Seime daugėja siūlymų dėl žemdirbių dyzelino akcizo didinimo

Seime daugėja siūlymų dėl dyzelino žemdirbiams akcizo didinimo, kuris dabar siekia 56 eurus už 1 tūkst. litrų.

Seimas antradienį priėmė svarstyti Vyriausybės siūlymą tarifą padidinti 25 eurais (44,6 proc.) iki 81 euro už 1 tūkst. litrų. Dėl to litro dyzelino kaina padidėjo maždaug 3 centais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas antradienį priėmė svarstyti Vyriausybės siūlymą tarifą padidinti 25 eurais (44,6 proc.) iki 81 euro už 1 tūkst. litrų. Dėl to litro dyzelino kaina padidėjo maždaug 3 centais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-22 15:19

Seimas antradienį priėmė svarstyti Vyriausybės siūlymą tarifą padidinti 25 eurais (44,6 proc.) iki 81 euro už 1 tūkst. litrų. Dėl to litro dyzelino kaina padidėjo maždaug 3 centais.

Konservatorius Edmundas Pupinis prognozavo, kad akcizo padidėjimas bus perkeltas ant vartotojų pečių ir dėl to brangs žemės ūkio produkcija.

„Ūkininkai ir perdirbėjai įtrauks (išlaidas dėl padidinto akcizo – BNS) į produkto kainą ir žmonės už tai užmokės, vis tiek bus atsiimta“, – Seimo posėdžio metu teigė E. Pupinis.

Vėliau Žemės ūkio ministras socialdarbietis Andrius Palionis ir dar keli parlamentarai įregistravo pataisą, kuria žemdirbiams akcizą siūlo didinti vos keturiais eurais iki 60 eurų už 1 tūkst. litrų. Tokį siūlymą taip pat parėmė socialdarbiečiai Artūras Skardžius, Rimantas Sinkevičius ir Petras Čimbaras, „valstiečiai“ Juozas Varžgalys, Kęstutis Smirnovas, Jonas Jarutis ir Vida Ačienė, Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Rimantas Jonas Dagys.

Pasak A. Palionio, toks didinimas sudarytų 7,2 proc., arba „tiek pat, kiek didėtų standartinis akcizų tarifas“.

Finansų ministerija standartinį akcizą dyzelinui siūlo didinti 7,2 proc. iki 372 eurų 1 tūkst. litrų. Skaičiuojant eurais, tiek standartinį, tiek žemdirbių dyzelino akcizą ministerija siūlo didinti 25 eurais.

Praėjusią savaitę Seimas priėmė svarstyti ir prezidento Gitano Nausėdos inicijuotą pataisą, kuria siūloma dyzelino žemdirbiams akcizą didinti bet 90 eurų iki 146 eurų.

„Šiuo metu skirtumas tarp standartinio ir lengvatinio akcizo tarifo dyzelinui Lietuvoje yra daugiau kaip šeši kartai ir šis skirtumas žymiai didesnis nei daugelyje Europos Sąjungos šalių, o tarifas žemdirbiams 1 tūkst. litrų nuo standartinio tarifo skiriasi 291 euru“, – Seime pristatydamas pataisą teigė prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

Jo duomenimis, sumažinus akcizo lengvatą ūkininkams, 1 litras dyzelino pabrangtų 8 centais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.