Nedžiugios žinios: kelionės į Turkiją neabejotinai brangs – jau aišku, ko tikėtis ir keliaujant kitur

Ir toliau augant ekonomikai, pernai didėjo ir keliautojų skaičius – žmonės keliavo vis dažniau, lepinosi ilgesnėmis kelionėmis. Tapo paprasčiau pasiekti kai kurias kryptis – tiek dėl pokyčių tiesioginių skrydžių geografijoje, tiek ir dėl liberalizuotų vizų režimų. Jau paskelbtos kitais metais atsirasiančios tiesioginės kryptys žada dar daugiau galimybių keliautojams.

Šiemet tikėtis pigesnių kelionių neverta.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiemet tikėtis pigesnių kelionių neverta.<br>D.Umbraso nuotr.
 Ž.Gavelienė.<br> R.Danisevičaus nuotr.
 Ž.Gavelienė.<br> R.Danisevičaus nuotr.
Šiemet tikėtis pigesnių kelionių neverta.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiemet tikėtis pigesnių kelionių neverta.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiemet tikėtis pigesnių kelionių neverta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiemet tikėtis pigesnių kelionių neverta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiemet tikėtis pigesnių kelionių neverta.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiemet tikėtis pigesnių kelionių neverta.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-01-22 11:45, atnaujinta 2020-01-22 15:15

Oro uostai džiaugiasi augimu, tačiau Nacionalinės turizmo verslo asociacijos bei Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė teigė, kad, palyginus su kaimyniniais oro uostais, skaičius nėra toks džiuginantis. Bendrai pernai Lietuvos oro uostai aptarnavo 6,5 mln. keleivių.

„Aviacija auga visur. Rygos oro uostas per tą patį laiką augo 8 proc., Talinas – 9 proc. Lietuvos rezultatai galėtų būti ir geresni, jei būtų imtasi tinkamų veiksmų. Iki šiol visa, kas daroma – tai gelbėjimasis. Nėra ilgalaikės strategijos, kokius vežėjus norime pritraukti, iš kur norime turėti klientų“, – kalbėjo Ž.Gavelienė.

Lietuvių mėgiamiausia kelionių kryptis Turkija vis dar nepraranda populiarumo – pernai keliaujančiųjų ilsėtis į Turkiją, palyginti su skaičiais prieš metus, paaugo 15 procentų.

Tačiau kaip bus Turkijai nuo šių metų sausio įvedus papildomą 2 proc. mokestį, Nacionalinės turizmo verslo asociacijos bei Lietuvos turizmo rūmų prezidentė ir kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė Ž.Gavelienė nesiėmė prognozuoti.

Priminsime, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pasirašė įstatymą dėl turistų mokesčio, kuris sudarys 2 proc. nakvynės viešojo apgyvendinimo įstaigoje kainos. 

Valstybinį mokestį už turistų apgyvendinimą mokės viešbučiai, pensionai, svečių namai ir kitos apgyvendinimo įstaigos, jį išskirdamos paslaugų suteikimo sąskaitose. Viešbučių savininkai baiminasi, kad dėl to gali sumažėti poilsiautojų srautai, ir perspėja, jog toks mokestis įvedamas ne laiku, nes šalies turizmo sektorius vis dar neatsigavo po 2015-2016 metų krizės, kuri tada kilo dėl teroristų išpuolių bei pašlijusių Turkijos santykių su Rusija.

„Šis mokestis nebuvo įvestas subtiliai. Patys turkai sako, kad didėjant kaštams jų šalis praras konkurencingumą. Nežinia, kaip tas mokestis bus naudojamas. Pernai vidutinė savaitės poilsio skrendant užsakomaisiais reisais paketo kaina kilo nuo 640 iki 690 eurų. Jei prie kainos prisidės dar 2 proc., tai bus žymus augimas. Tikėtina, kad dalį kaštų absorbuos kelionių organizatoriai, kita dalis nuguls į paslaugų kainą“, – kalbėjo Ž.Gavelienė.

