Rojų ūkininkams kuriantys valdantieji apie lengvatų naikinimą nė girdėti nenori – siūlo dar vieną saldainį

Lietuvoje jau seniai kalbama apie progresinius mokesčius, tačiau tik šis Seimas ėmėsi realių veiksmų – siūloma didesniais mokesčiais nei iki šiol apmokestinti turtingiausius lietuvius. Tačiau net ir priėmus pataisas vis tiek gali likti lygesnių už lygius.

 Valstiečių valdomas Seimas net į kalbas nesileidžia, kad lengvatos bent jau ūkininkams milijonieriams būtų mažinamos.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Valstiečių valdomas Seimas net į kalbas nesileidžia, kad lengvatos bent jau ūkininkams milijonieriams būtų mažinamos.<br> Lrytas.lt fotomontažas
A.Maldeikienė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Maldeikienė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Stančikas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Stančikas.<br>T.Bauro nuotr.
P.Urbšys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Urbšys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žemės ūkis,kombainas dirba naktį,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,kombainas dirba naktį,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,laukai,europos išmokos,derlius,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,laukai,europos išmokos,derlius,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,nuimamas žirnių derlius,kombainas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,nuimamas žirnių derlius,kombainas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,traktorius,laukai,orai,sausra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,traktorius,laukai,orai,sausra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Karbauskis.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
R.Karbauskis.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
J.Razma.<br> „Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
J.Razma.<br> „Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2019-09-30 14:20, atnaujinta 2019-09-30 20:53

Valstybės auditoriai jau seniai baksnoja į ūkininkams taikomas lengvatas, tačiau valstiečių valdomas Seimas net į kalbas nesileidžia, kad lengvatos bent jau ūkininkams milijonieriams būtų mažinamos. Atvirkščiai, Seime randasi iniciatyvų, kad lengvatų ūkininkams daugėtų.

Nori naikinti nelygybę

Vos tik prezidento Gitano Nausėdos patarėjų korpusas prabilo, kad nesąžininga, jog turtingieji moka mažesnius mokesčius, nei dirbantys tų turtingųjų įmonėse, Seime parengta įstatymo pataisa, kaip tokią nelygybę panaikinti.

„Šiai dienai yra situacija, kad tų, kurie gauna dideles pajamas, bendra mokestinė našta yra mažesnė 5 proc. Tad jei pakeltume jų mokestinę naštą 5 proc., jų bendra mokestinė našta būtų kaip ir uždirbančiųjų vidutinį darbo užmokestį. Tai čia reikis ištaisyti tai, kad daug uždirbantieji neturi mokėti mažiau mokesčių nei gaunantieji vidutinę algą“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ sakė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas.

Valstybės kontrolė jau kelerius metus pirštu baksnoja į ūkininkams milijonieriams taikomas mokestines privilegijas ir lengvatas, nors lengvatos sukurtos tam, kad padėtų išsilaikyti bėdų prispaustiems ūkininkams.

„Prieš suteikdami lengvatą turime žinoti, ko siekiame. Gal lengvata atnešė daugiau naudos, nesinori nustekenti, jeigu mokesčiai – nebepakeliama našta. Bet jeigu pelnai tampa milijoniniais, tai skaičiai daugiau kalba nei komentarai“, – teigė Valstybės kontrolės atstovė Romualda Masiulionienė.

Seime – ūkininkai milijonieriai

O milijoninius pelnus iš žemės ūkio gauna valstiečių partijos vedlys Ramūnas Karbauskis. Be to, Seime yra ir daugiau ūkininkų milijonierių. Tačiau mažinti mokestines lengvatas milijoninius pelnus nešantiems ūkiams valdantieji kol kas nesiruošia.

„Apie 80 proc. lengvatų pasiima apie 5 proc. turtingiausių ūkininkų. Kur jau ne gerovė stambiems ūkininkams. Visiška gerovė“, – kalbėjo europarlamentarė Aušra Maldeikienė.

„Paprasčiau tariant, remiame mūsų mokesčių mokėtojų pinigais, – sakė R.Masiulionienė.

Seimo ūkininkai sako, kad pažadas mažinti ūkininkams lengvatas nebuvo įrašytas į rinkiminę programą. O pasižiūrėjus į savo kišenę argumentų naikinti ūkininkams lengvatas visai nebelieka.

„Šita ekonominė šaka turi kitokias sąlygas veikti. Kiekviena įmonė susiduria su neapibrėžtumu, turi draustis nuo neapibrėžtų aplinkybių, bet draustis kainuoja. Paprasčiau tokias sąlygas išsikovoti kitais būdais. Žemės ūkio sektorius turi išskirtinio sektoriaus vaidmenį, taikomas labai platus lengvatų skaičius. Kad ir kokią sritį paimtume, nekilnojamasis turtas, žemė ir pajamos apmokestinamos gerokai mažiau, nei kituose sektoriuose veikiančioms įmonėms“, – komentavo Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovė Indrė Genytė-Pikčienė.

Seimo ūkininkai bet kokias užuominas ar siūlymus ūkininkams milijonieriams naikinti lengvatas pasitinka su gana įprastu atsakymu: skriausite stambius – nukentės smulkieji ūkiai.

