Norų išsipildymui – stebuklingos vietos Lietuvoje: kur ieškoti bebro uodegos, o kur – trijų kačių

Atsigerti iš stebuklingo šaltinio, kad kiti metai atneštų sveikatos, palikti akmenuką prie kelionių globėjo skulptūros ir pasvajoti apie ateities nuotykius arba norus pildančiam angelui sušnibždėti maldą.

Suraskite magišką vietą, kuriai patikėsite savo norą. Tokių Lietuvoje – mažiausiai 55.<br>Lrytas.lt koliažas
Suraskite magišką vietą, kuriai patikėsite savo norą. Tokių Lietuvoje – mažiausiai 55.<br>Lrytas.lt koliažas
Raktų medis.<br>Stop kadras
Raktų medis.<br>Stop kadras
Norų akmuo.<br>Rietavo turizmo ir verslo informacijos centro nuotr.
Norų akmuo.<br>Rietavo turizmo ir verslo informacijos centro nuotr.
„Stebuklingasis peliukas“ Klaipėdoje.<br>pamatyklietuvoje.lt nuotr.
„Stebuklingasis peliukas“ Klaipėdoje.<br>pamatyklietuvoje.lt nuotr.
„Sėkmės pilvas“.<br>T.Bauro nuotr.
„Sėkmės pilvas“.<br>T.Bauro nuotr.
Skulptorius Regimantas Midvikis prie savo kūrinio „Senamiesčio katinas“.<br>B.Beinoravičiaus nuotr.
Skulptorius Regimantas Midvikis prie savo kūrinio „Senamiesčio katinas“.<br>B.Beinoravičiaus nuotr.
 Voveraitė Liusė. <br> A.Bernatavičiaus nuotr.
 Voveraitė Liusė. <br> A.Bernatavičiaus nuotr.
 Laimės žiburys.<br> V.Pupelio nuotr.
 Laimės žiburys.<br> V.Pupelio nuotr.
 Kukutis.<br>„Atrask Raseinius“ nuotr.
 Kukutis.<br>„Atrask Raseinius“ nuotr.
 Meška Telšiuose.<br> T.Viršilo nuotr.
 Meška Telšiuose.<br> T.Viršilo nuotr.
 Kelukis.<br> Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro nuotr.
 Kelukis.<br> Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro nuotr.
 Balandžiai Ukmergėje. <br>„Keliauk Lietuvoje“ nuotr.
 Balandžiai Ukmergėje. <br>„Keliauk Lietuvoje“ nuotr.
 Kačių kiemelis.<br> E.Bareikos nuotr.
 Kačių kiemelis.<br> E.Bareikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Dec 11, 2020, 8:50 PM

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ bei turizmo informacijos centrai siūlo visa tai padaryti tam, kad šventinis stebuklas atneštų geresnius metus ir grąžintų kelionių džiaugsmą. Jūsų norų išsipildymui – stebuklingų vietų visoje Lietuvoje žemėlapis.

„Kalėdinis laikotarpis pirmiausia yra vilties ir stebuklų metas. Šie metai išskirtiniai tik tuo, kad mūsų visų norai labai panašūs, o stebuklai – labai žemiški. Norime vėl apkabinti išsiilgtus draugus ir artimuosius, norime mėgautis laisve, keliauti ir patirti atradimus. Tad leiskite sau norėti ir išsakyti savo norus garsiai ir galbūt šios šventės atneš stebuklą“, – sako „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė Neringa Sutkaitytė.

Suraskite magišką vietą, kuriai patikėsite savo norą. Tokių Lietuvoje – mažiausiai 55. Atraskite keletą jų, o pilno sąrašo ieškokite čia.

Keliautojų globėjas Kelukis. Prie Kelukio (keliautojų globėjo skulptūra Mitologiniame take Sirvėtos regioniniame parke Švenčionių r.) gimė tradicija atnešti akmenuką tikint, kad tai padės kelionės metu. Žmonės neša savo akmenukus prie šio akmens ir svajoja apie būsimas keliones.

