Profsąjungos, verslo atstovai kritikuoja politikus dėl skubotai teiktų mokesčių pakeitimų

Didžiosios šalies profesinės sąjungos ir verslui atstovaujančios asociacijos sukritikavo politikus dėl skubotai teikiamų mokesčių pakeitimų.

Rašte atkreipiamas politikų dėmesys „į skubotai kartu su 2020 metų valstybės biudžetu ir savivaldybių biudžetu (...) pateiktus mokesčių reguliavimo pakeitimus“. <br>J.Butkutės nuotr.
Rašte atkreipiamas politikų dėmesys „į skubotai kartu su 2020 metų valstybės biudžetu ir savivaldybių biudžetu (...) pateiktus mokesčių reguliavimo pakeitimus“. <br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2019, 4:29 PM

Šių organizacijų kreipimęsi į šalies vadovus, Seimo frakcijų lyderius ir parlamentinius komitetus teigiama, kad teikdami mokestinius pakeitimus Vyriausybė, prezidentas Gitanas Nausėda ir kiti politikai turėjo konsultuotis su socialiniais partneriais.

Rašte atkreipiamas politikų dėmesys „į skubotai kartu su 2020 metų valstybės biudžetu ir savivaldybių biudžetu (...) pateiktus mokesčių reguliavimo pakeitimus“.

„Pažymime, kad tokia praktika yra neatsakinga ir neatitinka tiek darbdavių, tiek darbuotojų interesų“, – rašoma jame.

Politikai pastarosiomis savaitėmis pasiūlė įvairių mokestinių pakeitimų, kad galėtų juos priimti kartu su kitų metų valstybės biudžetu. Siūlymus teikė prezidentas G. Nausėda, biudžeto projektą parengusi Vyriausybė ir kai kurie Seimo nariai.

Profsąjungų ir darbdavių atstovai tvirtina, kad siūlyti mokesčių pakeitimus su biudžetu yra „ydinga ir mažinanti stabilumą valstybėje“ praktika. Anot jų, priimant tokius pakeitimus turėtų būti laikomasi mažiausiai pusmečio įsigaliojimo termino.

Pasak jų, siūlomi mokestiniai pakeitimai turėjo būti apsvarstyti Trišalėje taryboje, nes tai užtikrina galimybę „visoms interesų pusėms tinkamai pasiruošti, pristatyti savo argumentus ir derybų keliu pasiekti bendrą sutarimą“.

Anot kreipimosi, Finansų ministerijos duotas penkių dienų terminas pateikti pastabas ir pasiūlymus inicijuojamiems pakeitimams yra nerealistiškas ir orientuotas ne į kokybišką, o formalų suderinimą.

„Atsižvelgiant į mūsų patirtį, siūlytume formuoti praktiką, kai teisės aktų projektai socialiniams partneriams pateikiami svarstyti prieš juos pateikiant viešosioms konsultacijoms. Be to, mūsų nuomone, siekiant kokybiškai įvertinti teisės aktų pakeitimus, būtina ne tik pateikti pozicijas raštu, bet jas tai pat aptarti gyvose diskusijose“, – teigiama rašte.

Profesinių sąjungų ir darbdavių organizacijų atstovai pasiūlė sutarti dėl modelio, kaip turėtų būti aptariami svarbiausi valstybės teisinio reguliavimo klausimai.

„Tokiu būdu būtų ženkliai sumažintos socialinės įtampos, užtikrinamas valdžios sprendimų prognozavimas bei garantuotas tvarus pakeitimų įgyvendinimas“, – rašoma kreipimesi.

Dokumentą pasirašė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, profsąjungų „Sandrauga“ ir „Solidarumas“, Investuotojų forumo, Lietuvos darbdavių konfederacijos, Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir kelių kitų organizacijų vadovai.

Vyriausybė biudžetą Seimui pateikė praėjusią savaitę. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.