Palanga nebeįsileidžia festivalio „Pudra“ – organizatorius lieja įsiūtį

Palangos savivaldybė, perėmusi savo žinion prezidentinę vilą „Auska“, kaip aiškėja, nepageidauja, kad čia šią vasarą vyktų labai dviprasmiškai vertinamas festivalis „Pudra“.

Tam, kad sutramdytų pareigūnų reikalavimus ignoravusius „Pudros“ organizatorius, pernai net teko įsikišti ne tik Palangos vadovui Š.Vaitkui, bet ir generaliniams policijos komisarui Renatui Požėlai.<br>Lrytas.lt koliažas
Tam, kad sutramdytų pareigūnų reikalavimus ignoravusius „Pudros“ organizatorius, pernai net teko įsikišti ne tik Palangos vadovui Š.Vaitkui, bet ir generaliniams policijos komisarui Renatui Požėlai.<br>Lrytas.lt koliažas
Vila „Auska“.<br>T.Bauro nuotr.
Vila „Auska“.<br>T.Bauro nuotr.
Vila „Auska“.<br>T.Bauro nuotr.
Vila „Auska“.<br>T.Bauro nuotr.
Vila „Auska“.<br>T.Bauro nuotr.
Vila „Auska“.<br>T.Bauro nuotr.
Vila „Auska“.<br>T.Bauro nuotr.
Vila „Auska“.<br>T.Bauro nuotr.
Vila „Auska“.<br>T.Bauro nuotr.
Vila „Auska“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Eglė Jūraitė, www.vakarinepalanga.lt

Jun 23, 2021, 4:14 PM, atnaujinta Jun 24, 2021, 10:12 AM

Pernai dėl viloje dieną ir naktį garsiai skambėjusios muzikos, dėl kurios kelias naktis iš eilės ilsėtis negalėjo aplinkinių namų gyventojai ir miesto svečiai, bei renginio organizatorių nepaklusimo policijos pareigūnams ir jų reikalavimams pritildyti muziką, vienam iš festivalio rengėjų buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tam, kad sutramdytų pareigūnų reikalavimus ignoravusius „Pudros“ organizatorius, pernai net teko įsikišti ne tik Palangos vadovui Š.Vaitkui, bet ir generaliniams policijos komisarui Renatui Požėlai.

Šiemet „Auską“ savo žinion perėmusi Palangos savivaldybė nebeįsileidžia skandalingojo festivalio. Sužinojęs tai, savo pyktį ir įtūžį „Pudros“ sumanytojas ir rengėjas Marius Lucka išliejo socialiniame tinkle. Be viso kito, jis apkaltino Palangos savivaldybę, kad, jo teigimu, 2019–aisiais tam, kad gautų licenciją alkoholiui, neva teko rasti žmogų, kuris už atitinkamą pinigų sumą galėjo padėti.

M.Lucka savo „poste“ socialiniame tinkle aprašo visą, anot jo, bendravimą su Palangos savivaldybe ir tikina, kad Palanga praranda renginį, kurio dalyviai per kelias dienas kurorte palikdavo daugiau pinigų, „nei cepelinų konkurso dalyviai per metus“ (perspausdiname pranešimą socialiniame tinkle, kalba netaisyta).

Apkaltino Palangos savivaldybę

„2019

Nusprendžiau Pudrą iš Nidos perkelti į Palangą. Išsinuomojau vilą Auską, likus dviems mėnesiams iki renginio, standartine tvarka kreipėmės į savivaldybę dėl alkoholio licencijos išdavimo. Licencijos išdavimas yra įprasta procedūra – įvairaus plauko cepelinų valgymo varžybos Palangos centre nesunkiai minėtas licencijas gauna per kelias dienas. Savivaldybė mūsų paprašė įvairių dokumentų, renginio planų, kadastro matavimų, perimetro brėžinių (velniai žino kam) – mes juos akimirksniu susiuntėm savivaldybei ir prasidėjo laiko vilkinimas. Siunčiam elektroninius laiškus – niekas neatsako. Skambiname – neturi laiko šnekėti, numetinėja, neatskambina. Ir taip pusantro mėnesio.

Likus savaitei iki renginio nusprendėme, kad daugiau laukti nebegalime. Su visais dokumentais atvykome tiesiai į Palangos savivaldybę reikalauti atsakymų. Pirmą dieną nepriėmė. Antrą dieną nebuvo kam priimti. Trečią dieną sėdėjome savivaldybės pastate penkias valandas ir pagaliau gavome leidimą pakilti į antrą aukštą. Kyšių, bezdalų ir manipuliacijų užimamomis pareigomis kvapas pasijuto iškart. Administracijos direktorė ir ūkvedys (neaišku, kodėl jis sprendžia alkoholio licencijų išdavimo klausimus) griežtai teigė, kad Auska neturi žemės, kažkokios tvoros nelegalios ir, kad Pudros daryti mes NEGALIME!!! Buvome išprašyti lauk ir durys užsitrenkė.

