Kai kur gėlių prekyba tokia vangi, kad pardavėjai svarsto tikrąją Moters dieną nė nedirbti

Niekais nuėjo ilgus metus po Lietuvos valstybės atkūrimo virę ginčai, ką daryti su Kovo 8-ąja, kuri sovietmečiu buvo švenčiama kaip Tarptautinė moters diena. Vyrai šia proga damas gėlėmis apipila jau iš anksto.

Daugiausia gėlės į Lietuvą atkeliauja iš Lenkijos ir Nyderlandų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiausia gėlės į Lietuvą atkeliauja iš Lenkijos ir Nyderlandų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gėlių pardavėjas L.Bakutis sakė, kad nors šiųmetė Tarptautinė moters diena bus sekmadienį, ją švęsti pradėta jau penktadienį, likus porai dienų iki progos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gėlių pardavėjas L.Bakutis sakė, kad nors šiųmetė Tarptautinė moters diena bus sekmadienį, ją švęsti pradėta jau penktadienį, likus porai dienų iki progos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiausia gėlės į Lietuvą atkeliauja iš Lenkijos ir Nyderlandų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiausia gėlės į Lietuvą atkeliauja iš Lenkijos ir Nyderlandų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiausia gėlės į Lietuvą atkeliauja iš Lenkijos ir Nyderlandų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiausia gėlės į Lietuvą atkeliauja iš Lenkijos ir Nyderlandų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šįmet, kaip ir ankstesniais metais, populiariausios gėlės – raudonos tulpės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šįmet, kaip ir ankstesniais metais, populiariausios gėlės – raudonos tulpės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 7, 2020, 3:17 PM, atnaujinta Mar 7, 2020, 4:04 PM

Dalis visuomenės iki šiol Kovo 8-ąją laiko sovietine atgyvena, bet daugumai vyrų tai nė motais. Jie glėbius gėlių, dažniausiai tulpių, neša žmonoms, motinoms, meilužėms, seserims, kolegėms ar mokslo draugėms.

Ir vargu ar kurie iš jų šią dieną sieja su istorine tradicijos kiltimi, Antrojo socialistų internacionalo kongresu, Claros Zetkin ir Rosos Luxemburg vardais, kova už lyčių lygybę.

Žinoma, šventės turi savo istorines šaknis ir kokia nors ideologija, politiniu mokymu, religija ar tradicija grindžiamą reikšmę. Bet būna, kad šventė atitrūksta nuo istorinio konteksto ir prasmės. Tuomet ji tampa tarsi švente dėl šventės.

Šventimo procesas būna svarbesnis negu priežastis, dėl kurios švenčiama. Tokia tapo ir Kovo 8-oji Lietuvoje.

Koleges sveikino iš anksto

Nors šiųmetė Moters diena bus sekmadienį, ją švęsti pradėta jau penktadienį, likus porai dienų iki progos. Prie Kauno turgaviečių, gėlių parduotuvių, kioskų ir gatvėje gėlėmis prekiaujančių žmonių vakar nuo ryto nusidriekė automobilių eilės.

Daugelis vyrų nuo pat ryto skubėjo pirkti gėlių, kurias iš anksto dovanojo bendradarbėms ar mokslo draugėms.

„Tikroji šventė šįmet išpuolė sekmadienį, kai daugeliui bus ne darbo diena, todėl vyrai nutarė į darbą gėlių nunešti prieš savaitgalį. Dažnas sako, jog po šventės, pirmadienį, sveikinti moteris Kovo 8-osios proga būtų prasto tono ženklas“, – tvirtino šalia Stoties turgavietės gėlėmis prekiaujantis Laimis Bakutis.

Tai patvirtino ir gėles pirkę vyrai. „Kiekvienai moteriai darbe iš anksto padovanosiu po kvapų žiedelį. Kiti kolegos žadėjo padaryti tą patį. Damos, tai nujausdamos, turėtų vaišinti saldumynais“, – kalbėjo kaunietis Dovydas.

Tikisi pirkėjų antplūdžio

Šis ir kiti gėles parduodantys kauniečiai pastebėjo, kad bendradarbėms ar merginoms, su kuriomis drauge mokosi, vyrai įprastai pirko ne po vieną, tris ar penkis gėlių žiedus.

Tačiau buvo ir tokių, kurie iš prekyvietės išėjo nešdami glėbį gėlių.

Populiariausia Kovo 8-osios gėle jau kelis dešimtmečius yra tulpė. Už vieną žiedą pardavėjai įvairiose Kauno vietose prašė nuo 50 cnt iki 2,5 euro.

