Prie konteinerių stūkso kalnai šiukšlių, nors paslaugų įkainiai padidėjo

Savivaldybės įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) atstovai prisipažino, kad netvarka prie konteinerių liko net smarkiai padidėjus paslaugų įkainiams.

Žirmūnų gatvėje šiukšlės neišvežtos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žirmūnų gatvėje šiukšlės neišvežtos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konteineriai Verkių gatvėje perpildyti.
Konteineriai Verkių gatvėje perpildyti.
Neišvežtos šiukšlės Keramikų gatvėje.
Neišvežtos šiukšlės Keramikų gatvėje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-01-18 15:13, atnaujinta 2020-01-18 15:19

Po praėjusio savaitgalio perpildyti konteineriai Apkasų gatvėje. Neišvežtos šiukšlės Žirmūnų gatvėje. Nors tvarkaraštyje nurodyta, šiukšliavežio nesulaukė J.Balčikonio gatvės gyventojai.

Tai – tik keli pastarųjų dienų pavyzdžiai, kaip prastai tvarkomi buitinių ir antrinių žaliavų konteineriai.

Nors paslaugų įkainiai išaugo 70 proc., padėtis nesikeičia.

VASA pastaruoju metu gauna apie keliasdešimt pranešimų per dieną dėl neišvežtų atliekų. Maždaug pusė jų – dėl netvarkomų antrinių žaliavų konteinerių.

VASA atstovai, gavę skundų dėl netvarkos prie antrinių žaliavų konteinerių, nusiplauna rankas: pakuočių atliekų surinkimas ir vežimas finansuojamas gamintojų ir importuotojų organizacijų lėšomis pagal laikinas su vežėjais sudarytas sutartis.

VASA minėtos sistemos neadministruoja, tačiau sulaukus skundų esą reaguoja ir teikia nurodymus vežėjams.

VASA pripažįsta, kad nemažai skundų sulaukia dėl stiklo konteinerių, stiklas vežamas retai.

„Stiklo ir kitų pakuočių atliekų surinkimo grafikai turėtų būti dažnesni, vežėjai turėtų griežtai jų laikytis, labai svarbu sužymėti esamus konteinerius, suplanuoti trūkstamą infrastruktūrą.

Šių ir kitų pokyčių siekiama atstovaujant vilniečių interesams derybose su gamintojų ir importuotojų organizacijomis dėl naujo pakuočių atliekų konkurso sąlygų“, – tikino atliekų sistemą administruojančios įmonės atstovai.

Kaip įprasta, daug skundų dėl neišvežtų konteinerių sulaukiama iš Naujininkų, Žirmūnų, Vilkpėdės gyventojų.

Bet didžiausias iššūkis šiuo metu yra atliekų surinkimas ir vežimas iš miesto centro.

„Šioje teritorijoje pilna sunkių įvažiavimų prie konteinerių, užstatytų kiemų, taip pat keitėsi aptarnaujantis vežėjas, jis turi prisitaikyti prie paslaugų teikimo ypatumų“, – dėstė VASA atstovai.

Vilniečiai nuo Naujųjų metų apkraunami ir nauju mokesčiu. Jei tikrintojai prie atliekų konteinerių aptiks didelių gabaritų atliekų, už jų išvežimą teks mokėti gyventojams.

Jau fiksuojama atvejų, kai konteinerių aikštelėse ir šalia jų riogso didelių gabaritų atliekos. Jas vežėjas išveža pagal atskirus VASA užsakymus.

Jeigu nustatomas asmuo, konteinerių aikštelėje arba šalia jos atsikratęs statybos ir griovimo, tekstilės, pavojingų ir kitokių atliekų, jis privalės sumokėti už jų surinkimą ir išvežimą pagal Viešųjų pirkimų įstatymo paslaugų teikimo sutarčių įkainius.

Nenustačius teršėjo, patirtos sąnaudos bus paskirstomos po lygiai nekilnojamojo turto objektams, kuriems priskirta konteinerių aikštelė. Trumpai tariant, mokės aplinkinių namų gyventojai. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.