Deivė Laima. Prie Laimos, dar vadinamos Dalia, skulptūros šalia Liepų pavėsinės (Švenčionių r.) žmonės užsuka paprašyti deivės Laimos palaiminimo. Kadaise sunkiai susirgus Šventos dvaro šeimininkei Marijai Civinskienei ji liepdavo samdiniams išnešti ją į Liepų pavėsinę, kur ištisomis dienomis gulėdavo po medžių laja ir taip sėmėsi sveikatos. Žmonės ir dabar ten atvažiuoja pabūti ir paprašyti sveikatos.

Žvejo batai. Gaudote gyvenimo žuvį? Įšokite į stebuklingus žvejo batus (Jaunimo g., Molėtai). Jų aule užrašyta: „Pasimatuok ir tu – gausi laimės su kaupu“.

Smardonės šaltinis. Perbridus Smardonės šaltinį Likėnuose (Biržų r.) specialiai pritaikytu ruožu su turėklais, tai suteiks daug sveikatos ir stiprybės.

Grafienės katės. Legenda byloja, kad Marijampolės miesto įkūrėja grafienė Pranciška Ščiukaitė-Butlerienė labai mylėjo ir globojo kates. Tad nenuostabu, kad senamiestyje atsirado su vandeniu žaidžiančios grafienės katės (Kęstučio g. 1, vidinis kiemas, Marijampolė). Kiemelis greitai tapo visų pamėgta vieta, o miestelėnai pastebėjo, kad sugalvojus norą ir paglosčius visas tris kates, jis tikrai išsipildo. Deja, suvalkietiško charakterio katės finansinių pageidavimų nepildo.

Dviratininkas. Ignalinos miesto aikštėje miesto svečius pasitinka skulptūra „Dviratininkas“. Norint, kad kelionė tikrai pasisektų, reikia jam duoti „penkis“.

Meškos nosis. Telšiuose yra meška, kuri pildo norus. Romualdo Kvinto kurta skulptūra „Žemaitijos legendos“ vaizduoja meškiukus ir žemaitukus ant nugaros nešančią mešką — Žemaitijos motiną. Skulptūra primena vis dar liaudyje gyvas legendas apie meškas, padėjusias žemaičiams auginti ir auklėti vaikus. Čia, švelniai patrynus meškai nosį, galima tikėtis gerų norų išsipildymo.

Angelas. Kazlų Rūdoje esantis Plutiškių miestelis turi savo angelą, kuriam vietiniai gyventojai ir miesto svečiai patiki savo didžiausius norus. Tereikia tik nusinešti savo norą širdyje, pasimelsti prie angelo ir atiduoti norą Angelo valiai – vienaip ar kitaip, jie išsipildo. Angelas laiko rankose apglėbęs mažytį kūdikį ir taip tarsi saugo visų norus.

Kiškis. Rokiškio Kiškis laukia šalia bibliotekos Nepriklausomybės aikštėje. Tereikia prieiti, patrinti nosytę ir tyliai tyliai į ausį pašnibždėti norą. Ir lieka tik laukti.

Katinas džentelmeno veidu. Daugelį metų Klaipėdos senamiesčio traukos objektu buvo tapusi granitinė katino su džentelmeno veidu skulptūra (Kalvių g. 13). Du kartus po vandalų siautėjimo skulptūra buvo atstatyta, bet netrukus vėl dingo. 2006 m. vasarą, miesto gimtadienio proga, katinas vėl sugrįžo į savo vietą skvere Kalvių gatvėje.

Katinas yra katinas – vaikšto, išeina ir grįžta kada nori. Anuomet „Senamiesčio katinas“ turėjo slaptų galių. Ar jų neprarado beklajodamas, netruksite įsitikinti patys – patrinkite jo uodegą ir užminkite norą.

Peliukas. Klaipėdos senamiestį (Kurpių ir Kepėjų g. sankirta) puošia ir garsina miniatiūrinė skulptūra iš bronzos ir akmens – „Stebuklingasis peliukas“.