„Tų iniciatyvų Seime atsiras. Žiūrint į R.Karbauskį ir opoziciją, mes matome ir kvailų įstatymų, kurie ateina iš opozicijos, ir taip skatinama pakenkti. Žiūrėkite trąšų įstatymą – verslui nė nepakenkė, pakenkė smulkiesiems tiekėjams. Ne tik „Agrokoncernas“ užsiima trąšomis. Tačiau šitas įstatymas atsisuka prieš paprastą ūkininką, nes įgyvendinti visus reikalavimus kainuoja. Norėjome padaryti blogiau „Agrokoncernui“, o padarėme blogai mums visiems – štai ir visa įstatymo nauda, o tos naudos jokios“, – teigė Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas.

Savų liesti nežada

Prezidentas G.Nausėda pasiūlė naikinti akcizo lengvatą ūkininkų naudojamam dyzelinio kuro akcizui, mat Lietuvoje kurui taikoma didžiausia mokestinė lengvata visoje ES.

Tačiau diskusijoms nespėjus įsisvyruoti naujasis žemės ūkio ministras Andrius Palionis pareiškė, kad lengvata liks, gal tik bus peržiūrėtos jos paskirstymo normos, kurios nekeistos jau dešimtmetį.

Finansų ministras Vilius Šapoka buvo minėjęs, kad kai kurias lengvatas ūkininkams reikėtų naikinti. Tačiau artėjant kitų metų biudžeto tvirtinimui iš Finansų ministerijos atėjo tik kukli žinutė, kad biudžeto projektas rengiamas, sprendimai nepriimti. Apie projektus ministras esą nekalba. Lygiai tokios pat pozicijos laikosi ir valstiečių lyderis R.Karbauskis.

„Jeigu jau suteikėme lengvatą, jos atsisakyti labai sunku. Lengviau ją suteikti, nei po to ją panaikinti – niekas nenori prarasti pajamų“, – sakė R.Masiulionienė.

„Tuos milijonus „varto“ ne tik „Agrokoncernas“. Šiandien pagal politiką bandoma pristatyti žemės ūkį kaip blogį. Jeigu pradėsime taip grubiai žiūrėti į verslą, mes jį prarasime. Čia yra politinis požiūris“, – teigė A.Stančikas.

Verslo įmonės moka kur kas didesnius mokesčius nei žemės ūkio bendrovės, kurios užsiima, pavyzdžiui, ir trąšų gamyba bei pardavimu.

„Ūkininkai moka 5 proc. lengvatinį tarifą, o šiaip įmonių pelno mokestis yra 15 procentų. Tai reiškia, ūkininkų mokestis yra 10 proc. mažesnis“, – skaičiavo R.Masiulionienė.

Ūkininkai nuolat kartoja, kad, palyginus su kitomis šalims, jie gauna mažesnes išmokas.

„Kai tik pasakai, kad mokėkite tiek mokesčių, kiek moka prancūzai ar vokiečiai, ir suvienodiname išmokas, jie iškart nutyla. Tai stipri politinio spaudimo grupė. Išsirinko 14 stambių ūkininkų, dar aptarnaujančių žmonių ir jų interesus sunku pajudinti. O jeigu pajudina, gauna atgal“, – sakė A.Maldeikienė.

Atsiranda naujų lengvatų

Tačiau Seimo opozicija sako, kad, užuot naikinę lengvatas, valdantieji jų sumanė dar pridėti.

„Neseniai Seime stumtas įstatymo projektas, kuris susijęs su tuo, kad tie, kurie vertėsi gyvulininkyste ir netyčia įsigijo 500 hektarų, bet paaiškėjo, kad tiek gyvulių nėra, valstybė turi supirkti tą didesnį žemės plotą, kurio ūkininkas nesugeba išnaudoti. Įsivaizduokime, kad verslininkas prisiperka sklypų, planuoja pastatus, paskui paaiškėja, kad nelabai kas perka tuos pastatus. Ir atsiranda įstatymas, kad dalį pastatų valstybė vidutine rinkos kaina supirks. Man atrodo, kad yra tam tikros privilegijos, ir tie, kurie susikūrė gerovės valstybę, stambieji žemvaldžiai, taip tvirtai įkalę savo kuoliukus, jų neišravės“, – komentavo Seimo narys Povilas Urbšys.

Ir tai – ne vienintelė ruošiama lengvata. Pagal iki šiol galiojusią tvarką ūkininkai lengvatinėmis sąlygomis gali išsipirkti jų ariamuose plotuose įsitekusį vieną hektarą žemės. O dabar sumanyta, kad lengvatinėmis sąlygomis būtų galima išpirkti kur kas didesnį plotą.

„Dabar buvo iniciatyva sumanyta lengvatine tvarka išperkamą plotą padidinti iki 10 hektarų. Ir Specialiųjų tyrimų tarnyba pareiškė nepritarimą, ir Vyriausybė nepritarė – sumažino apetitą iki 3 hektarų. Bet čia gali būti tam tikrų piktnaudžiavimų. Įsivaizduokime: kažkur užsilikusi pakankamai brangi žemė šalia Vilniaus rajono. Paleidus aukcioną, valstybė galėtų gauti gerą kainą, o dabar turės parduoti lengvatine tvarka be aukciono“, – atkreipė dėmesį Seimo narys Jurgis Razma.

Valstybės kontrolė yra suskaičiavusi, kad ūkininkams iš viso taikomos 25 mokestinės lengvatos. Naikinti lengvatas valstybės auditoriai pasiūlė dar 2013 metais po atlikto išsamaus audito, tačiau nuo to laiko nė viena lengvata nebuvo panaikinta.

24/7“ – sekmadieniais 21 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.