Europarlamentarai pasisakė už teisę po darbo atsijungti nuo interneto

Europarlamentarai trečiadienį nubalsavo už „teisę atsijungti“ nuo interneto ir elektroninio pašto, iš namų – daugiausia dėl COVID-19 plitimo kontrolės priemonių – dirbant daugiau kaip dviem trečdaliams 27 valstybių narių darbuotojų.

Europarlamentarai trečiadienį nubalsavo už „teisę atsijungti“ nuo interneto ir elektroninio pašto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Europarlamentarai trečiadienį nubalsavo už „teisę atsijungti“ nuo interneto ir elektroninio pašto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Europarlamentarai trečiadienį nubalsavo už „teisę atsijungti“ nuo interneto ir elektroninio pašto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Europarlamentarai trečiadienį nubalsavo už „teisę atsijungti“ nuo interneto ir elektroninio pašto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 2, 2020, 3:57 PM

Priimtoje rezoliucijoje teigiama, kad atsijungimas nuo interneto po darbo turėtų būti pagrindinė teisė. Įstatymų leidėjai ragina Europos Komisiją parengti taisykles, kurios padėtų žmonėms atsigauti nuo streso, patiriamo dirbant iš namų.

„COVID-19 pandemija iš esmės pakeitė mūsų darbo būdą, todėl turime atnaujinti savo taisykles, kad prisitaikytume prie naujos realybės“, – pareiškė darbui dėl šios rezoliucijos vadovavęs socialistas europarlamentaras Alexas Agiusas Saliba iš Maltos.

„Ne vieną mėnesį nuotoliniu būdu išdirbę darbuotojai dabar kenčia nuo neigiamų šalutinių poveikių, tokių kaip izoliacija, nuovargis, depresija, išsekimas, raumenų ar akių ligos“, – pabrėžė jis.

Pasak A.A.Salibos, darbuotojai „vis labiau spaudžiami nuolat būti pasiekiami“, nors negauna už tokį darbą papildomo atlygio ir nuolat jaučia įtampą.

Teisiškai neįpareigojanti rezoliucija buvo priimta Europos Parlamento Užimtumo ir socialinių reikalų komitete 31 balsais prieš 6 prieš ir susilaikius 18 narių. Jei iniciatyvai sausį pritars visa asamblėja, ji bus pateikta svarstyti EK ir nacionalinėms vyriausybėms.

Dokumento autorių nuomone, „visuomet pasiekiamo“ statuso kultūra, taip pat augantys lūkesčiai, kad su darbuotoju turi būti įmanoma susisiekti bet kuriuo metu, gali pakenkti darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrai, fizinei ir psichinei sveikatai bei gerovei.

EP nariai siekia, kad dirbantieji iš namų galėtų išjungti savo skaitmeninius įrenginius, nebijodami būti nubausti darbdavių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.