Lietuviai gamina vis mažiau: užsakymai Kūčių ir Naujųjų vakarienėms sukasi ir šiemet Etnologai ragina neužmiršti tradicijų

Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių Kūčių vakarą ar Naujųjų išvakares praleisdavo prie restoranų staliukų. Šiais metais karantinas negailestingai pakoregavo verslininkų veiklą, tačiau šventinių vakarienių pasiūlymų nestinga ir šiemet.

Ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu.<br>D.Umbraso nuotr.
Ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu.<br>D.Umbraso nuotr.
Ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu.<br>T.Bauro nuotr.
Ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu.<br>T.Bauro nuotr.
Ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu.<br>T.Bauro nuotr.
Ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu.<br>T.Bauro nuotr.
Ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-12-04 21:07, atnaujinta 2020-12-05 06:51

Užsakymai užplūdo dar rudenį

„Šiemet kaip niekad anksti, jau lapkričio pradžioje, sulaukėme užklausų dėl kasmetinės Kūčių vakarienės. Galbūt tai sąlygojo karantinas, o gal ir susiformavo žmonių įpročiai iš anksčiau užsisakyti šią paslaugą ir palengvinti sau buitį.

Nuolat informuojame savo lankytojus apie šventinius pasiūlymus, tad susidomėjimas tikrai didelis“, – naujienų portalui lrytas.lt teigia restorano „Bernelių užeiga“ rinkodaros vadovė Vaida Mažeikė.

Šventines vakarienes jau devintus metus siūlančio restorano atstovė teigia, jog klientams siūloma tradicinė 12-kos patiekalų Kūčių vakarienė.

„Mylime savo klientus ir stengiamės nekelti kainų. Taip darėme ir šiemet. Kainos liko tos pačios, kaip praėjusiais metais“, – teigia V.Mažeikė.

Tradicinė vakarienė keturiems asmenims čia kainuoja 69 eurus. Anot V.Mažeikės, populiarėja šventinių patiekalų užsakymai ne tik Kūčių stalui, bet ir Naujų metų šventei.

„Siūlome patiekalus, tinkamus tiek tiekti iškart ant stalo, tiek jau paruoštus kepti orkaitėje. Juk tai patogu – tereikia įdėti į orkaitę ir garuojantis šviežias patiekalas bus patiektas ant stalo tada, kai jums patogiausia“, – privalumus vardija V.Mažeikė.

Per Kūčias lietuviai gamina vis mažiau

V.Mažeikė teigia, jog ryškėja tendencija, kad lietuviai vis dažniau nebenori rūpintis maisto gamyba švenčių metu. Jos teigimu užsakymų skaičius kasmet auga bent penktadaliu.

„Gaminame skaniai ir kokybiškai, skiriame daug dėmėsio meniu ir jo pateikimui. Stengiamės dėl užsakovų, kad būtų ne tik skanu, bet ir patogu užsakyti, pasiimti, parsigabenti į namus. Jei reikalinga – vakarienę pristatome nurodytu adresu“, – restorano sėkmės receptu dalijasi V.Mažeikė.

Viešbučio ir restorano „Daugirdas“ direktorė Ingrida Gustienė teigia, jog, kalbant apie patiekalus, skirtus išsivežti, užsakymų kiekvienais metais yra daug, tačiau jų skaičius tolygus, o štai vakarienių viešbutyje skaičius priklauso nuo gyventojų skaičiaus.

Anot jos, patiekalus kūčioms daugiausiai užsisako nuolatiniai klientai.

„Jau dešimt metų siūlome ir rengiame tiek Kūčias, tiek Naujųjų šventines vakarienes. Tai darome ir Vilniuje, ir Palangoje. Per Kūčių vakarienę kiekvienais metais sulaukiame pilnos salės – apie 100 žmonių“, – pasakoja restoranų „Žuvinė“ savininkė Rūta Sakalauskienė.

Pasak jos, 2019 metais į šventinę Kūčių vakarienę pateko tik pusė norinčių, o užsakymai prasidėjo jau lapkričio gale. Visas vietas rezervavome iki gruodžio 16 dienos. 

Karantinas kojos nepakišo

„Karantinas daug kam pakoregavo įvairius užmojus ir planus. Tačiau daug verslų sėkmingai prisitaikė, tarp tokių ir mes“, – tikina V.Mažeikė. – Mes ruošėmės tokam scenarijui ir esame pasirengę be jokių nesklandumų priimti vakarienių užsakymus. Jau iš anksčiau informavome savo klientus apie būsiančią vakarienę, tad daug kas pradėjo planuotis iš anksto.

