Valdžia ragina pamiršti Naujųjų šventimą sodybose, pastarųjų savininkai kalba apie šiųmetes tendencijas

Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams tenka pasukti galvą, kaip ir kur juos švęsti. Šeimos ar draugų susibūrimui dažnu pasirinkimu tapdavo kaimo turizmo sodybos. Šiemet situacija kitokia: užsakymų yra, bet tiek sodybų savininkai, tiek žmonės, norintys šventes sutikti atokiau nuo miesto, laukia iki paskutinės minutės – tikisi, kad karantinas nebus pratęstas.

Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams tenka pasukti galvą, kaip ir kur juos švęsti.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams tenka pasukti galvą, kaip ir kur juos švęsti.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
A.Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams tenka pasukti galvą, kaip ir kur juos švęsti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams tenka pasukti galvą, kaip ir kur juos švęsti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams tenka pasukti galvą, kaip ir kur juos švęsti.<br>V.Balkūno nuotr.
Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams tenka pasukti galvą, kaip ir kur juos švęsti.<br>V.Balkūno nuotr.
Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams tenka pasukti galvą, kaip ir kur juos švęsti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams tenka pasukti galvą, kaip ir kur juos švęsti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-11-27 06:22, atnaujinta 2020-11-27 16:27

Sodybos – ir pilnos, ir tuščios

Rokiškio rajone prie Sartų ežero įsikūrusi sodyba „Startakampis“ užsakymų didžiosioms metų šventėms turi. Sodybos savininkė Olga Babachinienė sako, kad žmonės tiek Kalėdas, tiek Naujuosius metus švęsti nori, bet planavimą apsunkina neaiški situacija dėl karantino.

„Man visus metus eina užsakymai, o dėl Naujųjų metų net vasarą teiraujasi žmonės“, – sako O. Babachinienė. Tačiau ji neslepia, kad nors užsakymų yra daug, atsiranda ir jų atšaukimų. Vienas iš jų – Kalėdos.

Visiškai priešinga situacija yra sodyboje „Prie Labanoro“ – šiuo metu ji tuščia. Galimai bus tuščia ir per didžiąsias metų šventes.

„Anksčiau žmonės planuodavo, kadangi nebuvo pandemijos ir buvo viskas aiškiau. Tai jau lapkritis būdavo aktyvus periodas, užsakymai jau vykdavo“, – kalba sodybos savininkas Virgilijus Miliūnas.

Savininkas pasakoja, kad patys veiklos dėl karantino nesustabdė. Atsižvelgdami į valdžios nurodymus jie priimtų vienos ar dviejų šeimų asmenis išsinuomoti namelius sodyboje. Deja, užsakymų visai nėra.

„Žmonės tikriausiai laukia, žiūri, kas bus toliau, jeigu bus leista, tai manau, kad paskutiniu momentu tikriausiai gal ir skambintų. Dar priklausytų labai ir nuo oro, ta graži žiema, pašąla, pasninga, tada norinčių atsiranda daugiau“, – aiškina V. Miliūnas.

Nepaisant įvesto karantino sodybų savininkai teigia kainų nei keliantys, nei žeminantys – tam nemato tikslo. „Startakampis“ sodyboje kainos yra nuolat fiksuotos, o „Prie Labanoro“ savininkas sako, kad visada atsižvelgia į klientų biudžetą, todėl kaina yra sutartinė.

Kol kas dar neaišku

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) duomenimis, iki paskelbiant karantiną žmonės aktyviai planavo, kur švęs Naujuosius metus, rinkosi sodybas. Tik pasikeitė užsakymų laikotarpis. Įprastai Naujųjų metų užsakymai prasidėdavo lapkričio, gruodžio mėnesiais. Šiemet tai vyko anksčiau – jau spalį žmonės aktyviai domėjosi sodybų nuoma.

„Daug sutarčių pasirašyta, sodybų daug pasirinkta, tačiau prasidėjus karantinui visi šie reikalai sustojo, nes žmonės bijo važinėti, apžiūrėti sodybas“, – aiškina situaciją LKTA prezidentė Agnė Vaitkuvienė.

Tos sutartys, kurios buvo pasirašytos dar iki karantino, nėra sparčiai atšaukiamos. A. Vaitkuvienės teigimu, žmonės laukia ir tikisi, kad karantinas iki švenčių baigsis ir bus galima švęsti Naujuosius metus šeimos ar draugų būryje.

