Investuotojus masina sidabras – jau ruošia jo atsargų saugyklas

Kas išėjo iš proto – biržos spekuliantai ar investuotojai? Atsakymą rasti sunku, bet faktas toks, kad vis daugiau kompanijų apsisprendžia kaupti dideles kai kurių metalų atsargas.

Sidabras pastaruoju metu gali tapti viena sėkmingiausių investicijų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Sidabras pastaruoju metu gali tapti viena sėkmingiausių investicijų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Sidabras brangsta. Gal tai padarys įtaką ir papuošalų kainoms?<br>V.Balkūno nuotr.
Sidabras brangsta. Gal tai padarys įtaką ir papuošalų kainoms?<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2021, 4:39 PM

Singapūro kompanijos „Silver Buillon“ užmojai – stulbinantys. Ši įmonė netoli Singapūro oro uosto nusprendė pastatyti milžinišką seifą, tiksliau, gerai apsaugotą sandėlį, kuriame bus kaupiamas sidabras.

Planuojama, kad ateityje čia bus galima laikyti net 15 tūkst. tonų šio metalo. Turint galvoje, kad dabar kilogramas sidabro kainuoja apie 670 eurų, toks kiekis būtų vertas maždaug 10 mlrd. eurų – apie pusę šių metų Lietuvos biudžeto išlaidų.

„Silver Buillion“ įkūrėjas Gregoras Gregersenas pasakojo vietos tokiai saugyklai ieškojęs jau keletą metų. Savo projektą jis išdidžiai pavadino „The Reserve“ – tai primena JAV Federalinį rezervų banką.

Kodėl pasirinktas būtent sidabras? Atsakymo reikia ieškoti biržose – per pastaruosius metus šio metalo kaina pakilo daugiau nei 50 procentų, bet ir tai greičiausiai ne pabaiga.

Anot ekspertų, bent jau vidutiniu laikotarpiu sidabro paklausa išliks didžiulė, nes jis reikalingas šiuolaikiniams įrenginiams, pirmiausia saulės kolektoriams.

Kaip sakė kompanijos „Precious Metals Insights“ analitikas Philipas Klapwijkas, artimiausiais metais šio metalo kainos turėtų dar kilti dėl milžiniškos paklausos pramonės sektoriuje. Todėl nėra ko stebėtis, kad investuotojai apsisprendžia kaupti didžiules jo atsargas.

Beje, G.Gregersenas toli gražu nėra vienintelis, kuris taip elgiasi. Metalų prekyba užsiimanti kompanija „JM Buillion“ Dalaso (JAV) mieste irgi ketina įrengti naują specialų sandėlį sidabrui. Čia patalpų plotas turėtų siekti 2 tūkst. kvadratinių metrų.

Vien per kovo mėnesį Londono saugyklose laikomas sidabro kiekis išaugo 11 procentų.

Parengta pagal Spiegel.de

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.