Ekspertai sklaido mitus: kredito kortelių galimybių daug, tik ar visas jas žinome?

Daugeliui kredito kortelė pirmiausia reiškia greitą ir patogią galimybę pasinaudoti jos limitu. Tačiau finansų ekspertai pastebi, kad vis daugiau gyventojų atranda naujas kortelės panaudojimo galimybes.

Nors manoma, kad kredito kortelė – brangus malonumas, per nustatytą laikotarpį padengus kredito limitą palūkanų mokėti nereikia. O ir limitas ne visada būtinas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Nors manoma, kad kredito kortelė – brangus malonumas, per nustatytą laikotarpį padengus kredito limitą palūkanų mokėti nereikia. O ir limitas ne visada būtinas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Nors manoma, kad kredito kortelė – brangus malonumas, per nustatytą laikotarpį padengus kredito limitą palūkanų mokėti nereikia. O ir limitas ne visada būtinas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Nors manoma, kad kredito kortelė – brangus malonumas, per nustatytą laikotarpį padengus kredito limitą palūkanų mokėti nereikia. O ir limitas ne visada būtinas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 28, 2021, 9:59 AM, atnaujinta Jun 1, 2021, 2:10 PM

Šiaulių banko užsakytos visuomenės nuomonės apklausos rezultatai parodė, kad daugiau nei ketvirtadalis suaugusių šalies gyventojų turi ir naudojasi kredito kortelėmis.

Šiaulių banko kasdienės bankininkystės direktorius Andrius Kamarauskas teigė, kad nors kredito kortelės populiarėja, apie jas dar sklando daug įvairių ir dažniausiai nepagrįstų mitų. Specialistas išvardijo keletą dažniausių mitų ir paaiškino, kodėl jie yra neteisingi.

Mitas: papildomos kredito kortelių paslaugos – rinkodaros triukas, jomis mažai kas naudojasi. Pasak A.Kamarausko, jau pats kredito kortelės pavadinimas sako, kad šios finansinės priemonės paskirtis – suteikti klientui galimybę pasinaudoti kredito limitu atsiskaitant už prekes ar paslaugas.

Kita vertus, jau dabar galima užsisakyti kredito kortelę be kredito limito – tokių kortelių kasmet išduodama vis daugiau.

Kredito kortelės privalumai

- Jei kortelėje suteiktas kredito limitas, juo prireikus galite pasinaudoti.

- Galimas 45 dienų palūkanų skaičiavimo atidėjimo laikotarpis.

- Pirkinių draudimas.

- Kelionių draudimas.

- Galimos papildomos paslaugos (pavyzdžiui, paslaugų planas).

Šaltinis – Šiaulių bankas

Kredito kortelės tuo ir skiriasi nuo debeto, kad jos suteikia daugiau papildomų naudų. Pavyzdžiui, Šiaulių banko „Mastercard Gold“ kortelės turėtojai gali pasinaudoti kelionių draudimu, kuris taikomas kredito kortelės turėtojui ir jo šeimos nariams ir padeda išvengti nenumatytų didelių finansinių išlaidų ištikus nelaimei užsienyje.

Draudžiamųjų įvykių spektras, detalizuotas šio draudimo sąlygose, platus – nuo žalos bagažui kelionės metu iki medicininės pagalbos paslaugų.

Beje, Šiaulių banko kredito kortelės turėtojai (kartu su kelionių draudimu) gali jaustis saugūs ir dėl COVID-19 ligos patirtų medicininių išlaidų, jei suserga kelionėje ir negali grįžti į Lietuvą.

Jeigu žmogaus būklė prasta, apmokamos lydinčio asmens atgabenimo išlaidos ir apgyvendinimas iki 10 dienų.

Kita naudinga paslauga – pirkinių draudimas, apsaugantis įsigytas prekes (draudimo sąlygose pateikiami draudžiamųjų ir nedraudžiamųjų prekių aprašai) nuo sugadinimo, sunaikinimo ar vagystės.

Ši apsauga galioja net 120 kalendorinių dienų nuo pirkinio įsigijimo.

Šiaulių banko kredito kortelių turėtojams taikomos kelionių ir pirkinių draudimo sąlygos visuomet prieinamos banko tinklalapyje www.sb.lt.

Nors kredito kortelė suteikia papildomų naudų, dar nemažai gyventojų apie jas nežino. Pavyzdžiui, Šiaulių banko apklausos rezultatai parodė, jog tik kas trečias respondentas žinojo, kad kredito kortelėje yra pirkinių draudimo paslauga, o vos 6 proc. ja yra pasinaudoję.

Mitas: naudotis kredito kortele – brangus malonumas. Finansų specialisto teigimu, jei asmuo atsiskaito kortele, naudodamas joje suteiktą kredito limitą, jam gali būti taikomos palūkanos už panaudotą sumą. Būtent dėl šios priežasties kai kurie žmonės mano, kad atsiskaityti kredito kortele yra brangu.

Tačiau pasinaudojus kortelės kredito limitu kurį laiką kredito palūkanos gali būti ir neskaičiuojamos. Skirtinguose bankuose palūkanų mokėjimo atidėjimo trukmė skiriasi.