Skulptūrėlė apjuosta bronzine juosta su burtažodžiais: „Mintis paversk žodžiais – žodžiai taps stebuklais“. Autorių teigimu, peliukas stebuklingas ir išpildys gerus norus. Reikia tik juos pašnibždėti stebuklingajam peliukui į ausį.

Norų akmuo. Šalia Lopaičių piliakalnio (Rietavo r.) – Norų išsipildymo akmuo. Vieni žmonės tiki, kad ant jo būtinai reikia padėti akmenuką su noru, kiti, priešingai, mano, jog akmens dėti čia negalima, nes tas akmuo yra širdies formos ir jame yra daug širdies formos ženklų.

Sakoma, kad geriausiai norai pildomi tada, kai ateini tuščiomis rankomis, švaria sąžine ir ilgai širdyje išnešiotu, subrandintu noru. Pridėjus delnus prie akmens, nuoširdžiai paprašius, norai greitu laiku bus išpildyti.

Sėkmės pilvas. Norite prisivilioti sėkmę? Sostinėje dairykitės 40 cm skersmens skulptoriaus R.Kvinto ir architekto Alvydo Songailos bronzos bareljefo „Sėkmės pilvas“. Jis – pačiame miesto centre, Vilniaus gatvėje, integruotas į viešbučio „Novotel Vilnius Centre“ sieną. Jame vaizduojamas rytietiškas tradicijas simbolizuojantis sotus, rubuilis, kaspinu aprišto vyriško pilvo fragmentas. Laukiant verslo sėkmės, būtina jį paglostyti.

Katinas. „Pakasyk man ausį – baimės nebejausi“, – šnabžda Vilniaus Užupio rajono skvere ant tvoros įsikūręs katinas (Polocko g. 2). „Katė neprivalo mylėti savo šeimininko, bet sunkią minutę turi jam padėti“, – skelbia 13-asis Užupio Konstitucijos straipsnis. Šis katinas žada kiekvienam, išdrįsusiam paliesti jo ausį, numarinti baimės jausmą ir išpildyti stipriausius troškimus.

Beždžionių tiltas. Mažeikių regiono paslaptis – kabantis (beždžionių) tiltas per Ventos upę, Viekšniuose. Sakoma, kad prieš pereinant jį reikia sugalvoti norą ir, jei sėkmingai pereinama, noras išsipildo. Arba kitas spėjimas vėl susietas su šiuo tiltu, kad prieš pereinant kabantį tiltą, reikia įsidėti akmenuką į kišenę ir sugalvoti norą, o ant tilto, upės viduryje, jį įmesti į upę.

Belaukiant kelionės. Už naujojo Utenos pašto, važiuojant ar einant per tiltą, skverelyje prie upės stovi Arvydo Ališankos skulptūra „Belaukiant kelionės“. Ji pasitinka pravažiuojančius. „Belaukiant kelionės“ skulptūra tampa išbaigta įsėdus į ją. Tuomet – užsimerkti ir pagalvoti apie svajonių kelionę ir galbūt ta svajonė išsipildys.

Kukutis. Raseiniai didžiuojasi iš čia kilusiais garsiais žmonėmis. Vienas iš jų – žinomas poetas, eseistas, rašytojas, dramaturgas Marcelijus Martinaitis. 2020 m. prie Raseinių turizmo informacijos centro buvo įkurtas Kukučio skveras. Kukutis – tai M.Martinaičio sukurtas „Kukučio baladžių“ herojus. Pakuždėkite Kukučiui į kairę ausį, stovėdami ant kairės kojos ir jis išpildys visus jūsų keisčiausius ir nutrūktgalviškiausius norus.

Voveraitė Liusė. Kiekvienų metų pradžioje sau pasižadame, jog gyvenime kažką keisime, būtinai padarysime. Tik ima ir pritrūksta tam valios. Kad taip nenutiktų kitais metais, reikia atvykti į Alytų ir paglostyti voveraitės Liusės skulptūrėlę.