Už dviejų dienų renginys, reikia kažką daryti. Stresas. Maždaug 80 festivalio darbuotojų ir savanorių komanda jau vietoje. Renginio svečiai iš Lietuvos ir užsienio jau pakeliui. Svečiai suplanavę atostogas, užsiregistravę nakvynes įvairiuose Palangos viešbučiuose, kostiumai pasiūti. Viskas suorganizuota, išskyrus licencijas.

Telefonas į rankas, skambučiai, pasirodo, yra žmogus, kuris už atitinkamą pinigų sumą gali padėti. Deryboms laiko nėra. Nepamenu, kas nutiko, bet stebuklingai kitą dieną licencija buvo mūsų rankose su visais savivaldybės antspaudais ir pan., prie kitų dokumentų buvo aiškus Auskos teritorijos planas, kuriame 20 ha žemės, kurioje statyti galime tvoras, dekoracijas ir tt. Kas buvo toliau, jūs patys pamenat: karnavalas, Džordža, saulėtekis, šypsenos, draugystė.

Pavasaris, pradedam organizuoti Pudrą. Visi suprantam, kad savivaldybės cirke vis dar sėdi tie patys korumpuoti tamsuoliai, todėl nusprendėm į ją nesikreipti. Rengiame privatų renginį, o alkoholį mums pilstys pati Auska, kuri turi alkoholio licenciją. Toks mūsų sprendimas „kažkam’’ nepatinka, renginio nutraukti negali, bet gali pakenkti. Pudroje praėjusiais metais buvo daugybė pareigūnų su šunimis, mes juos geranoriškai įsileidom, nors galėjom neįsileist, nes privačiuose renginiuose, kai nėra nusikaltimų, pareigūnams ir šunims vietos nėra.

Nepamenu, ar pasakojau, bet antrą renginio dieną (tiksliau rytą) mano draugas, kuris, beje, buvo absoliučiai blaivas (įpūtė 0,0) buvo surakintas, išvežtas ir užrakintas laikino įkalinimo kameroje. Jam buvo iškelta BAUDŽIAMOJI byla už tai, kad Pudroje per garsiai grojo muzika. Kiek pamenu, grėsė laisvės atėmimas iki dvejų metų. Vėliau dar išaiškėjo, kad čia kažkoks buvęs Klaipėdos apygardos prokuroras negalėjo užmigti. Dveji metai nelaisvės – gal už garsą, gal už tai, kad nesikreipėme į savivaldybę dėl licencijos, nuspręskite patys. Panašu į kaimyninės Baltarusijos režimą.

Ačiū Dievui ir aukštos kompetencijos advokatų komandai, kad padėjo išaiškint tiesą ir byla po 8 mėnesių buvo nutraukta.

2021

Šūdų malūnas Palangos savivaldybėje vėl sukasi, važiuojam:

Šiais metais Palangos savivaldybė paskelbė konkursą vilos Auska nuomai – reiškiasi keisis valdytojai. Jei trumpai, tai panašu, kad konkurso sąlygos buvo tokios, kad konkursą turėjo laimėti iš anksto numatyta įmonė, o pasirodo, kad laimėjo visai ne ta įmonė. Paskutinėmis minutėmis į aikštelę įžengęs naujas konkurso dalyvis geriausiai atitiko konkurso keliamas sąlygas ir Auska atiteko jaunam 21 metų vaikinui, tiksliau jo įmonei.

Prieš kelias savaites susitikome su juo ir sudarėme nuomos sutartį. Atrodo, gal bent šiemet be streso pavyks suorganizuoti renginį – klydome. Galimai Palangos savivaldybės mero Šarūno Vaitkaus aplinka, sužinojusi, kad konkursą laimėjo ne ta įmonė, kuri buvo sutarta, imasi darbo, pradeda rašyti visokius piaro straipsnius, filmuojasi ant laiptų, fotkina nusilupusius Auskoje tapetus (mat Auska išgrobstyta), nors konkurso sąlygos numatė, kad Auska nuomojama be baldų ir t.t. Žodžiu, visais įmanomais būdais „pila šūdus“ ant Auskos, galit patys paskaityti internete: daug nesąmonių, mažai tiesos.

Prieš kelias dienas mums paskambino naujasis vilos šeimininkas ir papasakojo, kaip Palangos savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus pasikvietė jį ant kilimėlio ir prigrasino, kad atims Auską, jei joje šiemet vyks Pudra. Negana to, kitą dieną jis yra iškviečiamas pasišnekėti su Palangos policijos komisaru ir jam dar kartą išdėstoma ta pati situacija. Jaunas vilos valdytojas išsigando ir nutraukė su mumis nuomos sutartį.

Faktas, jog Pudros dėka į Palangą atvažiuoja progresyvūs žmonės, verslininkai, menininkai, kurie sukuria šiam miestui didžiulę pridėtinę vertę. Žmonės, kurie turi skonį, išsilavinimą ir pinigų (daugelis iš jų per dvi dienas išleidžia Palangoje daugiau pinigų nei cepelinų konkurso dalyviai per metus), labai gaila, bet pasirodo, Palangos ateities vizija yra visai kita.