Esant poreikiui, vakarienes pristatysime bekontakčiu būdu. Vakarienių priėmimui ir jų išpildymui esame pasiruošę ir stengsimės, kad užsakovų patirtis būtų dar malonesnė.“

Verslininkai tikri, kad šiais metais per Kūčias restoranų durys bus užvertos. „Kol kas susidomėjimo nėra. Visi tikriausiai mano, kad restoranams dirbti neleis. Įdomu, jeigu leistų, kiek tų drąsiųjų rezervuotų vietas“, – juokiasi restoranų „Žuvinė“ savininkė R.Sakalauskienė.

Ji teigia, jog vis tiek šiais metasi planuoja siūlyti šventines vakarienes. „Ruošime viską išsinešti, supakuosime gražiai ir patogiai, kainų dar neturime, tačiau kainuos mažiau nei pernai. Siūlysime tokius patiekalus, kurie transportuojami išlaiko gerą savo išvaizdą“, – pasakoja verslininkė.

„Šiemet Kūčioms, Kalėdoms bei Naujiesiems nesitikime atnaujintos restoranų veiklos, todėl planuojame teikti maistą išsinešti, – naujienų portalui lrytas.lt teigia viešbučio ir restorano „Daugirdas“ direktorė Ingrida Gustienė. – Kūčių vakarienę restorane ankstesniais metais tiekdavome viešbučio gyventojams, jei jie pageidaudavo. Šiemet kūčių patiekalais galėsime dengti stalą gyventojų kambariuose.“

Rezervacijas šventines vakarienes teikiantys restoranai priima jau dabar. Restoranų tinklo „Bernelių užeiga“ rinkodaros vadovė V.Mažeikė ragina žmonių ilgai nelaukti: „Tradiciškai esame numatę užsakymus priimti iki gruodžio 18 d., tačiau dėl galimos didelės paklausos rezervacijas galime nutraukti anksčiau.“

„Daugirdas“ direktorė Ingrida Gustienė teigia, jog Kūčių vakarienės užsakymų laukia iki gruodžio 19 d., o patiekalus šiemet siūlys žmonėms patiems išsivežti gruodžio 24 d.

Naujieji – kitaip

Prakalbus apie Naujuosius metus, viešbučio ir restorano „Daugirdas“ direktorė teigia, jog ir šiais metais galima pasitikti Naujuosius šventiškai, tačiau kitaip – saugiai, privačiai ir išlaikant atstumus tarp žmonių.

„Kadangi viešbučio kambariai yra pakankamai erdvūs, kiekvieną kambarį pačią pirmą karantino dieną papildėme restoraniniu stalu ir kėdėmis patogiam valgymui. Nedirbant restoranui, kambariuose gyventojai pusryčiauja, pietauja ir vakarieniauja.

Šventinis stalo padengimas Naujųjų nakčiai kambarį pavers mini restoranėliu“, – pasakoja I.Gustienė. Ji tvirtina, jog tokiu sunkiu verslui metu reikia galvoti apie visas galimybes, kurias sukuria šventės.

Etnologai ragina neužmiršti tradicijų

Štai etnologas Libertas Klimka sako, kad Kūčių šventimas restoranuose vis dėlto gerokai prasilenkia su tradicijomis.

Kūčios yra uždaro šeimos rato šventė, kai suvažiuoja vaikai iš visų pasaulio kampelių prie vieno stalo pabūti nors kartą metuose. Į restoranus ir taip galime nueiti, o ši šventė – tik šeimos“, – teigia L. Klimka.

Anot etnologo, nesvarbu, kad ir restoranuose galima susirinkt prie vieno stalo. Kūčioms labai svarbi namų ramybė, o restoranuose ji išblaškoma.

„Prie Kūčių stalo pašnekesiai yra visai kitokie nei įprastai. Išskirsiu tai, jog per Kūčias vaikams ir anūkams pasakojama apie senelius – kokie jie buvo, kas jiems nutiko. Tai yra labai reta proga vaikams išgirst giminės istoriją.

Sunku įsivaizduot, kad restorane, kur daug triukšmo, galima tokius intymius dalykus pasakot“, – apie Kūčių esmę pasakoja etnologas L.Klimka. Jis tvirtina, jog neturėtume pamiršti tradicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu