Palygino Baltijos sostinių gyventojų išlaidas – vilniečių maisto krepšelis nebrangsta jau ketverius metus

Minimali suma, reikalinga Taline gyvenančiai šeimai, yra 1 063 eurai per mėnesį – daugiau nei Rygoje ar Vilniuje, rodo „Swedbank“ Finansų instituto atliktas tyrimas. Iš Baltijos valstybių sostinių didžiausias pajamas gauna Taline gyvenančios šeimos, kurioms taip pat lieka daugiau pinigų sumokėjus privalomas išlaidas.

Rygoje ir Vilniuje gyvenančių šeimų pajamos ir mėnesinės išlaidos yra mažesnės nei Taline gyvenančių šeimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rygoje ir Vilniuje gyvenančių šeimų pajamos ir mėnesinės išlaidos yra mažesnės nei Taline gyvenančių šeimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2021, 3:23 PM

Namų ūkio modeliais paremta analizė parodė, kad šeimos, susidedančios iš dviejų suaugusių asmenų ir dviejų nepilnamečių vaikų, gyvenančių 70 kvadratinių metrų bute, išlaidos maistui, būstui ir viešajam transportui Taline iš viso siekia 1 063 eurus, arba 37 proc. visų šeimos pajamų.

Rygoje gyvenančios šeimos atitinkamos išlaidos siekia 950 eurų per mėnesį ir prilygsta 47 proc. visų šeimos pajamų, tuo tarpu Vilniuje gyvenanti šeima išlaidoms turi skirti 954 eurus – 43 proc. visų pajamų.

„Kalbant apie Baltijos šalių sostines, brangiausia vieta gyventi yra Talinas, nors vienai Taline gyvenančiai šeimai tenkančios pajamos yra didesnės nei pietinėse kaimynėse. Kartu su vaikams skirtomis išmokomis, vidutinės keturių asmenų šeimos grynosios pajamos Taline yra 2 897 eurai, Rygoje – 2 020 eurų, o Vilniuje – 2 207 eurai“, – pranešė „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Mari-Liis Jaager.

M.L.Jaager paaiškino, jog Rygoje ir Vilniuje gyvenančių šeimų pajamos ir mėnesinės išlaidos yra mažesnės nei Taline gyvenančių šeimų. O kadangi Taline gyvenančių šeimų pajamos yra didesnės, joms daugiau pinigų lieka sumokėjus privalomas išlaidas, pridūrė ji.

Mitybos specialistų rekomenduojamas maisto produktų krepšelis keturių asmenų šeimai yra brangiausias Taline, atsieinantis 536 eurus per mėnesį ir sudarantis 18 proc. šeimos pajamų. Maisto krepšelis pigiausias Vilniuje, kur keturių asmenų šeima jam išleidžia 442 eurus, arba 20 proc. savo pajamų.

Rygoje šeima rekomenduojamam maisto produktų krepšeliui per mėnesį išleidžia 483 eurus, arba 24 proc. savo pajamų.

„Palyginti su 2018 metais, šeimai reikalingo maisto krepšelio kaina labiausiai išaugo Taline, kur ji šoktelėjo 28 eurais. Rygoje vienos šeimos maisto krepšelis atpigo 22 eurais, o Vilniuje maisto krepšelio kaina nekito jau ketverius metus“, – pridūrė M.L.Jaager.

Visų trijų Baltijos šalių sostinėse šeimos, mokančios būsto paskolos įmokas, būsto išlaidoms skiria mažiau nei šeimos, nuomojančios būstą. Šeimoms, grąžinančioms būsto paskolą, būsto išlaidos, įskaitant paskolos grąžinimą, komunalinius mokesčius, vandenį, šildymą ir elektrą, yra didžiausios Taline, kur keturių asmenų šeima šioms išlaidoms kas mėnesį išleidžia 527 eurus. Rygoje būsto išlaidos siekia 367 eurus, o Vilniuje – 448 eurus.

Šeimų, gyvenančių nuomojamame būste, tokios išlaidos yra žymiai didesnės nei šeimų, kurios įsigijo būstą su paskola. Taline nuomojamame bute gyvenanti šeima išleidžia 705 eurus per mėnesį minėtoms būsto išlaidoms padengti, palyginti su 558 eurais Rygoje ar 703 eurais Vilniuje.

„Palyginti su 2018 metų rezultatais, Taline gyvenančios vienos šeimos išlaidos vandeniui ir šilumai sumažėjo, tačiau dėl nekilnojamojo turto kainų augimo susidarė didesnių išlaidų nuomai ir būsto paskolai“, – teigė M.L.Jaager.

Taline viešasis transportas yra nemokamas tiems, kurie yra užsiregistravę miesto gyventojais. Rygoje keturių asmenų šeima viešajam transportui išleidžia 100 eurų per mėnesį, o Vilniuje – 64 eurus.

„Swedbank“ Finansų institutas buvo įsteigtas 2010 metais, jo funkcija yra teikti nepriklausomą informaciją ir praktinius patarimus.

Finansų institutas siekia padėti žmonėms priimti finansinius sprendimus, pasiūlyti įžvalgų apie finansų valdymą ir skatinti finansinį raštingumą bei finansines žinias Estijoje.

Tyrimo duomenys trijose Baltijos šalių sostinėse buvo surinkti šių metų kovo ir balandžio mėnesiais.

Duomenys apie pajamas naudoti remiantis 2020 metų informacija.

Rekomenduojamas maisto produktų krepšelis yra pagrįstas Estijos mitybos mokslų draugijos bei Švedijos nacionalinės maisto agentūros norminiu metodu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.