Vyriausybė nepritarė mokesčio lengvatai daugiavaikėms šeimoms

Vyriausybė trečiadienį nepritarė dalies Seimo narių iniciatyvai nuo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) atleisti vieną iš tėvų, auginančių keturis ir daugiau vaikų ar įvaikių iki 18 metų. Tokią lengvatą siūlytą taikyti tik iš darbo santykių gautoms pajamoms.

GPM įstatymo pataisas parengę valdančiųjų valstiečių atstovai tvirtino, kad Lietuvos demografiniai rodikliai labai prasti.<br>D.Umbraso nuotr.
GPM įstatymo pataisas parengę valdančiųjų valstiečių atstovai tvirtino, kad Lietuvos demografiniai rodikliai labai prasti.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2019, 3:26 PM

Finansų ministerijos teigimu, nuo praėjusių metų šeimos remiamos didinant tikslines išmokas vaikams.

„Nuo 2018 metų pereita prieš šeimų, auginančių vaikus ar įvaikius rėmimo ne mokestinėmis priemonėmis, o nuosekliai didinant tikslines išmokas vaikams, kurių dydis susietas su auginamų vaikų, įvaikių skaičiumi. Taip vadinami vaiko pinigai“, – Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Jis taip pat teigė, kad parlamentarų siūlymu nepagrįstai išskiriamos tik darbo užmokesčio pajamos – taip būtų skirtingai traktuojamos daugiavaikės šeimos, gaunančios, pavyzdžiui, individualios veiklos pajamas.

„Tai kartu keltų klausimų dėl siūlomo reguliavimo atitikimo konstituciniam lygiateisiškumo principui“, – argumentavo V.Šapoka.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas parengę valdančiųjų valstiečių atstovai Seime Jonas Jarutis ir Robertas Šarknickas tvirtino, kad Lietuvos demografiniai rodikliai labai prasti ir kasmet blogėja.

„Siūlomu įstatymo projektu siekiama paskatinti socialiai atsakingas (tai yra, dirbančias) šeimas apsispręsti turėti daugiau negu vieną ar du vaikus. Mūsų šalyje gimsta labai mažai trečiųjų ir ketvirtųjų vaikų šeimoje. Nuolat mažėja vaikų iki 15 metų“, – įstatymo pataisų aiškinamajame rašte teigė jų iniciatoriai.

Jeigu Seimas priimtų pataisas, daugiavaikių tėvų darbo užmokestis GPM nebūtų apmokestinamas tol, kol vyriausiasis vaikas taps pilnametis. Ta pati tvarka galiotų ir vienišai daugiavaikei motinai ar tėvui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją