Priartėjo dar vienas derybų dėl pasaulinio pelno mokesčio etapas – neramu ne tik Airijai

Beveik 140 šalių šią savaitę tarsis dėl svarbiausių pasaulinio pelno mokesčio plano detalių, vienoms šalims nerimaujant dėl pajamų sumažėjimo, o kitoms siekiant užtikrinti, kad technologijų milžinės mokėtų sąžiningą savo mokesčių dalį.

Susitarimas leistų šalims apmokestinti 100 pelningiausių pasaulio įmonių – tokių kaip „Google“, „Facebook“ ir „Apple“ ir kitų. <br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Susitarimas leistų šalims apmokestinti 100 pelningiausių pasaulio įmonių – tokių kaip „Google“, „Facebook“ ir „Apple“ ir kitų. <br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2021, 6:15 PM

Septynių turtingųjų demokratinių šalių grupė (G-7) šio mėnesio pradžioje pritarė siūlymui nustatyti mažiausiai 15 proc. pelno mokesčio tarifą, tikėdamasi sustabdyti lenktynes dėl mokesčių mažinimo „iki dugno“, valstybėms siekiant prisivilioti didžiąsias įmones žemais mokesčių tarifais.

Susitarimas yra vienas iš dviejų reformų ramsčių, kuris taip pat leistų šalims apmokestinti 100 pelningiausių pasaulio įmonių – tokių kaip „Google“, „Facebook“ ir „Apple“ – neatsižvelgiant į jų buvimo vietą.

Dabar šios susitarimo sąlygos perduotos svarstyti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO), kuri prižiūrės dvi dienas truksiančias derybas, siekdama gauti 139 šalių pritarimą.

Vėliau pasiūlymą svarstys dvidešimties turtingiausių ir besivystančių šalių klubas finansų ministrų susitikime Italijoje liepos 9 ir 10 dienomis.

„Nemanau, kad mes kada nors buvome taip arti susitarimo“, – pažymėjo Paryžiuje įsikūrusios organizacijos mokesčių politikos vadovas Pascalas Saint-Amansas. 

„Manau, kad visi suprato, jog šis susitarimas yra geriau nei jokio susitarimo“, – kiek anksčiau šį mėnesį Prancūzijos radijui „BFM Business“ teigė P. Saint-Amansas, pridūręs, kad negebėjimas susitarti paskatintų vienašališkus mokesčius ir JAV veiksmus.

Derybos įgavo pagreitį, nes įvairių šalių vyriausybės, skyrusios didžiules sumas skatinamosioms priemonėms savo ekonomikoms palaikyti koronaviruso pandemijos metu, ieško naujų pajamų šaltinių.

Airijos nerimas

Nors G-7 – Jungtinės Valstijos, Kanada, Japonija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Italija ir Vokietija – patvirtino planą, deryboms apimant kitas valstybės vis dar susiduriama su kliūtimis.

Europos Sąjungos narės Airija ir Vengrija nesidžiaugia pokyčiais, nes šiose šalyse pelno mokesčiai nesiekia 15 proc. tarifo.

Airijoje taikomas 12,5 proc. pelno mokesčio tarifas, todėl čia savo būstines Europoje įkūrė technologijų milžinės „Facebook“, „Google“ ir „Apple“.

Visgi kita ES šalis, kuri pelnosi iš žemų mokesčių tarifų – Lenkija – praėjusią savaitę išreiškė pritarimą pasiūlymui.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen pažymėjo, kad Kinija taip pat nerimauja dėl šio pasiūlymo.

Du derybose dalyvavę šaltiniai naujienų agentūrai AFP teigė, kad Kinija, kuri taiko lengvatinį tarifą pagrindinių sektorių įmonėms, nenorėtų, jog jis viršytų 15 procentų.

JAV prezidentas Joe Bidenas taip pat turi dar daug ką nuveikti namuose įtikinėdamas įstatymų leidėjus susitarimo teisingumu, nes svarbiausi Kongreso respublikonai jau sukritikavo susitarimą kaip „spekuliacinį“ ir „ekonominę klaidą“.

Amazon“ išvengs mokesčio?

Kitame derybų etape taip pat teks susitarti dėl mokesčių bazės ir įmonių, kurių pelnas galėtų būti apmokestintas, skaičiaus.

Nors Didžioji Britanija parėmė G-7 planą, ji norėtų užtikrinimo, kad jos finansų sektoriui nebus taikomas reformos „pirmasis ramstis“, numatantis užsienio bendrovių pelno dalies apmokestinimą.

Kitos šalys, pavyzdžiui, Prancūzija, nerimauja, jog JAV elektroninės prekybos milžinė „Amazon“ gali išvengti mokesčių, nes jos pelno marža neviršija 10 proc. ribos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.