Liberalas K. Glaveckas siūlo neįvedinėti naujų mokesčių, bet daugiau skolintis

Liberalų frakcijos narys Kęstutis Glaveckas valstybės vykdomoms reformoms baigti siūlo ne naujų mokesčių įvedimą, tačiau deficitinį valstybės biudžetą ir skolinimąsi.

lrytas.lt koliažas.
lrytas.lt koliažas.
K. Gavecko teigimu, deficitinis valstybės biudžetas ir papildoma valstybės skola leistų valstybei įgyvendinti švietimo, sveikatos apsaugos reformas. <br>D.Umbraso nuotr.
K. Gavecko teigimu, deficitinis valstybės biudžetas ir papildoma valstybės skola leistų valstybei įgyvendinti švietimo, sveikatos apsaugos reformas. <br>D.Umbraso nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 11:29 AM, atnaujinta Oct 23, 2019, 12:41 PM

„Pirmasis klausimas, kurį šiandien (trečiadienį – red.) su finansų ministru komitete svarstėme, ar nereikėtų pažiūrėti į valstybes, kurios yra deficitinės, kurios yra žemiau už mus, kuriose perteklius yra minusinis. (...) Nežiūrint to, kad mes rezervus kaupiame, bet galėtume tam tikra prasme padidinti iki -4 ir papildomai pasiskolinti apie 400 mln. eurų tam, kad baigtume reformas, kurios yra įstrigusios“, – trečiadienį  Seime surengtos spaudos konferencijos metu kalbėjo K. Glaveckas.

Pasak jo, Lietuvos bendro biudžeto išlaidos yra teigiamos, pajamos viršija išlaidas 0,2 procentinio punkto. K. Gavecko teigimu, deficitinis valstybės biudžetas ir papildoma valstybės skola leistų valstybei įgyvendinti švietimo, sveikatos apsaugos reformas.

,,Tiek prezidento siūlymai, tiek Vyriausybės siūlymai daugeliu atvejų yra kritikuojami, taisomi, nes laukiant krizės ir galvojant apie krizę kaupti reikia ne tik rezervus, bet galvoti apie tai, kaip palikti ir duoti daugiau laisvės vidutiniam verslui", - sakė K. Gaveckas.

Pasak jo, siūlymai, kurie ateina iš prezidentūros dėl GPM, dividentų apmokestinimo ir individualios veiklos, ir prie biudžeto prideda 17 milijonų, iš tikrųjų neskatins daugiau investuoti.

M.Majauskas prabilo apie biudžeto skyles 

TS - LKD frakcijos narys Mykolas Majauskas konferencijos metu klausė, kaip Finansų ministerija planuoja padengti antradienį Seimo atmestų mokestinių pasiūlymų sukurtas numatomų pajamų skyles.

Jo teigimu, Seimo atmesti transporto priemonių, nekilnojamojo turto, bankų ir, tikėtina, ateityje atmestinas žemės mokestis iš biudžeto projekto atima 96 mln. eurų planuotų kitų metų valstybės biudžeto pajamų.

,,Seimas antradienį principingai atmetė didžiąją dalį mokestinių pasiūlymų. (...) Finansų ministerija turėtų peržiūrėti biudžeto projektą ir grįžti su nauju projektu, kuriame būtų labai aiškiai parodyta, kaip bus ši skylė užkamšyta", - teigė M. Majauskas.

Jis taip pat abejojo, ar tikslingai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezerve numatyta 600 mln. eurų.

,,Toks rezervas yra dešimtimis kartų didesnis, nei reikalauja įstatymas. Jis sudaro net 40 proc. visų valstybės biudžetų rezervo, tuo tarpu pajamos iš PSDF yra vos 10 proc. visų biudžetų. (...) Ant medikų ir pacientų kupros yra bandoma ištempti visą fiskalinę drausmę", - sakė M. Majauskas.

,,Atkreipsiu dėmesį, kad krizės atveju, šis rezervas negalės būti naudojamas valstybės biudžeto ar socialiniams poreikiams. Tik medikams ir sveikatos sistemai", - pridūrė jis.

Konservatorius abejojo, ar siūlomi mokestiniai įstatymai yra Vyriausybės ir prezidentūros derinami.

,,Keista, kai pono Zbignevo Jediskij projektai automatiškai patenka į biudžeto projekcijas ir planą, tačiau prezidento teiktos iniciatyvos dekretu, siūlymai, tame tarpe ir mokestiniai, eina paraleliai ir nepatenka į Finansų ministerijos ir Vyriausybės pateiktą biudžeto projektą. Iš tikrųjų toks požiūris neramina ir kelia klausimą, ar Vyriausybė kalbasi su prezidentūra," - sakė M. Majauskas.

Seimas antradienį pradėjo svarstyti 2020 metų valstybės biudžeto projektą, kuriuo išlaidas numatyta padengti naujais mokesčiais.

Seimo komitetuose bus svarstoma, ar padidinti akcizų tarifus etilo alkoholiui, benzinui, gazoliams, žemės ūkio veikloje naudojamiems gazoliams ir kaitinamojo tabako produktams. 

Tuo tarpuTransporto priemonių taršos mokestį Seimas atmetė. Jis taip pat atsisakė svarstyti siūlymą išplėsti gyventojų nekilnojamojo turto apmokestinimą ir įvesti bankų mokestį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.