Rimčiausios konkurentės Turkijai – Albanija ir Graikijos salos. Jos neturės tiek skirtingų paslaugų, kiek Turkijos viešbučiai, tačiau saulę ir jūrą poilsiautojai ras.

Bendrai kalbant apie kainas, pasak Ž.Gavelienės, šiemet tikėtis pigesnių kelionių neverta, nes tam nėra jokių prielaidų: dėl lėktuvų ir įgulų trūkumo pasiūla neatliepia paklausos, be to, kyla darbo užmokestis, lėktuvų mokesčiai. Todėl, Nacionalinės turizmo verslo asociacijos bei Lietuvos turizmo rūmų prezidentės manymu, kelionių paketų kainos šiemet brangs mažų mažiausiais 6 proc. Pernai fiksuotas vidutiniškas 10 proc. augimas. 

Šiais metais skrydžių bendrovės kelionėms iš Lietuvos pasiūlys šias kryptis: iš Vilniaus atsiras kelionės į Dubrovniką, Rijeką, Ciurichą, Geteborgą, Hamburgą, Jerevaną, Sankt Peterburgą ir Zaporožę. Iš Kauno – į Zadarą ir Oslą, iš Palangos – į Stokholmą, Bergeną ir Dubliną. Užsakomieji skrydžiai pasipildys kryptimis į Slovėniją bei Graikijos Tasos ir Kefalonijos salas.

Iš egzotinių krypčių kelionių organizatoriai pasiūlys Žaliojo Kyšulio salą.

Pirkimų įkarštis

Kelionių agentūrų duomenimis, sausį pasiekiamas didžiausias kelionių pirkimų įkarštis.

„Pirkti keliones iš anksto palanku dėl kelių priežasčių. Pirmoji priežastis, žinoma – kaina. Perkant žiemos pradžioje ar viduryje galima žymiai sutaupyti. Antroji, taip pat labai svarbi priežastis yra tai, kad perkantieji keliones anksčiau bus užtikrinti, jog paklius į norimą viešbutį, o ne ten, kur liks laisvų kambarių. Lygiai taip pat yra su skrydžiais. Perkant keliones vėliau kartais nebegalima pasirinkti norimos išvykimo datos, populiarios datos būna išparduotos, todėl keliauti tenka ne pagal pageidavimus, o kada yra laisvų vietų“, – teigė „Baltic Tours“ poilsinių kelionių pardavimo vadovas Andrius Paulionis.

„Lietuviai vis dažniau renkasi ankstesnes pavasario atostogas Turkijoje – kovo pabaigoje, balandžio mėnesiais, taip išvengdami turistinio sezono piko. Žiemą bei ankstyvą pavasarį geidžiamiausios poilsio šalys yra Egiptas, Kanarų salos, Dubajus, Tunisas, kur galima pasimėgauti saule ir šilta jūra“, – teigė „Novaturo“ komercijos direktorė Birutė Čepanskienė.

Į ką būtina atsižvelgti

Planuojant keliones ir poilsio dienas būtina atsižvelgti į iš anksto žinomas vaikų atostogas mokyklose bei ilguosius savaitgalius. Jei keliausite su vaikais, jums bus svarbu išvykti būtent tomis dienomis, o jei keliaujate be vaikų, tuomet pasistenkite šių datų išvengti, nes kelionės mokyklos atostogų metu yra daug intensyvesnės.

„Vaikų atostogų metu net nebegalioja metų pradžios ir taikomų nuolaidų taisyklė, tiesiog kas įsigyja pirmesnis – tas gudresnis. Statistiškai kelionės per vaikų atostogas, ilguosius savaitgalius ar šventines dienas išperkamos anksčiausiai,“ – teigė „Baltic Tours“ poilsinių kelionių pardavimo vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?