33 organizacijos ragina valdžią stabdyti skubotą mokesčių keitimą

33 šalies verslo, investuotojų, žemės ūkio ir kitos nevyriausybinės organizacijos ir asociacijos išplatino viešą kreipimąsi į aukščiausius šalies vadovus, ragindamos nekeisti galiojančių mokesčių įstatymų su 2020-ųjų biudžetu. Susivienijusios organizacijos prašo skirti daugiau laiko pasiūlymų analizei, poveikio vertinimui, alternatyvių sprendimų paieškoms ir diskusijai su visuomene.

 Lietuvos laisvosios rinkos instituto  laikinoji prezidentė Edita Maslauskaitė. <br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Lietuvos laisvosios rinkos instituto  laikinoji prezidentė Edita Maslauskaitė. <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2019, 12:26 PM

"Seime chaotiškai skubos tvarka registruojami mokesčių įstatymų pakeitimai kelia pavojų mokesčių sistemos stabilumui ir vos šiemet įsigaliojusios reformos tikslams. Priėmus šiuo metu siūlomus pakeitimus, mokesčių mokėtojams liktų itin mažai laiko prie jų prisitaikyti, dalies projektų įsigaliojimas numatytas jau nuo kitų metų pradžios. Be to, visuomenei beveik nebuvo palikta laiko susipažinti su projektais, matome, kad atmestinai atliktas ir jų poveikio vertinimas. Metai po metų besitęsiantis įprotis priimti mokesčių pakeitimus kartu su biudžetu paliekant mažiau nei mėnesį iki jų įsigaliojimo yra žalingas visiems ekonomikos dalyviams – gyventojams, šalies verslui ir užsienio investuotojams", – teigia vieno iš kreipimosi iniciatorių – Lietuvos laisvosios rinkos instituto – laikinoji prezidentė Edita Maslauskaitė. 

Viešą laišką šalies vadovams išplatinusios skirtingiems sektoriams atstovaujančios organizacijos ir asociacijos atkreipia dėmesį, kad dauguma šiuo metu svarstomų mokesčių pakeitimų pažeidžia gyventojų ir verslo lūkesčius dėl darbo mokesčių naštos mažinimo ir mokesčių sistemos stabilumo. Šie įsipareigojimai buvo įtvirtinti Vyriausybės, verslo konfederacijų atstovų, profesinių sąjungų vadovų pasirašytame Susitarime dėl šalies pažangai būtinų reformų.

Valdžia taip pat raginama svarstyti atsisakyti išimties, leidžiančios keisti mokesčių įstatymus kartu su biudžetu. Tai užtikrintų mokestinės politikos tęstinumą ir stabilumą, gerintų veiklos sąlygas gyventojams ir verslui, skatintų atsakingiau planuoti viešuosius finansus, laikytis fiskalinės drausmės ir prisiimtų įsipareigojimų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.