Ekonomistai žodžių į vatą nevynioja – maisto kainos toliau augs

Maisto produktų kainų augimas kelia nerimą visame pasaulyje, teigia Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistai. Pasak jų, tikėtina, kad pasaulinių maisto kainų infliacija tiek likusią šių metų dalį, tiek kitais metais ir toliau augs. Lietuvoje per metus jau pabrango 20 maisto produktų iš pigiausių produktų vidutinio krepšelio.

Pasaulinės maisto produktų kainos šiemet, palyginti su 2020 m., gali būti ketvirtadaliu didesnės.<br> D.Umbraso nuotr.
Pasaulinės maisto produktų kainos šiemet, palyginti su 2020 m., gali būti ketvirtadaliu didesnės.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2021, 12:40 PM, atnaujinta Jul 2, 2021, 2:23 PM

Pasaulio ekonomikos forumo svetainėje Weforum.org paskelbtame TVF ekonomistų Christiano Bogmanso, Andrea Pescatori ir Ervino Prifti komentare skaičiuojama, kad pasaulinės maisto produktų kainos šiemet, lyginant su 2020 m., gali būti maždaug 25 proc. didesnės ir galimai stabilizuosis tik metų pabaigoje.

„Tai reikštų, kad maisto produktų vartojimo infliacija 2021 ir 2022 metais atitinkamai padidėtų vidutiniškai 3,2 ir 1,75 procentiniais punktais“, – teigia TVF ekonomistai.

Pasak jų, augančių maisto produktų gamintojų kainų poveikis kai kuriuose regionuose jau atsiliepia ir vartotojams.

„Mažmenininkai, nesugebėdami absorbuoti didėjančių sąnaudų, jų augimą perkelia ant vartotojų pečių“, – rašoma komentare.

Ekonomistų teigimu, nors maisto produktų kainos prekybos vietose jau galėjo padidėti, dar negalima teigti, kad jos auga sparčiausiai per pastaruosius kelerius metus.

„Gamintojų kainos pastaruoju metu smarkiai išaugo, tačiau tam, kad jos realiai atsispindėtų vartotojų mokamose kainose, turi praeiti mažiausiai 6-12 mėnesių“, – teigia TVF ekspertai.

Pagrindinėmis kylančių kainų priežastimis jie nurodo išaugusias žaliavų ir transportavimo sąnaudas, su Covid-19 susijusius tiekimo grandinės sutrikimus, perėjimą nuo maisto paslaugų teikimo maitinimo įstaigose prie mažmeninių prekių atsargų kaupimo bei priešpandeminį kiaulių maro protrūkį Kinijoje.

„Vien krovinių gabenimo jūrų keliais tarifai, vertinami pagal „Baltic Dry Index“, per pastaruosius 12 mėnesių padidėjo maždaug 2-3 kartus. O dėl išaugusių benzino kainų ir vilkikų vairuotojų trūkumo kai kuriuose regionuose padidėjo ir kelių transporto paslaugų kainos. Didesnės išlaidos transportavimui tik padidins maisto prekių kainų infliaciją“, – teigiama TVF ekonomistų komentare.

Kaip anksčiau skelbė ELTA, Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, pasaulyje maisto kainos šių metų gegužę šoktelėjo iki aukščiausio lygio per pastarąjį dešimtmetį ir per metus pakilo net 40 proc.

FAO maisto kainų indeksas auga pastaruosius 12 mėnesių ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2011 m. rugsėjo. Daugiausia prie indekso didėjimo prisidėjo aliejaus, cukraus ir javų kainų augimas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.