Stovyklavimo atgimimas: likę šalyje lietuviai šluoja turizmo prekes, kai kur jų beveik nebeliko

​Visą pasaulį sukausčiusi koronaviruso pandemija keliautojams gerokai prikirpo sparnus. Tačiau nėra to blogo, kas neišeitų į gera, – karantinas paskatino lietuvius naujai pažvelgti į gimtąjį kraštą ir atrasti vietinio turizmo galimybes.

Žmogus, atėjęs į „Norfą“, tikrai gali nusipirkti bazinį krepšelį prekių, kurių reikia važiuojant su draugais stovyklauti prie ežero ar jūros.“
Žmogus, atėjęs į „Norfą“, tikrai gali nusipirkti bazinį krepšelį prekių, kurių reikia važiuojant su draugais stovyklauti prie ežero ar jūros.“
Žaidimų karalius – kamuolys.
Žaidimų karalius – kamuolys.
Maistas gamtoje daugeliui asocijuojasi su šašlykais ar kitokiais virš žarijų ruoštais kepsniais, bet vykstant stovyklauti labai svarbu pasirinkti tokius produktus, kurie per tą laiką nesugestų ir smagios atostogos nesibaigtų ligoninėje.
Maistas gamtoje daugeliui asocijuojasi su šašlykais ar kitokiais virš žarijų ruoštais kepsniais, bet vykstant stovyklauti labai svarbu pasirinkti tokius produktus, kurie per tą laiką nesugestų ir smagios atostogos nesibaigtų ligoninėje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 10, 2021, 10:28 AM

Parduotuvių tinklo „Norfa“ prekių grupės vadybininkas Gediminas Banevičius pastebi, kad pernai gerokai išaugusi turizmo, sporto ir laisvalaikio prekių paklausa neslopsta ir šiemet.

„Be abejo, pernai tikrai pajutome, kad žmonės liko Lietuvoje: stovyklavo, turistavo, vyko prie Baltijos jūros, ežerų ir tai atspindėjo mūsų pardavimai. Palapinės, miegmaišiai, turistinės kėdės, kepsninės ir kitos grilio prekės, žūklės reikmenys – buvo išties svarus šių prekių kategorijų pirkimo padidėjimas. Šiemet koją pakišo kiek vėlavęs pavasaris, bet atšilus orams vėl prasidėjo sujudimas“, – sako G.Banevičius.

Stovyklavimo atgimimas. Pašnekovas pasakoja, kad ankstesniais metais šių prekių paklausa buvo nusistovėjusi, augimas siekdavo iki 10 proc., tad ir prekybos procesus prognozuoti būdavo lengviau.

Netikėtai užklupusi pandemija gerokai sumaišė kortas:

„Pernai stebėjome didesnį šio segmento prekių pardavimo augimą, iki 15–20 proc., kai kurių prekių – net iki 50 proc. ir daugiau. Manau, būtume pardavę ir dar daugiau, bet sezoninių prekių negali gauti greitai, kada panorėjęs. Tai planinė prekyba, užsakymai teikiami iš anksto ir kiek atsivežei, tiek turi.

Dalį didesnio apyvartumo prekių iš vietinių ir Europos tiekėjų dar spėjome pasipildyti, bet importuoti iš Azijos ar kitų tolimesnių šalių galimybių nebebuvo. Sezoną baigėme faktiškai be prekių likučių.“

Be to, pernai jau gegužės mėnesį žmonės aktyviai pirko grilio ir laisvalaikio prekes, o šiemet tokiu metu dar tiktai žvalgėsi į lentynas.

„Bet birželį sušilus orams suaktyvėjo ir prekyba, – šypsosi vadybininkas. – Mums visada labai svarbu sezoniškumas, ypač kalbant apie baseinus, kamuolius, pripučiamąsias plaukiojimo priemones, nardymo reikmenis. Ir palapinių, miegmaišių pirkimas labai susijęs su orais ir tuo, kiek ilgųjų savaitgalių per vasarą išpuola, kiek galimybių žmonės turi paatostogauti.“

Pandemijos pinklės prekybai. Nors pirmosios šio birželio savaitės dar sėkmingesnės nei pernykštės, prekybininkams vis dar tenka spręsti tiekimo problemas.

„Siekdami geriausio kainos ir kokybės santykio stengiamės aplenkti tarpininkus ir daugumą prekių importuojame patys tiesiogiai iš Kinijos, kitų Azijos šalių. Bet dėl pandeminės situacijos stringa ištisos tiekimo grandinės ir kol kas nežinia, kada tai stabilizuosis. Kai kuriuose fabrikuose iškilo gamybos problemų, todėl gamybos terminai nusistūmė tolyn. O kur dar jūrinių konteinerių vėlavimas... Taip nuvilnijo vėlavimo banga ir ji dar neatslūgo“, – atskleidžia G.Banevičius.

„Gal norėtųsi daugiau importuoti ir iš Europos, tačiau kai kurių prekių čia net nėra galimybės rasti, jos tiesiog negaminamos. Bet dabar pasirinkimo vis daugėja, tad perkame ir iš Lenkijos, Italijos – čia esame radę stiprių plastiko ir metalo prekių gamintojų, su jais bendradarbiaujame.

Svarbiausia – mes stengiamės nenuvilti pirkėjų ir faktiškai visų kategorijų prekių jau turime savo parduotuvėse“, – džiaugiasi vadybininkas.

Žaidimų karalius – kamuolys. „Kadangi vis dėlto esame maisto prekių tinklas, orientuojamės į pradedantį ar vidutinį žvejį ar turistą ir stengiamės pasiūlyti jam optimalų asortimentą. Pas mus populiariausios mažesnės – dvivietės ar keturvietės – ir paplūdimio palapinės, skėčiai. Tas pat ir dėl žūklės: mūsų asortimentas išties platus, bet daugiausia taikomės į pradedančiuosius ir žvejus mėgėjus“, – sako „Norfos“ prekių grupės vadybininkas.

