Vieniems – tinka, kitiems – nepatinka: rinkliavos dydį siūloma nustatyti konkurso būdu

Savivaldybėms siūloma leisti vietinės rinkliavos įkainius nustatyti konkurso būdu. Taip siekiama išspręsti problemą, kai yra daugiau negu vienas pretendentas į paslaugų teikimo leidimą.

Siūloma konkurso būdu rinkliavos įkainius nustatyti ir už leidimą įrengti išorinę reklamą savivaldybės teritorijoje.<br> M.Patašiaus nuotr.
Siūloma konkurso būdu rinkliavos įkainius nustatyti ir už leidimą įrengti išorinę reklamą savivaldybės teritorijoje.<br> M.Patašiaus nuotr.
Siūloma konkurso būdu rinkliavos įkainius nustatyti ir už leidimą įrengti išorinę reklamą savivaldybės teritorijoje.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Siūloma konkurso būdu rinkliavos įkainius nustatyti ir už leidimą įrengti išorinę reklamą savivaldybės teritorijoje.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Siūloma konkurso būdu rinkliavos įkainius nustatyti ir už leidimą įrengti išorinę reklamą savivaldybės teritorijoje.<br> M.Patašiaus nuotr.
Siūloma konkurso būdu rinkliavos įkainius nustatyti ir už leidimą įrengti išorinę reklamą savivaldybės teritorijoje.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Sniegė Balčiūnaitė, BNS

May 16, 2021, 4:15 PM, atnaujinta May 16, 2021, 4:16 PM

Būtų skelbiamas viešasis konkursas pirmumo teisei vykdyti veiklą, o nugalėtojas būtų nustatytas pagal pasiūlytą didžiausią rinkliavos dydį. Tada savivaldybė pakartotinai nustatytų rinkliavos dydį, atsižvelgdama į konkurso rezultatus.

Tokiu būdu rinkliavos dydžius siūloma nustatyti verslininkams, kurie siekia leidimo prekiauti ar teikti paslaugas, taip pat vykdyti prekybą nuo arba iš laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar priekabų, lauko kavinių.

Taip pat rinkliavos įkainiai tokiu pačiu būdu būtų nustatyti už leidimą įrengti išorinę reklamą savivaldybės teritorijoje.

Tokią Rinkliavų įstatymo pataisą Seime registravo 11 įvairių frakcijų atstovų.

Kelbli situacija

Pasak pataisos iniciatorių, pasitaiko atvejų, kai daugiau negu vienas asmuo prašo išduoti leidimą vykdyti prekybą ar įrengti reklamą ir susidaro kebli situacija, kokiu būdu ir kriterijais išaiškinti verslą, kuriam būtų suteikiama pirmumo teisė įsigyti leidimą.

Dabar iš būrio pretendentų nugalėtojus savivaldybės renka įvairiai: rengia loterijas, atsižvelgia į paraiškos pristatymo datą, į pretendentų siūlomą papildomą naudą.

Vienas iš pakeitimų siūlytojų liberalas Eugenijus Gentvilas sako, kad nauja tvarka leistų savivaldybei realiai įvertinti pretendentus, o ne subjektyviai pagal jų „papildomus pasiūlymus ar įsipareigojimus“ – ji būtų skaidresnė, nes verslui tarpusavyje konkuruoti sunkiai pasveriamais kitais kriterijais nebereikėtų.

E. Gentvilas įsitikinęs, kad nauja tvarka sumažintų nepatenkinto savivaldybės sprendimais verslo siekius teisybės ieškoti teismuose.

Parlamentaro teigimu, savivaldybės turėtų tvirtinti rinkliavos tarifus pagal jau pasirašytas sutartis su verslu, pasiūliusiu konkurse didžiausią kainą.

„Kol sutartis nepasirašyta, konkurso nugalėtojas gali persigalvoti ir sutarties nebepasirašyti, o sutartimi abi pusės sutinka, kad rinkliavos dydis jas tenkina“, – svarstė parlamentaras.

E. Gentvilas pripažįsta, kad įsigaliojus naujai tvarkai, be burtų nepavyks išsiversti, jeigu didžiausią kainą pateiks ne vienas verslininkas.

Mato ir pliusus, ir minusus

Palangos meras Šarūnas Vaitkus BNS teigė, kad nauja tvarka būtų patogi prekybininkams, o miestui naudinga finansiškai.

„Jeigu rinkliava būtų renkama pagal didžiausią pasiūlytą kainą, miesto biudžetas išloštų. Tegu verslas konkuruoja tarpusavyje, o kainą nustatys rinka. Tos lėšos ateitų į biudžetą, jas pasitelkus būtų tvarkoma infrastruktūra“, – BNS teigė meras.

Pasak jo, Palangos savivaldybė jau yra skelbusi panašius konkursus dėl rinkliavų dydžių, bet buvo apskųsta teismui, kuris pasakė, kad rinkliava turi būti tik fiksuota. Tačiau meras vis tik įsitikinęs, kad konkurso būdas yra pats geriausias. Pasak jo, tokie pirkimai skatinami ir kitose šalyse.

Anot Š.Vaitkaus, tai ypač aktualu kurortams, nes kituose miestuose dėl vietų nėra tokios aršios konkurencijos.

Rinkliava nėra sandoris 

Tuo tarpu Kauno savivaldybės Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja Sonata Šėlienė pastebėjo, kad teismai visada pasisakydavo, kad vietinė rinkliava „negali būti konkurso objektu“.

„Rinkliava nėra sandoris. Jos tvirtinimas po konkurso reiškia individualios, o ne bendros taisyklės nustatymą. Visiems potencialiems mokėtojams vietinės rinkliavos mokėjimo sąlygos turi būti išdėstytos nuostatuose, jų dydis turi būti žinomas iš anksto, o ne paaiškėti pasibaigus konkursui“, – BNS nurodė ji.

Pasak Kauno savivaldybės atstovės, sunku numatyti, kaip pataisos galėtų būti įgyvendintos praktikoje.

Reikia skaidrios atrankos

Vilniaus miesto savivaldybės Verslo organizavimo ir leidimų poskyrio vedėjos Virginos Skirienės teigimu, Seime svarstomi pakeitimai dėl rinkliavų suteiktų savivaldybėms galimybę pagal objektyvų kriterijų atrinkti asmenį, kuriam būtų išduotas leidimas prekiauti viešoje vietoje arba įrengti išorinę reklamą.

„Reikia suteikti savivaldybei svertus skaidriai vykdyti atrankas vykdyti komercines veiklas“, – BNS nurodė ji.

Be kita ko savivaldybės atstovė prieš patvirtinant naujas taisykles siūlo išdiskutuoti jas su savivalda.

„Matome, kad iškyla daug klausimų: neaišku ar tik pagal vieną kriterijų galima bus vykdyti atranką, iš kur žinoti, kad bus daugiau nei vienas pretendentas, pailgėtų sprendimų priėmimo procesas“, – tvirtino V.Skirienė.

Pasak jos, šiuo metu į populiarias ir naujas vietas savivaldybė vykdo atrankas, konkursus ir ne tik pagal piniginį kriterijų.

Dabar rinkliavų dydžius nustato savivaldybės taryba.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.