I. Šimonytė apie G. Nausėdos siūlymą didinti pensijas: tai politinis sprendimas

Konservatorių frakcijos narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė sako, kad prezidento Gitano Nausėdos siūlymas didinti pensijas yra politinis sprendimas.

Konservatorių frakcijos narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė sako, kad prezidento GitanoNausėdos siūlymas didinti pensijas yra politinis sprendimas.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatorių frakcijos narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė sako, kad prezidento GitanoNausėdos siūlymas didinti pensijas yra politinis sprendimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kornelija Mykolaitytė

Dec 12, 2019, 11:02 AM

„Čia politinis sprendimas. Kai buvo nustatyta indeksavimo formulė, tarsi buvo stengiamasi pensijų didinimą depolitizuoti ir tai svarbu, nes mes esame turėję savo istorijoje tokių momentų, kai politiniai sprendimai, susiję su pensijomis, prieš rinkimus labai smarkiai išbalansavo mūsų viešuosius finansus. (...) Dabar į pensijų didinimą šiek tiek įsideda vėl tokios proginės politikos“, – žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Turbūt, kad tai yra išgyvenama. Klausimas, ar tai taps įpročiu. Jeigu tai taps įpročiu, mes kažkada vėl užlipsime ant to paties grėblio“, – tikino ji.

G. Nausėda siūlo, kad nuo kitų metų liepos indeksuojamai bazinei pensijai taikomas apskaičiuotas indeksavimo koeficientas būtų didinamas 1,83 procentinio punkto, tuo metu nuo 2021 metų sausio 1 dienos indeksuojamai bazinei pensijai taikomas apskaičiuotas indeksavimo koeficientas didinamas 1,91 procentinio punkto.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) Prezidentūros siūlymams nuo kitų metų didinti pensijas buvo nepritaręs. BFK argumentavo, kad tam tiesiog nėra pinigų.

Vyriausybė biudžeto projekte numato, kad nuo sausio 1 dienos pensijos vidutiniškai didės 8,1 proc. (senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, vidutiniškai padidės apie 30 eurų), o nuo liepos 1 dienos – 3,5 euro.

Prognozuojama, kad 2020 metais vidutinė metinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, bus 396,97 euro, t. y. 8,9 proc. didesnė nei 2019 metais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?