2021 metais – viršijančiai 60 VDU, taikomas 27 proc. GPM tarifas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.