GPM didinimo karuselė – kaip pasiruošti tarifo didinimui?

Valdžia siūlo pakeisti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymą – nuo kitų metų vietoje 15 proc. GPM apmokestinti įvairias fizinių asmenų gaunamas pajamas 20 proc. tarifu. GPM įstatyme aiškiai pasakyta – apmokestinamas pinigų išmokėjimo faktas, t. y., ne tada, kai kas nors parduodama, bet kai į sąskaitą įplaukia pinigai. O tai gali įvykti ir po mėnesio ar net vėliau, nei įvyko pardavimo, paslaugos suteikimo faktas. 

 Valdžia siūlo pakeisti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymą – nuo kitų metų vietoje 15 proc. GPM apmokestinti įvairias fizinių asmenų gaunamas pajamas 20 proc. tarifu. GPM įstatyme aiškiai pasakyta – apmokestinamas pinigų išmokėjimo faktas, t. y., ne tada, kai kas nors parduodama, bet kai į sąskaitą įplaukia pinigai. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Valdžia siūlo pakeisti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymą – nuo kitų metų vietoje 15 proc. GPM apmokestinti įvairias fizinių asmenų gaunamas pajamas 20 proc. tarifu. GPM įstatyme aiškiai pasakyta – apmokestinamas pinigų išmokėjimo faktas, t. y., ne tada, kai kas nors parduodama, bet kai į sąskaitą įplaukia pinigai. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Kapitanovas, auditorius, mokymų įmonės „Count line“ lektorius

Nov 25, 2019, 1:10 PM

Pavyzdžiui, už nuomą ar turto pardavimą šiais metais išrašėte sąskaitas ar suteikėte tokias paslaugas, bet pinigai įplauks 2020 m. Taigi kitais metais turėsite sumokėti ne 15 proc., bet 20 proc. GPM. Todėl šiais metais labai svarbu pasistengti susitvarkyti išmokas, kurios priklauso šiems ar ankstesniems metams. 

Kitas klausimas – dividendai. Buvo sakoma, jog dividendams liks 15 proc. tarifas, nepriklausomai nuo išmokėjimo sumos. Dabar kalbama, kad nuo kitų metų dividendai bus apmokestinami 20 proc. tarifu.

Todėl labai svarbu šiems arba ankstesniems metams paskirtus dividendus išsimokėti ir valstybei sumokėti 15 proc. GPM iki šių metų gruodžio 31 d. Jeigu tai nebus padaryta, kitais metais gali tekti mokėti 20 proc. GPM.

Kita vertus, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog akcinių bendrovių įstatymas leidžia daryti tarpines finansines ataskaitas, pvz., jau galima daryti finansines ataskaitas už 2019 m. devynis mėnesius ir skirti uždirbtą pelną dividendams pagal šias ataskaitas, jei įmonė 2019 m. dirba pelningai. Tokiu atveju dividendai, išmokami akcininkams, bus apmokestinami tik 15 proc. GPM, jei jie bus išmokėti šiais metais. 

Kalbant apie tarpines finansines ataskaitas, norėčiau atkreipti didelių įmonių dėmesį. Jei įmonė darytų finansines tarpines ataskaitas ir jiems pagal skaičius yra privalomas auditas, tai įmonė privalo daryti ir tarpinių finansinių ataskaitų auditą bei šias ataskaitas, kaip ir įprastas finansines ataskaitas, reikia pateikti VĮ Registrų centrui, po akcininkų susirinkimo patvirtinimo per 30 dienų. 

Esant tokiai situacijai, blogiausiu atveju, akcininkų susirinkimas dar gali vykti 2019 m. gruodžio 30 d. arba 31 d., tačiau dividendai akcininkams turi būti išmokėti per šias dienas ir dar bus apmokestinti 15 proc. tarifu. Tokiu atveju finansines ataskaitas būtų galima pateikti iki 2020 m. sausio 30 d. Tačiau darant tarpines finansines ataskaitas ar už devynis ar dešimt mėnesių, metams pasibaigus, 2020-aisiais vėl iš naujo reikės daryti visas pilnas finansines ataskaitas, t. y. numatyta pagal Akcinių bendrovių įstatymą. 

Dabar svarbiausia sekti informaciją, kaip GPM klausimas sprendžiamas Seime. T. y., ar 20 proc. tarifas bus patvirtintas ar paliktas 15 proc. Tuo pačiu – svarbu turėti omenyje, jog šis įstatymas gali būti priimtas, taigi geriau tam ruoštis iš anksto negu laukti gruodžio vidurio, kuomet sprendimas šiuo klausimu bus priimtas galutinai. 
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.