Festivalio organizatorių nuotr. Labai nenoriu, bet turiu pasakyti, kad šių metų vasaros Pudrą turiu perkelti į kitus metus, o savivaldybės merui ir komisarui, kurie naudojasi savo tarnybine padėtimi ir nelegaliai draudžia privačius renginius, noriu palinkėti – meilės“, – savo „postą“ Feisbuke baigia jo organizatorius.

„Nesirengiame pakartoti praėjusių metų scenarijaus“

„Vakarinė Palanga“ komentaro kreipėsi į Palangos merą Šarūną Vaitkų ir Savivaldybės administracijos vadovę Akvilę Kilijonienę.

„Suprantu organizatorių, jam šiemet buvo atsakyta rengti festivalį „Auskoje“, dabar jis lieja įtūžį ir pyktį. Šis jo pranešimas tik darsyk parodė, koks tai „festivalis“ ir koks yra tikrasis jo organizatoriaus veidas“, – „Vakarinei Palangai“ komentavo kurorto vadovas Šarūnas Vaitkus.

Anot mero, Palanga nesirengia pakartoti praėjusių metų scenarijaus.

„Jūs pamenate, koks rezonansinis buvo praėjusios vasaros renginys, jis sulaukė itin daug visuomenės dėmesio ir pasipiktinimo, pasityčiota buvo ir iš policijos pareigūnų, kurie bandė sutramdyti įsisiautėjusius „Pudros“ organizatorius.

Aš esu kategoriškai prieš šį ar panašius rezonansinius renginius, mes atstovaujame visuomenei, o ne „Pudros“ organizatoriams“, – „Vakarinei Palangai“ kalbėjo Palangos vadovas.

„Juos išprašė Neringa, kur anksčiau vyko šis fesivalis, dabar neįsileidžia Palanga. Žinoma, organizatoriai lieja įtūžį, tad ką čia ir komentuoti jų pasisakymus socialiniame tinkle. Tikrai nereaguosime į tokius pasisakymus, į tokias nesąmones. Šis renginys yra su negeru kvapu ir negera „pudra“, – komentavo Palangos meras Š.Vaitkus.

Anot jo, melas yra ir tai, kad „Auskos“ nuomos konkursą neva laimėjo ne ta įmonė, kurią neva buvo numačiusi Savivaldybė.

„Visiškas absurdas ir melas. „Auskos“ nuomos konkurse apskritai dalyvavo vienintelis dalyvis, jis ir laimėjo. Prieš pasirašant nuomos sutartį, su nuomininku buvo kalbėta, jog Savivaldybė, kaip „Auskos“ savininkė, nepageidauja ir nenori matyti savo turto valdose jokių dviprasmiškų festivalių, jokių renginių, kurie piktintų visuomenę ar būtų labai dviprasmiški dėl savo turinio ir ten vykstančio vyksmo. Teigti, kad mes čia staiga persigalvojome ir tik dabar atsisakome leisti vykti „Pudrai“, yra nesąžininga. Tai visiškas melas. Kaip minėjau, tokia buvo „Auskos“ nuomos sąlyga“, – „Vakarinei Palangai“ šiandien sakė Š.Vaitkus.

Savivaldybės administracijos vadovė, paklausta dėl licencijos prekiauti alkoholiu ir to, kodėl „Pudros“ rengėjai teigia, jog viską neva „sutvarkė“ „vienas žmogus“, atsakė: „Tai visiška netiesa ir šmeižtas. Tuomet kalba ėjo visai ne apie tai, kad mes neišduosime licencijos prekiauti alkoholiu. Mes tuomet klausėme, kaip bus suvaldyta situacija festivalyje, kaip bus suvaldytas triukšmas, kaip bus pasirūpinta dalyvių saugumu ir apsauga. Kai organizatoriai jau galėjo ne abstrakčiai, o labai konkrečiai atsakyti į šiuos klausimus, jie gavo licenciją prekiauti alkoholiu“, – „Vakarinei Palangai“ sakė Savivaldybės administracijos vadovė.

A.Kilijonienė apskritai stebėjosi, ką Feisbooke išplatintame pasisakyme reiškia sakinys: „Administracijos direktorė ir ūkvedys (neaišku, kodėl jis sprendžia alkoholio licencijų išdavimo klausimus) griežtai teigė, kad Auska neturi žemės, kažkokios tvoros nelegalios…“

„Prie ko čia tvoros, prie ko čia ūkvedys“, – stėbėjosi A.Kilijonienė.

Narkotikai „Pudroje“?

„Vakarinė Palanga“ primena, jog festivalis „Pudra“ tikrai turi labai dviprasmišką reputaciją, o tie, kas yra jame dalyvavę, atvirai pasakoja, jog juose nevaržomai vartojamas ne tik alkoholis, bet ir „pudra“ – psichotropinės medžiagos.

Viena jauna palangiškė, prieš kelerius metus atvykusi į „Pudrą“ Nidoje, net nelaukė ryto ir naktį išvyko iš renginio. „Ten niekas nesislepia, narkotikai vartojami viešai ir atvirai, lyg koks užkandis“, – tuomet „Vakarinei Palangai“ pasakojo mergina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.