Tai padarius valios ir drąsos pokyčiams turėsite visus metus. Liusės vardu buvo pavadinta tikra voverytė Alytaus Jaunimo parko voveryčių eglynėlyje. Ji atsiliepdavo į šį vardą, buvo labai drąsi, ryžtinga, mielai imdavo riešutus iš žmogaus rankų. Deja, 2020 m. vasarą Liusė žuvo. Jos atminimui ir skirta ši skulptūra.

Migrausėlė. Meilė yra vienas iš gražiausių jausmų pasaulyje. Tik nutinka, jog jūs mylite, o jūsų – ne. Prie Alytaus piliakalnio, Alytupio upelio krante, yra medinė „Mirgrausėlės“ skulptūra, kurią liečiant reikia galvoti apie mylimą žmogų. Jeigu jis jus myli – pamils labiau, jeigu nenutuokia apie jūsų jausmus – įsimylės jus.

Tiltas. Vytauto Didžiojo tiltą (Kaunas) per Nemuną XIX a. – XX a. pradžioje vadino „ilgiausiu“ pasaulyje. Taip jį praminė vietos gyventojai, nes norint juo pereiti iš vieno Nemuno kranto į kitą prireikdavo net 13 dienų. Ne, ne, Nemunas nebuvo taip stipriai patvinęs, tiesiog vienoje tilto pusėje stūksojo Prūsijos teritorijoje atsidūręs Aleksotas, o kitoje – tuo metu Rusijai priklausęs Kaunas. Ir juos skyrė ne tik šis tiltas – dėl kalendorių skirtumo iš Kauno išėjęs rugsėjo pabaigoje Aleksotą pasiekdavai jau spalį. Nuo 1915 m. visoje Lietuvoje buvo įvestas vienas – Grigaliaus kalendorius ir nuo tada šis tiltas labai „sutrumpėjo“. Vis dėlto siūlome jį pereiti ir mainais gauti svajonės išsipildymą. Trumpa instrukcija: perėjęs tiltą, sugalvok norą ir paaukok Nemunui monetą – po 13 mėnesių tavo troškimas išsipildys. Nuo šiandien 13 – džiaugsmingas skaičius!

Mąstantis žmogus. Yra tokia vieta Kėdainių senamiestyje (Smilgos g. 12), kur tarp kelių skulptūrų – „Mąstantis žmogus“, žiūrintis į sinagogos ir buvusios rabinų mokyklos kiemą. Kai kurie kėdainiečiai sako, kad jo galvelę paglosčius, ateina rūpimų klausimų sprendimai.

Raktų medis. Panevėžyje yra uosis, kitaip vadinamas „Raktų medis“. Uosis laikomas vyrų medžiu, todėl vyrai, turintys asmeninių ar šeimos norų, gali užsukti į Birutės gatvę, susirasti šį stebuklingą medį norų išpildymui. Pakanka pagalvoti apie norą, prisiliesti prie medžio ir Gauseklis (mitologinis Kalėdų senelis) pasirūpins jūsų norais.

Laimės žiburys. Kopiant į Laimės žiburį (Jono Biliūno kapas, Anykščiai) reikia sugalvoti norą ir lipti laiptukais į viršų, tik jokiais būdais neatsigręžti ir galvoti tik apie savo svajonę.

Balandžiai. Visoje Ukmergėje nutūpusios keliolika balandžių skulptūrėlių. Jos ne tik dainuoja, nuskaičius QR kodą, bet ir turi magiškų galių bei pildo norus. Pavyzdžiui, jei apkabinsi balandžių šeimynėlę, sulauksi darnos šeimoje, jei tris kartus apsisuksite po balandžiu herojumi, per trejus metus nukeliausite į savo svajonių šalį ir t.t.

Bebras. Šilutėje norus pildo bebras (Hugo Šojaus parkas, Šilutė). Tik jis užtvankų Šilutės mieste nestato. Tai – dovana miestui iš Vokietijos kaip draugystės, bendradarbiavimo simbolis. Suradus bebro skulptūrą ir paglosčius bebro uodegytę jus sups tikri draugai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.