Kiek rečiau buvo perkamos rožės, kurių kaina – nuo 1 iki 6 eurų, narcizai, kainuojantys 0,5–1 eurą, ar gvazdikai, kurių kaina siekia apie 1–1,5 euro.

Moters dienai skirtų gėlių pardavėjai sakė, kad žmonių antplūdžio tikisi nuo šeštadienio ryto iki sekmadienio vakaro.

Prekybininkų teigimu, daugelis vyrų tuomet gėlių pirks žmonoms, motinoms, dukterims, seserims, draugėms.

Net nežino, ar prekiaus tikrąją dieną

Šeštadienį apie vidudienį sostinės Pilaitės rajone autobusų stotelėje gėles siūlančių pardavėjų buvo daugiau nei pirkėjų – prie šešių po skėčiais apniukusią dieną žiedus išdėliojusių prekeivių prieidavo vos vienas kitas pirkėjas.

Už vieną tulpės žiedą – 80 centų. „Jei pirksite daugiau, parduosiu po 70 centų“, – siūlo pardavėja. Tas „daugiau“ – bent dešimt gėlių.

Po gretimo skėčiu tulpės ir be papildomų sąlygų po 70 centų. „O jei imsiu daugiau?“, – pamokyta ankstesnės prekeivės klausiu. Atiduotų po 65 centus, tačiau reikia pirkti bent dvidešimt žiedų.

Tolėliau nuo šio būrelio gėles pardavinėja kiti du prekeiviai. Ir čia vienas tulpės žiedas – 80 centų. Bet prekyba vangi. „Net nežinau, ar rytoj būsime. Nesiseka mums“, – apgailestavo tulpes pardavinėjanti moteris.

Nežinia, ar prastas oras kaltas, ar tai, kad prekybos tinkluose tos pačios tulpės pardavinėjamos kur kas pigiau. Kai kuriose parduotuvėse vienas tulpės žiedas atsieina 28 centus, dar pigiau – po 10 centų – galima nusipirkti narcizų.

Šiauliuose gėlėmis tiek didmena, tiek mažmena prekiaujančioje parduotuvėje tulpės kainuoja po 60 centų. Bet ir čia penktadienį pirkėjų būta mažai. Gėles pardavinėjanti moteris vylėsi jų sulaukti dar pirmadienį, kai į darbus vykdami kolegos gėlių pirks bendradarbėms.

Užsako dideles puokštes

Pardavėjai skaičiuoja, kad jau Moters dienos išvakarėse gėlių prekyba turėtų būti 3 ar 4 kartus gyvesnė nei įprastą dieną. Šia proga įprastai gėlių nuperkama daugiau nei per Valentino dieną. Kiekvienas pardavėjas viliasi parduoti tūkstančius gėlių žiedų.

Daugiausia gėlės į Lietuvą atkeliauja iš Lenkijos ir Nyderlandų.

„Paprastai vyrai pinigų Moters dienos proga gėlėms negaili. Dažnas mylimai moteriai prašo surišti puokštes mažiausiai iš 9 ar 11 tulpių. Tačiau yra prašančių puokščių iš 25 ar 27 žiedų. Kasmet netrūksta vyrų, kurie iš anksto užsako puokštes iš beveik 100 tulpių“, – kalbėjo L.Bakutis.

Gėlėmis turguje prekiaujanti Raimonda sakė, kad vyresnio amžiaus vyrai antrosioms pusėms perka po 3, 5 ar 7 gėles, o jaunesni kauniečiai mylimąsias lepina gerokai didesnėmis puokštėmis. Kai kurie prašo surišti tiek gėlių, kiek telpa į glėbį.

Ieško ir margaspalvių gėlių

„Šįmet, kaip ir ankstesniais metais, populiariausios – raudonos tulpės. Jauni vyrai nebijo ir kitų spalvų – geltonos, rausvos, violetinės, baltos, net margų žiedų. Dažnai prašo pilnavidurių ar karpytais žiedlapiais tulpių, jiems patinka puokštės, surištos iš kelių spalvų gėlių“, – tvirtino pardavėja.

Gėlių salonuose buvo galima rasti ir Lietuvoje dar retų rudos, rusvos, rausvos dūmo spalvų tulpių. Akį traukė ir margaspalvės tulpės, kurių kiekvienas žiedlapis nudažytas vis kita spalva.

„Šios vaivorykštinės tulpės auginamos Nyderlanduose. Pastebėjome, kad tokios tulpės puikiai laikosi“, – tikino gėlių pardavėja Ingrida.

Vaivorykštinės tulpės kaina siekė 2,2–2,5 euro. Pardavėjai įsitikinę, jog jas Kovo 8-osios proga drąsūs vyrai pirks puokštėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.