Turi pinigų ir suka galvą, kur juos padėti – vertybiniai popieriai nebedomina

Du trečdaliai Lietuvos (62 proc.) gyventojų sako, kad juos domintų galimybė investuoti. Tai rodo atliktas tyrimas.

Visose Baltijos šalyse gyventojau daugiausia investuoja į nekilnojamąjį turtą.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Visose Baltijos šalyse gyventojau daugiausia investuoja į nekilnojamąjį turtą.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 10:55 AM, atnaujinta May 21, 2021, 11:14 AM

Pasak SEB banko taupymo ir investavimo vadovo Gedimino Milieškos, Lietuvoje 52 proc. gyventojų investuoja į nekilnojamąjį turtą (NT), vertybinius popierius, pensijų fondus ar kitas sritis, Latvijoje – 49 proc. Tuo metu Estijoje investicijų turi kone 6 iš 10 gyventojų.

„Lietuvoje dominuoja investicijos į NT, trečios pakopos pensijų fondus ar investicinį gyvybės draudimą.

Estijoje populiariausios investicijos į NT, kur kas populiaresnės investicijos į vertybinius popierius, akcijas, obligacijas. Siečiau tai su finansinio raštingumo skirtumais“, – sakė G.Milieška.

Į vertybinius popierius ir investicinių fondų vienetus investuoja palyginti mažiau Lietuvos ir Latvijos gyventojų – 14 proc. lietuvių, 8 proc. latvių.

Pasak G.Milieškos, dauguma apklaustųjų teigia, kad investicijų tikslas yra kaupimas senatvei, taip pat – laisvų pinigų „įdarbinimas“ bei pinigų apsauga nuo infliacijos.

Tuo metu tarp priežasčių, kodėl neinvestuoja, beveik pusė (46 proc.) apklaustųjų įvardijo nepakankamas santaupas.

„Taip pat nuostolių baimė, laiko trūkumas, tada turime žinių trūkumą, sprendimų sudėtingumą. Priežastis susilaikyti vienam iš dešimties yra bloga patirtis. Tai nėra dominuojantis faktorius, bet irgi buvo įvardytas“, – sakė G. Milieška.

„Neinvestuojančių yra daug, bet norinčių investuoti yra pakankamai daug. 62 proc. sako, kad neinvestuoja, bet būtų įdomu, o trečdalis sako, kad tai visiškai nedomina“, – pridūrė SEB banko atstovas.

Anot jo, investuoti labiau ryžtasi jaunesni, didesniuose miestuose gyvenantys, aukštąjį išsilavinimą turintys Lietuvos gyventojai. Dauguma (65 proc.) reguliariai jau investuojančių Lietuvos gyventojų investicijoms skiria nuo 20 iki 100 eurų per mėnesį.

Apklaustieji įvardijo, kad investuoti juos pirmiausia paskatintų sėkminga draugų, šeimos narių investavimo patirtis, taip pat svarbus finansinių institucijų vaidmuo.

„Tai yra erdvė finansų institucijoms pasiūlant investavimo idėjas, teikiant individualizuotus sprendimus ir kad tokie patarimai būtų lengvai prieinami“, – sakė G. Milieška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.