Naujieji JAV muitai 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės ES prekėms bus įvesti nuo spalio 18-osios

Naujieji JAV muitai 7,5 mlrd. JAV dolerių (6,8 mlrd. eurų) vertės europietiškoms prekėms bus įvesti nuo spalio 18 dienos, paskelbė Vašingtonas praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Pasaulio prekybos organizacija (PPO) dėl neteisėtų Europos Sąjungos (ES) subsidijų orlaivių gamintojai „Airbus“ leido taikyti tokią priemonę.

Galutinis PPO sprendimas, kuris buvo paskelbtas trečiadienį, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai atveria naują prekybos karo frontą, rašo agentūra „Dow Jones“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Galutinis PPO sprendimas, kuris buvo paskelbtas trečiadienį, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai atveria naują prekybos karo frontą, rašo agentūra „Dow Jones“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2019, 11:35 AM

PPO patvirtinta suma yra didžiausia organizacijos istorijoje ir dukart viršija ankstesnį – 4,04 mlrd. JAV dolerių – rekordą, kuris buvo pasiektas 2002 metais.

Galutinis PPO sprendimas, kuris buvo paskelbtas trečiadienį, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai atveria naują prekybos karo frontą, rašo agentūra „Dow Jones“.

Šis organizacijos sprendimas taip pat yra svarbus tuo požiūriu, kad jis yra naudingas D. Trumpui, kuris ne kartą grasino pasitraukti iš PPO.

Europos Sąjunga savo ruožtu kaltina Vašingtoną „Airbus“ konkurentės „Boeing“ subsidijavimu ir šis ginčas, kurį šalys mėgina spręsti PPO, tęsiasi jau 15 metų.

JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris pareiškė, jog tikisi netrukus pradėti derybas su Briuseliu ir pamėginti išspręsti ginčą.

Tačiau D. Trumpas pasveikino PPO sprendimą, kurį pavadino „didele“ Jungtinių Valstijų „pergale“ ir prisiėmė sau nuopelnus už 15 metų trunkančios bylos rezultatą.

„PPO pastaruoju metu daug laimime, – pareiškė JAV valstybės vadovas. – Visos tos šalys daugelį metų apiplėšinėjo Jungtines Valstijas ir jos žino, kad aš tai sprendžiu.“

Vašingtonas nustatys 10 proc. importo muitus iš ES importuojamiems orlaiviams ir 25 proc. muitus kitoms prekėms, tokioms kaip sūris, viskis ir alyvuogių aliejus, taip pat tam tikroms pramoninėms prekėms, daugiausia importuojamoms iš keturių „Airbus“ remiančių šalių – Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos ir Didžiosios Britanijos.

„Europa metų metus teikė „Airbus“ didžiules subsidijas, kurios rimtai kenkė JAV aviacijos pramonei ir mūsų darbininkams“, – pažymima R. Lighthizerio pranešime.

„Tikimės su Europos Sąjunga pradėti derybas, kuriose sieksime rasti šio klausimo sprendimą, kuris būtų naudingas Amerikos darbininkams“, – pridūrė JAV prekybos atstovas.

Nors Vašingtonas pagal PPO sprendimą Europos Sąjungai gali nustatyti iki 100 proc. muitus, Jungtinės Valstijos kol kas taikys mažesnius muitų tarifus, tačiau „turi įgaliojimus bet kada padidinti muitus arba pakeisti produktus, kuriems jie taikomi“, rašoma R. Lighthizerio biuro paskelbtame pranešime.

Tuo tarpu Briuselis taip pat davė suprasti, jog yra pasirengęs derėtis.

„Tebesame pasirengę ieškoti sąžiningo sprendimo“, – rašoma ES paskelbtame pranešime. Jame pažymima, jog blokas „Jungtinėms Valstijoms pateikė konkrečių pasiūlymų dėl naujos subsidijų orlaivių gamybai tvarkos“, tačiau dar negavo atsakymo.

Už prekybą atsakingi JAV pareigūnai atsikirto, jog rimtų pasiūlymų iš Briuselio sulaukė tik pastarosiomis savaitėmis, kai paaiškėjo, jog PPO rengiasi netrukus priimti sprendimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.