O ko reikia žmogui, susiruošusiam stovyklauti pirmą kartą gyvenime? „Taip ir dėliojame asortimentą, kad žmogus atėjęs galėtų nusipirkti visą bazinį krepšelį ar pasipildyti, ko trūksta: tai kilimėlis, miegmaišis, palapinė, kelioninė pagalvėlė, viskas, ko reikia griliui, – iešmai, grotelės, kepsninė, anglys, uždegimo priemonės ir t.t.

Pas mus platus ir kėdžių, gultų asortimentas, tad tikrai išsirinksite kėdę pagal savo poreikius – ar pigesnę ir visai nedidelę pradžiai, ar patogią žvejybinę su reguliuojamomis kojomis. Keliaujantys į paplūdimį ras didelį šaltkrepšių pasirinkimą“, – sako vadybininkas.

Vertėtų nepamiršti apsaugos nuo saulės ir uodų priemonių. Beje, pastarųjų šiemet nuperkama apie 30 proc. daugiau nei pernai – erzinančių kraujasiurbių išties gausu.

O ką veikti, jei stovyklaujant kelias dienas pasidarytų nuobodu? „Išgelbės kamuoliai, – užtikrintai sako pašnekovas. – Tai viena populiariausių prekių ir galime pasiūlyti tikrai didelį jų pasirinkimą – tiek futbolo, krepšinio, tiek tinklinio. Žinoma, turime ir įvairių lauko žaidimų vaikams, sporto ir paplūdimio prekių, badmintono, teniso rakečių.

Žmogus, atėjęs į „Norfą“, tikrai gali nusipirkti bazinį krepšelį prekių, kurių reikia važiuojant su draugais stovyklauti prie ežero ar jūros.“

Katiliuke garuojanti sriuba. Kai visi daiktai suruošti, apsaugos nuo saulės ir uodų priemonėmis pasirūpinta, žaidimai ir pramogos suplanuotos, lieka tik sudėlioti būsimos išvykos valgiaraštį.

Maistas gamtoje daugeliui asocijuojasi su šašlykais ar kitokiais virš žarijų ruoštais kepsniais, bet vykstant stovyklauti labai svarbu pasirinkti tokius produktus, kurie per tą laiką nesugestų ir smagios atostogos nesibaigtų ligoninėje.

Tam puikiai tiks maisto paruoštukai – iš šviežių daržovių pagamintos konservuotos sriubos.

„Gaminame keliolikos skonių sriubas, kurios saugiai užkonservuotos pusės litro stiklainiuose, jų galiojimo laikas – dveji metai, tad ir vykstant į ilgesnę kelionę jos nesuges, joms nereikia šaldytuvo“, – pasakoja „Norfos“ įmonių grupei priklausančios bendrovės „Rivona“ konservavimo cecho vadovas Aurimas Gargasas.

„Galbūt atrodo, kad karštos sriubos dažniau valgomos žiemą, bet vasarą būna daugiau kelionių, žmonės išvyksta su palapinėmis, tad ir mūsų produkcijos visus metus parduodama panašiai.

Juk tokiomis sąlygomis, katiliuke ant laužo, ruošti sriubą iš šviežių daržovių būtų išties sudėtinga! Kur kas patogiau pasiimti vandens ir mūsų sriubų stiklainiuose – viską sumaišius užtenka pakaitinti kelias minutes ir jau turėsite garuojančią iš natūralių daržovių pagamintą sriubą“, – sako jis.

Juolab kad produkcijos pagrindas – vietinės, Lietuvos ūkininkų užaugintos daržovės.

„Kiek tik įmanoma, viską stengiamės gaminti iš lietuviškų daržovių“, – pabrėžia A.Gargasas.

Patys mėgstamiausi – burokėliai. Įmonė gamina net keliolikos skirtingų skonių konservuotas sriubas. Paklaustas, kurios iš jų lietuvių mėgstamiausios, pašnekovas nedvejoja.

„Populiariausios mūsų sriubos – su burokėliais. Paprasti ir ukrainietiški barščiai, barščiai su įvairiais priedais – šonine, baravykais, – vardija jis. – Pastaruoju metu į priekį išsiveržė charčio sriuba. Ji aštri, gaminama su šviežiais pomidorais, todėl tikrai išsiskiria skoniu ir pirkėjai ją pamėgo. Taip pat raugintų agurkų sriuba – tai klasika, tad jos pardavimas irgi neatsilieka.“

Saldūs pusryčiai. „Gaminame ir platų uogienių, džemų asortimentą – nepamirštame smaližių. Mūsų uogienės visiškai natūralios, gaminamos tik iš uogų ir cukraus, todėl yra tikrai sveikas produktas. Namuose jos – nepamainomas blynų priedas, o stovyklaujant puikiai tiks greitai paruoštai košei pagardinti ar tiesiog užsitepti ant pusryčių bandelės“, – sakė konservavimo cecho vadovas.

A.Gargasas siūlo dar vieną idėją – sumaišyti kelis šaukštus uogienės su vandeniu ir be jokio vargo pasigaminti gaiviojo gėrimo.

„Mūsų uogienės irgi išpilstytos į stiklainius, irgi galioja dvejus metus, tad jas drąsiai galima vežtis į kelionę, laikyti bagažinėje ar palapinėje ir joms nieko nenutiks. Visi mūsų gaminiai ilgo galiojimo ir absoliučiai visi tinka stovyklaujant“, – patikina A.Gargasas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.