Siūloma nustatyti vienodas galimybes gauti viso dydžio nedarbo išmoką

Siūloma užtikrinti, kad darbo netekę darbingo amžiaus asmenys, kuriems yra nustatytas dalinis nedarbingumas, turėtų teisę gauti visą jiems pagal įstatymą priklausančią nedarbo draudimo išmoką, be apribojimų ją derinant su gaunama netekto darbingumo pensija.

Siūloma užtikrinti, kad darbo netekę darbingo amžiaus asmenys turėtų teisę gauti visą nedarbo draudimo išmoką.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Siūloma užtikrinti, kad darbo netekę darbingo amžiaus asmenys turėtų teisę gauti visą nedarbo draudimo išmoką.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2020, 6:04 PM

Tokį Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektą įregistravo Seimo narė Aušrinė Armonaitė.

„Pasauliui ir Lietuvai susidūrus su COVID-19 (koronavirusinės infekcijos) ligos pandemija, iškilo itin didelė grėsmė socialiai pažeidžiamiems asmenims netekti pajamų ir nugrimzti į dar didesnį skurdą.

Visų pirma, negalią turintys asmenys yra ypač pažeidžiami skurdui, o jų tikimybė netekti darbo COVID-19 krizės akivaizdoje yra ypač didelė. Tad yra būtina užtikrinti papildomą šios grupės apsaugą, nediskriminuoti asmenų, kuriems nustatytas nedarbingumas, skiriant nedarbo draudimo išmokas.

Visų antra, net ir nesant minėtai pandemijai, dabar galiojančios Nedarbo socialinio draudimo įstatymo nuostatos neužtikrina vienodų teisių į nedarbo draudimo išmoką dirbantiems asmenims, kuriems nustatytas dalinis nedarbingumas.

Pabrėžtina, jog dirbantys žmonės, kuriems yra nustatytas netektas darbingumas, moka tokias pat nedarbo socialinio draudimo įmokas kaip ir kiti gyventojai“, – sako projekto rengėja A. Armonaitė.

Ji siūlo nustatyti vienodas galimybes gauti viso dydžio nedarbo išmoką, kuri nustatyta pagal sumokamus mokesčius, nepaisant to, jog asmuo gauna netekto darbingumo pensiją.

Rengiant įstatymo pataisų projektą atsižvelgta į nevyriausybinių organizacijų ir mokslininkų išplatintą viešą kreipimąsi „Nevyriausybinių organizacijų ir mokslininkų pozicija bei siūlymai dėl COVID-19 socialinio poveikio“.

Šiuo metu asmenys, turintys dalinį nedarbingumą ir praradę darbo vietą, iš nedarbo draudimo lėšų gali gauti tik nedarbo draudimo išmokos dalį, kuri viršija gaunamą netekto darbingumo pensijos sumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.