Pasakė, kaip netrukus keisis kainos: didžiausias išbandymas bus paslaugų teikėjams

„Manau, kad artimiausius du tris mėnesius maisto kainos mažės, aprangos – nesikeis, degalai gali šiek tiek pabrangti, nes jau pasiekė dugną. Dėl kainų artimiausią pusmetį visiškai nesijaudinčiau“, – taip Žinių radijo laidoje „Ekonomika šiandien“ kalbėjo SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

 T.Povilauskas sako, kad artimiausiais mėnesiais maisto kainos turėtų mažėti.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 T.Povilauskas sako, kad artimiausiais mėnesiais maisto kainos turėtų mažėti.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Pasaulyje pradėjo mažėti maisto produktų kainos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasaulyje pradėjo mažėti maisto produktų kainos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Degalai artimiausiu metu gali brangti.<br>D.Umbraso nuotr.
Degalai artimiausiu metu gali brangti.<br>D.Umbraso nuotr.
Aprangos kainos artimiausiais mėnesiais vargu keisis. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aprangos kainos artimiausiais mėnesiais vargu keisis. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
 R.Vainienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 R.Vainienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
R.Budbergytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Budbergytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Žinių radijas

May 25, 2020, 6:14 PM

Be to, pasaulyje pradėjus mažėti maisto produktų kainoms, mūsų prekybininkai taip pat skelbia, kad jas mažins, nes kainos pradėjo trauktis gamybos ir didmenos lygyje.

T.Povilauskas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje pamirštas dėsnis, jog kaina subalansuoja paklausą ir pasiūlą: pas mus mažai kas ryžtasi nuleisti kainą – vyrauja įpratimas, kad kaina turi tik didėti.

„Pažiūrėsime, kaip su tuo susidoros pirmiausia paslaugų teikėjai. Matau, kad žmonės bijo leisti kainas, bet tai – dėsnis: jei nori, kad pas tave ateitų klientai, sumažink kainą. Manau, kad artimiausiu laikotarpiu turėsime labiau defliacinius procesus, ypač matant, kad maisto produktai artimiausius du tris mėnesius pigs“, – kalbėjo ekonomistas.

Jis priminė, jog pernai dėl sausros ir šalnų gegužę-liepą buvo brangesnės daržovės, uogos. Šiemet panašu, kad dėl palankių gamtos sąlygų turėtų pigti vietoje užaugintos daržovės. Todėl, T.Povilausko manymu, artimiausius du tris mėnesius kainos turėtų mažėti.

Banko atstovas svarstė, kad paslaugų tiekėjai kainų nemažina tikriausiai dėl to, kad galvoja, jog po keturių mėnesių atsigaus ekonomika. „Tikėkimės, kad taip bus, bet rizikų yra: jei išliks mažėjanti paklausa, kainas teks mažinti.

Tai labiau galioja paslaugų teikėjams“, – kalbėjo ekonomistas ir pridūrė, kad sumažėjusi paklausa daro neigiamą įtaką kainoms: kuo greičiau atsigaus žmonių vartojimas, tuo greičiau ir kainos pradės augti.

Pašnekovo prognozėmis, kaip toliau keisis kainos, vienareikšmiškai priklausys nuo to, kaip seksis ekonomikoms lipti iš duobės. Balandis buvo duobėje, gegužę tiek Lietuvoje, tiek daugelyje pasaulio šalių jau lipama iš jos. Kainos balandį beveik visose šalyse mažėjo, tik Lietuvoje jos beveik nepakito – turėjome didesnes maisto produktų kainas ir pigesnius energetikos išteklius.

Nori keisti kainų etiketes

Seimo narei Rasai Budbergytei pateikus įstatymo projektą, kuriuo prekybininkai, siūlydami nuolaidą, privalo pirkėjui pateikti informaciją, kokia buvo prekės kaina ne mažiau kaip 30 pastarųjų dienų, prekybininkai sako, jog tokie sprendimai kaip sykis ir gali pakelti kainas.

„Tokios procedūros kainuoja ir laiko, ir lėšų. Norisi išvengti nereikalingų judesių, juolab, kad pastaruoju metu jokių dramų nebuvo, mes, kaip asociacija, negavome nusiskundimų.

Tiesa, ir akcijų dėl karantino rekomenduojant jas apriboti yra mažiau. Dėl to manau, kad problema nėra opi“, – laidoje komentavo Letuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė.

R.Budbergytė savo ruožtu aiškino, kad prekybininkai neretai piktnaudžiauja pranešimais apie kainų sumažinimą, taip apgaudami patiklų pirkėja. Šis galvodamas, kad tai jo piniginei labai naudinga akcija, puola pirkti nereikalingas prekes.

„Šiandien ir prekybininkams aktualu, kad vartojimas būtų kiek galima didesnis, tačiau mano pasiūlymas susijęs su siekiu padidinti pirkėjo informuotumą ir užtikrinti didesnę vartotojų teisių apsaugą“, – kalbėjo parlamentarė pridurdama, kad tai – ne jos idėja.

Tai – vienos iš ES direktyvos normų perkėlimas paankstinant jos įsigaliojimą. R.Budbergytė teigė, kad EK nerengia teisėkūros iniciatyvų nepadariusi studijų, o tokia norma rodo, kad visoje ES nepakankamai užtikrinama vartotojų teisių apsauga.

„Pati EK sako, jog pirmiausia turi būti pakankamas vartotojų informuotumas, o po to to – teisių gynimas teisinėmis priemonėmis“, – kalbėjo Seimo narė.

Dvigubas darbas

R.Vainienė atkreipė dėmesį, jog minėta EK direktyva turi įsigalioti 2022 m., o skubėjimas ją perkelti į Lietuvos teisės aktus gali turėti tokių neigiamų pasekmių, kad po to gali prisieti tvarką vėl keisti.

„Nuolaidų taikymo sistema – tai ir elektroninės etiketės, ir popierinės – yra tam tikras aprašytas procesas, jis turi būti harmonizuotas visose prekybos vietose. Vien mūsų narių – apie tūkstantis prekybos vietų. Tai nėra taip paprasta. Tai – rimtas procesas, todėl į tai reikėtų žiūrėti labai atsakingai“, – kalbėjo R.Vainienė.

Anot jos, anksčiau šią sritį reguliavo Konkurencijos taryba, kuri buvo išleidusi kelių puslapių gaires, kaip turėtų būti nurodomos kainos. Dabar, nors priežiūrą vykdo Vartotojų teisių apsaugos tarnyba, jokia nauja tvarka nepatvirtinta, todėl prekybininkai vadovaujasi senais nurodymais.

Neskubėti siūlo ir T.Povilauskas, kuris direktyvos tvarką sveikina. „Iš vartotojo pusės norisi žinoti, nuo ko taikoma nuolaida: jei ji blogai suskaičiuota, turėsiu į ką atsiremti. Tai gerai ir prekybininkams – kad visiems būtų vienodos taisyklės ir nekiltų interpretacijų. Tačiau su skuba nereikia persistengti – mačiau ir Teisingumo ministerijos pastabą, kad net formuluotė kitaip perkeliama į įstatymą. Po metų dvejų tą reikės keisti, tad kam daryti dvigubą darbą“, – svarstė ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.