A. Monkevičius pripažįsta: 2020-ųjų biudžete neįgyvendinti susitarimai dėl mokytojų algų

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius sako, kad pagal Vyriausybės siūlomą kitų metų valstybės biudžeto projektą susitarimai su pedagogų profsąjungomis dėl mokytojų algų nėra iki galo įgyvendinti.

„Biudžetas didėja, tačiau tie akcentai šiuo metu orientuojami į socialinę politiką“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Biudžetas didėja, tačiau tie akcentai šiuo metu orientuojami į socialinę politiką“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-23 11:13

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje ministras trečiadienį teigė, kad taip nutiko Vyriausybei nusprendus daug pinigų skirti socialinėms reikmėms.

„Biudžetas didėja, tačiau tie akcentai šiuo metu orientuojami į socialinę politiką“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras.

„Tai neleidžia mums 100 proc., kaip mes siekėme kartu su socialiniais partneriais, realizuoti mūsų sumanymų dėl pedagogų darbo užmokesčio“, – pridūrė jis.

Viena didžiausių šalyje mokytojų profsąjungų praėjusią savaitę paskelbė ketinanti streikuoti dėl Vyriausybės planuojamų skirti papildomų pinigų pedagogų algoms.

Pasak Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos profsąjungos lyderio Egidijaus Milešino, jeigu politikai netenkins jos reikalavimų dėl biudžeto, mokytojai gali neišeiti į darbą antroje lapkričio pusėje.

Anot profsąjungos, Vyriausybės atstovai šiemet pasirašytoje švietimo ir mokslo šakos kolektyvinėje sutartyje įsipareigojo įvairių grandžių pedagogų algoms kitąmet papildomai skirti beveik 118 mln. eurų, tačiau biudžeto projekte papildomai numatyti tik 55,5 mln. eurų.

„Šitas biudžetas, koks jis yra, jis negali mūsų patenkinti“, – pareiškė Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša.

Jis šią savaitę registravo siūlymą kitų metų biudžete švietimui papildomai skirti virš 70 mln. eurų tam, kad sutarti su profsąjungomis dalykai būtų įgyvendinti.

Parlamentaras Gintaras Steponavičius kritikavo biudžeto projektą dėl trūkstamų pinigų švietimo pagalbos specialistams, neformaliajam ugdymui, ikimokykliniam ir priešmokykliniam ugdymui, patyčių prevencijos programoms.

„Su tokiu biudžetu, kaip jis atrodo dabar, mes keliame grėsmę visos švietimo sistemos tvarumui“, – teigė politikas.

„Būtų visų bendras noras, kad skurdo mažinimas nepersikeltų į skurdo didinimą tiems, kurie šiandien negaus finansavimo“, – kalbėjo opozicinių konservatorių atstovas Edmundas Pupinis.

Švietimo ministerijos Ekonomikos departamento direktorė Eglė Radėnienė sakė, kad švietimo biudžetas auga 3,2 proc. ir pagal augimą atsiduria septintoje vietoje tarp visų sričių.

Šiemet finansavimas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai yra daugiau nei 1 mlrd. 237 mln. eurų, Vyriausybė siūlo jį kitąmet didinti iki beveik 1 mlrd. 280 mln. eurų.

Šis finansavimas neapima universitetų, kadangi jie yra atskiri asignavimų valdytojai.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto išvadą dėl biudžeto projekto vėliau rengs E. Jovaiša, „valstietis“ Dainius Kepenis, G. Steponavičius ir konservatorius Vytautas Juozapaitis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.