Jos manymu, nederėtų drausti ar riboti šeimų susitikimus, kuriuose dalyvauja nedaug žmonių. Labiau reikėtų kontroliuoti didelius renginius, įmonių ar jaunimo vakarėlius.

„Visi labai saugosi, kad žmonės neatvežtų to viruso į kaimą. Patys sodybų šeimininkai dažnai yra vyresnio amžiaus ir jiems tikrai rūpi, ir jie bijo, ir stengiasi saugotis. Aš manau, kad daug sodybų didesnių nedirbs per Naujuosius metus, jeigu negalės užtikrinti saugios šventės. Bet jei susitinka dvi šeimos, tėvai ir vaikai ar brolių ir seserų šeimos, tai aš nemanyčiau, kad reikėtų drausti tokius dalykus. Žmonėms to gyvo bendravimo labai norisi“, – dalijasi nuomone A. Vaitkuvienė.

Kaimo turizmo sodybų nuoma yra labai skirtinga. A. Vaitkuvienė sako, dviem šeimoms nedidelio namelio nuomai Naujiesiems metams gali tekti pakloti nuo 300 eurų, iki kiek – ribos nėra. Jei sodyba užsakoma šimtui žmonių, gali tekti sumokėti ir 5 ar 6 tūkst. Eur. Tačiau šiemet tokių renginių dėl pandemijos nebus.

LKTA prezidentės teigimu, kaimo turizmas yra įpratęs prie sezoninių ar šventinių užsakymų, tai šiemet kaimo turizmo sodybos nuostolių neturėtų skaičiuoti. Buvo galima atsigriebti tuo metu, kada karantino nebuvo.

„Iki pavasario kaip nors ištrauksim, bet jeigu pavasarį neprasidės renginiai, prasidės kritimai“, – sako A. Vaitkuvienė.

Valdžia nerekomenduoja

Pirmadienį per konferenciją žiniasklaidai sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad apie didžiąsias metų šventes pasvarstyti galima, tačiau nuspėti situaciją – sudėtinga.

„Šita savaitė yra kritinė, kada paaiškės, į kurią pusę judame. Jeigu situacija gerės, matyt, kad tikrai tokių priemonių, kad būtų ribojamas judėjimas tarp Lietuvos miestų, vargu, ar imsis kita vyriausybė. Bet, be abejo, kad raginimų, aš beveik neabejoju, netrūks šiemet Kalėdas sutikti santūriau, savo šeimos rate, nevykti, nebendrauti su asmenimis, su kuriais nebendraujame, ypatingai, jeigu tai yra rizikos grupės asmenys.

Miestai jau dabar skelbia, kad šventės bus šiek tiek kitokios, atsisakoma ir Kalėdinių mugių, ten, kur žmonės buriasi. Tai jos bus kitokios“, – sakė A. Veryga.

Apie planavimą šventes praleisti kaimo turizmo sodybose sveikatos ministras turi kategorišką nuomonę – tokių Kalėdų ar Naujametinių šventimų ramiai planuoti negalima.

„Viruso plitimas yra labai intensyvus. Tai raginčiau neplanuoti tokių šventimų draugų būriuose arba ratuose, nes vėlgi, dar kartą pasikartosiu, kad bet koks susibūrimas, kelių šeimų ypatingai, reikš, kad jeigu ten pateks bent vienas užsikrėtęs žmogus, tokioje aplinkoje virusas išplinta labai greitai, nes ten tikrai nei kaukės dėvimos, nei atstumų yra laikomasi, žmonės švenčia, linksminasi.

Ir tada visa šita grupė žmonių grįžta, kas į darbą, kas į ugdymo įstaigą, ir tokiu būdu išplatina ligą uždegdami ne po vieną, o po kelias dešimtis židinių.

Tai jeigu žmonės vyksta į sodybas, tai gali būti toks variantas, bet tai yra kaip apsistoti viešbutyje su šeima, pabūti, išeiti pasivaikščioti, pabūti gamtoje, bet nesusirinkti ten kažką švęsti, kaip susirenka kelios šeimos arba kai susirenka keliasdešimt žmonių. Tikrai to daryti šiuo metu ir negalima, ir nereikėtų tokių renginių planuoti“, –  kalbėjo A. Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?