Pavyzdžiui, Šiaulių banke gali būti taikomas 45 dienų terminas, tad, panaudojus kredito limitą ir per pusantro mėnesio jį visiškai grąžinus, palūkanos nemokamos, jei klientas pasirinkęs būtent tokį limito dengimo būdą.

Banko duomenimis, didžioji dalis tokio tipo kredito kortelės limitų yra padengiama per šį laikotarpį, tad neteisinga teigti, kad kredito kortelė yra brangus malonumas.

Kartu su kredito kortele Šiaulių bankas siūlo įsigyti ir paslaugų planą „Maksimalus“, suteikiantį galimybę išsigryninti pinigus palankiomis sąlygomis, ir kitų naudų, apie kurias daugiau informacijos galima rasti banko tinklalapyje.

Mitas: dažnas kredito kortelės naudojimas turi neigiamos įtakos kredito istorijai. Šiaulių banko finansų ekspertas teigia, kad kredito kortelė yra finansinis įsipareigojimas.

Panaudojęs dalį ar visą kredito kortelės limitą žmogus pasiskolina lėšų prekėms ar paslaugoms įsigyti ir vėliau panaudotą sumą turi grąžinti.

Kredito kortelėje numatytas kredito limitas yra laikomas finansiniu įsipareigojimu, tačiau tai, kaip dažnai klientas naudosis kredito limitu, jei laiku mokamos palūkanos ir kiti mokesčiai, neturės įtakos kliento kredito istorijos įvertinimui.

Be abejonės, jei pasibaigus kredito kortelės sutarties terminui klientas nepadengia panaudoto kredito limito, tai laikoma vėlavimu, kuris gali daryti įtaką kliento kredito istorijai.

Specialistas patarė prieš kreipiantis dėl kredito limito kortelėje suteikimo įvertinti savo ir šeimos finansinę situaciją: pajamas ir įsipareigojimus, ar sugebėsite laiku grąžinti pasiskolintą sumą.

Mitas: kuo didesnis kredito kortelės limitas, tuo geriau. Individualiai įvertinęs kliento kreditingumą bankas, vadovaudamasis atsakingo skolinimo principu, kredito kortelės turėtojui gali suteikti kredito limitą, siekiantį iki 10 tūkstančių eurų.

Tačiau, A.Kamarausko teigimu, gyventojai turi nepamiršti, kad kredito kortelės limitas atsispindi bendroje finansinių įsipareigojimų sumoje.

„Prieš užsisakydami kredito kortelę gerai apsvarstykite, koks kredito limitas atitiks jūsų poreikius. Galbūt neplanuojate didelių pirkinių ir kortele atsiskaitysite retai, tuomet vertėtų rinktis mažesnį kredito limitą.

Galbūt jums kredito apskritai nereikia, bet dažnai keliaujate ir aktuali kelionių draudimo paslauga, tuomet galite rinktis kortelę be kredito limito“, – sakė finansų ekspertas.

Mitas: kredito kortelę gauti gali ne kiekvienas – tam reikia didelių pajamų. Siekdamas gauti kredito limitą asmuo turi bankui pateikti visą būtiną informaciją: nurodyti pageidaujamo kredito limito dydį, pateikti informaciją apie šeimos mėnesio pajamas, turimus įsipareigojimus ir kitą informaciją, kuri gali lemti kliento galimybes laiku padengti panaudotą kredito limitą kortelėje.

Pasak Šiaulių banko eksperto, šie reikalavimai taikomi svarstant kliento galimybes gauti bet kokio tipo kreditą, taip pat ir kredito kortelės limitui.

Išskirtinių reikalavimų minimaliam pajamų dydžiui, kuris būtų taikomas tik išskirtinai kortelių limitui, nėra.

Bendros vartojimo kredito kainos pavyzdys

- Jei į mokėjimo kortelės sąskaitą gautumėte ir panaudotumėte 1000 Eur kredito limitą, kai kredito kortelės naudojimo terminas yra 36 mėn., taikoma 14 proc. fiksuota metinė palūkanų norma, sumokamas vienkartinis 4 Eur kortelės išdavimo mokestis, mokamas 3,5 Eur mėnesinis kortelės administravimo mokestis ir mėnesinis sąskaitos, susietos su kortele, tvarkymo mokestis (0,70 Eur per mėnesį), bendra vartojimo kredito kainos metinė norma būtų 30,19 proc., o bendra vartojimo kredito gavėjo sumokama suma būtų 1372,91 Eur.

- Pagal šį pavyzdį, kiekvieną mėnesį reikėtų sumokėti 33,83 Eur (į šią sumą įskaičiuotas grąžinamas kreditas ir palūkanos).

- Bendra vartojimo kredito kainos metinė norma ir bendra vartojimo kredito gavėjo mokama suma apskaičiuotos laikantis prielaidų, kad panaudotą kredito limitą grąžinsite per 36 mėnesius, bankas ir klientas vykdys savo įsipareigojimus pagal kredito sutartį nustatytais terminais, palūkanų norma ir kiti mokesčiai išliks tokie pat, kokie buvo sudarant sutartį, bankas visą kredito sumą klientui išmoka sutarties sudarymo dieną ir ši suma lygiomis dalimis grąžinama per visą kredito limito sutarties terminą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų