Sergant vaikui, už maistą Vilniaus darželiuose mokėti nebereiks nuo pirmos dienos

Trys ir daugiau dėl ligos ar kitų priežasčių praleistų dienų – tai naujas atskaitos taškas ir tėvams (globėjams), ir įstaigoms, skaičiuojančioms mokesčius už mažamečių maitinimą.

Sauliaus Žiūros nuotr.
Sauliaus Žiūros nuotr.
Modulinis darželis Mini darželiai Jurgita Petrauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Modulinis darželis Mini darželiai Jurgita Petrauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Kauno vaikų darželis ŠNEKUTIS Kariūnų pl. 7<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kauno vaikų darželis ŠNEKUTIS Kariūnų pl. 7<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 12, 2020, 5:05 PM

Sostinės taryba nedelsdama sureagavo į tėvų pastabas dėl pernai gruodį nustatyto Mokesčio už vaiko išlaikymą Vilniaus miesto savivaldybės mokyklose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, ir tvarką patobulino.

„Atsižvelgiant į tėvų lūkesčius ir siūlymus, buvo patobulinta mokesčio tvarka. Jei vaikas serga 3 ir daugiau darbo dienų, už maitinimą nereikės mokėti nė už vieną dieną. Taip pat, jei vaikas nelanko darželio dėl kitų priežasčių, neįvardytų tvarkoje, daugiau nei 3 darbo dienas, mokestis už maitinimą irgi nebus skaičiuojamas“, – sako vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Pakeista sausio 1 d. įsigaliojusi nuostata, kad vaikui dėl ligos nelankant ugdymo įstaigos nemokėti už maitinimą galima tik nuo trečios dienos. Patvirtinus naują mokesčio tvarką, tėvai privalo informuoti ugdymo įstaigą jos nustatyta tvarka ir pateisinti dėl ligos nelankytas dienas per 3 darbo dienas nuo pirmos atvykimo po ligos dienos.

Taip pat siekiant užtikrinti vaiko teisėtus interesus lankyti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes (priešmokyklinis ugdymas yra privalomas), jei jis serga daugiau nei 10 kalendorinių dienų, darželio Vaiko gerovės komisija, įvertinusi aplinkybes ir poreikį, turi teisę paprašyti iš tėvų pateikti informaciją iš www.esveikata.lt svetainės apie apsilankymo pas gydytoją faktą (nepažeidžiant Bendrojo duomenų apsaugos reglamento).

Atkreiptinas dėmesys, kad jei vaikas dėl ligos ugdymo įstaigos nelankė tik vieną arba dvi darbo dienas, siekiant išvengti piktnaudžiavimo, kaip saugiklis lieka sprendimas skaičiuoti mokestį už tų dienų maitinimą.

Tikimasi, kad pirmiausia šis mokesčio už vaiko išlaikymą sprendimo pakeitimas užtikrins socialinio teisingumo principą. Juk kai dėl ligos nelankoma ugdymo įstaiga, šeimos ir taip patiria nuostolių – dėl vaikus slaugančių tėvų ar globėjų nedarbingumo mažėja šeimų pajamos, didėja išlaidos gydymui, patiriama įtampa dėl neatėjimo į darbą ir t.t.

Tvarkos aprašo keitimus pasiūliusios mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė ir Tarybos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė įsitikinusios, kad ši permaina sudarys tėvams geresnes socialines sąlygas slaugyti vaikus ligos metu – dėl to bus nepatiriama papildomų neigiamų finansinių pasekmių.

Vicemerės E. Tamošiūnaitės siūlymu, pateisinamos atleidžiant nuo mokesčių už maistą gali būti ir kitos vaiko nelankymo priežastys: viešnagė pas senelius, mamos sprendimas pasilikti darželinuką per gimdymo ar vaiko auginimo atostogas, ir pan. Tai, pasak E. Tamošiūnaitės, teisingiau nei susitaikyti su tuo, kad tėvai, siekdami išvengti mokesčio, rinktųsi kiekvieną atvejį teisinti vaiko liga.

Tarybos narė I. Kačinskaitė-Urbonienė planuoja, kad ugdymo įstaigos gaus savivaldybės rekomendacijas dėl aplinkybių, kurios laikytinos rimtomis, teisinant vaiko nelankymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.