Paskolų turėtojams paaiškino, kuo rizikingi pasiūlymai atsidėti mokėjimą

Gyventojai, kurie neteko darbo arba ne mažiau nei trečdalio įprastai gaunamų pajamų, tačiau turi būsto ar vartojimo paskolą, gali kredito davėjo prašyti atidėti įmokų mokėjimą 3 mėnesiams. Tokią informaciją išplatino Lietuvos bankas. Komerciniai bankai skelbia dar geresnę žinią – kai kurie duoda vilties, kad galima tikėtis ir visus metus trunkančių kredito atostogų. Tačiau ne viskas taip gražu, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

M.Jansonas aiškino, kad turintieji būsto paskolą jau kuris laikas turi teisę pasiimti trijų mėnesių kredito atstogas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
M.Jansonas aiškino, kad turintieji būsto paskolą jau kuris laikas turi teisę pasiimti trijų mėnesių kredito atstogas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Turintieji būsto paskolą jau kuris laikas turi teisę pasiimti trijų mėnesių kredito atstogas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turintieji būsto paskolą jau kuris laikas turi teisę pasiimti trijų mėnesių kredito atstogas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Jansonas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Jansonas.<br>T.Bauro nuotr.
Turintieji būsto paskolą jau kuris laikas turi teisę pasiimti trijų mėnesių kredito atstogas.<br>T.Bauro nuotr.
Turintieji būsto paskolą jau kuris laikas turi teisę pasiimti trijų mėnesių kredito atstogas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-03-18 13:14, atnaujinta 2020-03-18 14:55

„Tai tėra spektaklis: kalbant apie būsto paskolas, iš esmės niekas nepasikeitė. Visos tos taisyklės jau buvo ir visi žmonės pagal 2017 m. įsigaliojusią ES direktyvą gali imti trijų mėnesių kredito atostogas“, – portalui lrytas.lt sakė „Finansų ir kreditų valdymo asociacijos“prezidentas Marius Jansonas.

Vienintelė naujovė – proga kurį laiką atidėti mokėjimus pasiėmusiems vartojimo paskolas.

Anot M.Jansono, Europoje yra šalių, kuriose kredito atostogos trunka ne tris, o šešis ar netgi dvylika mėnesių.

„Pagal ES direktyvą kredito atostogos reikalingos tam, kad bankas neviršytų savo įgaliojimų ir nepakeistų banko maržos, neperrašytų kredito sutarties. Esame Lietuvos banko klausę, kodėl jis taip nemyli savo žmonių, nes fiksavo patį minimaliausią kredito atostogų laikotarpį, – kalbėjo pašnekovas. – Kas tie trys mėnesiai, jei žmogus praranda darbą? Jis per tris mėnesius privalo susirasti naują darbo vietą, nes kitaip bankas jam nutrauks sutartį“.

Skirtumas tarp ES direktyvoje įrašytų trijų mėnesių ir komercinių bankų siūlomų ilgesnių kredito atostogų – esminis.

Kaip aiškino M.Jansonas, jei jums užteks trijų mėnesių, veiks tokia schema: įsivaizduokite, kad kas mėnesį bankui turite sumokėti 100 eurų paskolos. Pablogėjus finansinei padėčiai su banku sutariate, kad tris mėnesius mokėsite ne po 100 eurų, o po 50 eurų. Susidariusią 150 eurų nesumokėtą sumą bankas išskaidys per visą laikotarpį, kuris jums liko paskolai padengti. Keisti paskolos sutarties, didinti maržos bankas negali.

Visai kas kitokios taisyklės galioja, jei tarsitės ne dėl trijų, o dėl keturių mėnesių ar ilgesnių kredito atostogų.

„Tokiu atveju bankas klientą vertina kaip rizikingą, todėl jam gali būti padidinta banko marža. Bankai daugiau nei trims mėnesiams paslaugos už dyką nedarys, o po to žmogui bus dar blogiau.

Gal ir gautum metus kredito atostogų, tik klausimas, kiek tai kainuos. Dar nė vienam klientui nebuvo padarytas atidėjimas bankui nepakeliant maržos.

Įsivaizduokite šeimą, kuri neseniai pasiėmė paskolą. Nuo 100 tūkst. eurų tik 0,5 proc. bankui pakėlus maržą, paskola nuo kredito sumos pabrangsta apie 10 proc. – šiuo atveju apie 10 tūkst. eurų. Tiek žmogus turės permokėti už tokią banko malonę“, – skaičiavo „Finansų ir kreditų valdymo asociacijos“ prezidentas.

Svarbu ir tai, kad proga pasiimti kredito atostogas dažnas bankas suteikia tik vieną sykį per visą paskolos mokėjimo laikotarpį, net jei jis trunka ir trisdešimt metų. Be to, jei susirgs, žmogus prašyti atidėti mokėjimus žmogus neturės teisės – tokią progą turi tik tie, kurie neteko darbo arba ne mažiau nei trečdalio įprastai gaunamų pajamų, mirus sutuoktiniui, nutrūkus santuokai.

„Bankai turi puikią progą parodyti, ar jie tikrai skandinaviški. Net ir sutikęs su metų kredito atostogomis bankas nieko nepraranda: jis gautų palūkanas, o kreditą žmogus atiduos. Visai kas kita – šeima, kuri žinotų, kad metus vietoj 500 eurų bankui galės atiduoti per pusę mažiau“, – kalbėjo M.Jansonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?