I. Ruginienė apie „Achemos“ darbuotojų streiką: Lietuvoje praktiškai įteisinta vergija

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė palaiko „Achemos“ darbuotojų inicijuojamą streiką bei išskiria labai sunkias darbo sąlygas, norint gauti padorų atlyginimą. Pasak jos, įmonė skundžiasi sunkia padėtimi, nors jos pelnas yra ganėtinai didelis.

I.Ruginienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Ruginienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
2018 metais „Achemoje“ jau vyko protesto akcija dėl menkų atlyginimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
2018 metais „Achemoje“ jau vyko protesto akcija dėl menkų atlyginimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasak I.Ruginienės, įmonė skundžiasi sunkia padėtimi, nors jos pelnas yra ganėtinai didelis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pasak I.Ruginienės, įmonė skundžiasi sunkia padėtimi, nors jos pelnas yra ganėtinai didelis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pasak I.Ruginienės, įmonė skundžiasi sunkia padėtimi, nors jos pelnas yra ganėtinai didelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasak I.Ruginienės, įmonė skundžiasi sunkia padėtimi, nors jos pelnas yra ganėtinai didelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasak I.Ruginienės, įmonė skundžiasi sunkia padėtimi, nors jos pelnas yra ganėtinai didelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasak I.Ruginienės, įmonė skundžiasi sunkia padėtimi, nors jos pelnas yra ganėtinai didelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasak I.Ruginienės, įmonė skundžiasi sunkia padėtimi, nors jos pelnas yra ganėtinai didelis.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasak I.Ruginienės, įmonė skundžiasi sunkia padėtimi, nors jos pelnas yra ganėtinai didelis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 29, 2022, 10:47 AM

„Vienareikšmiškai palaikome streiką. Pirmiausiai reikalavimai jų yra pagrįsti, nes kalbame apie darbo užmokestį. „Achema“ turi daug problemų, ne tik darbo užmokestis, bet ir darbo laiko apskaita. Tą atlyginimą, kurį gauna „Achemos“ darbuotojas, jis turi užsidirbti dirbdamas viršvalandžius, aukodamas savo poilsio dienas ir savaitgalius. Tik tokiu būdu gali šiokius tokius pinigus susirinkti“, – Eltai sakė I.Ruginienė.

„Žinant, kad įmonėje yra darbo apmokėjimo sistema, kur nurodytos ir tam tikros priemokos, premijos, žmogus dirba negailėdamas sveikatos ir jėgų, galų gale suvedus visus skaičius įmonė uždirba didžiulius pelnus, dešimtimis milijonų skaičiuojamus, bet kuomet prieina klausimas, išmokėjimo tam tikrų priemokų darbuotojams, tuomet pagrindinė akcininkė sako, kad darbuotojai galėtų ir palaukti, nes įmonėje sunki padėtis.

Aš neįsivaizduoju, kaip įmonėje gali būti sunki padėtis, kai tas pelnas 30, 40, 50 milijonų eurų“, – pridūrė ji.

Pirmasis streikas Lietuvoje rengiamas privačiame sektoriuje

I.Ruginienė pabrėžia, kad suorganizuoti streiką Lietuvoje yra be galo sunku dėl šiuo metu esančių Darbo kodekso reikalavimų.

„Lietuvoje streikuoti yra be galo sunku, nes darbo kodeksas yra surašytas taip, kad streikuoti beveik neįmanoma ir tik paskelbus streiką nugrimstama į teisinius procesus. Praktiškai įteisinta vergija. Net kai negali išsireikalauti to, kas tau teisėtai priklauso ir tu keli reikalavimus, ir vienintelis būdas tą išsireikalauti yra streiko galimybė.

Tai, kad Lietuvoje streikuoti yra labai sunku ir „Vilniaus viešasis transportas“ mums rodo pavyzdį. Streikas turėjo prasidėti rudenį, tai iki šiol tebevyksta teisminiai procesai. Labai tikimės, kad vasario pradžioje bent jau tas klausimas išsispręs“, – tikino profesinių sąjungų atstovė.

LPSK pirmininkė aiškino, kad darbuotojai „Achemoje“ yra spaudžiami bei apgaudinėjami, bet jie gauna gausų palaikymą iš kitų asociacijų bei profesinių sąjungų.

„Reikia suprasti, kad streikas yra kraštutinė priemonė. Jau žmonės per kelis metus pribrendo prieš šios kraštutinės priemonės, nėra taip, kad šiandien susitarėme, rytoj einame streikuoti. Kiek buvo pokalbių, kiek buvo derybų ir kiekvieną kartą vis jaučiamas darbdavio spaudimas ir darbuotojai yra apgaunami“, – tikino I.Ruginienė.

„Žiūrėsime, kaip bus su „Achema“, bet tikrai darbuotojų pasiryžimas yra ir be galo didelis palaikymas, nes vien tik žinutė, kurią mes išsiuntėme apie streikuoti ketinančius darbuotojus... Atsakant į ją, tiesiog plūsta laiškai su palaikymu iš įvairių asociacijų, įvairių kitų profesinių sąjungų, net iš užsienio. Ruošiamės tokiam rimtam reikalui. Viskas priklausys nuo to, ar darbdavys skųs ar neskųs“, – pridėjo ji.

Teisinės procedūros užtrunka norint rengti streiką

Profesinių sąjungų atstovės teigimu, šiuo metu yra be galo sunku surengti streiką darbo vietose, nes darbdaviai nėra suinteresuoti, kad jie būtų galimi ir profesinės sąjungos yra bene vienintelės, palaikančios streikų surengimo tvarkos palengvinimą.

„Mes, kaip profesinės sąjungos, nuolatos keliame klausimą dėl streikų liberalizavimo. Ne vieną kartą buvo ta diskusija, bet bėda tame, kad pavyzdžiui trišalėje taryboje niekas nesuinteresuotas tuo klausimu. Darbdaviai be abejo stengiasi padaryti viską, kad streikų galimybė išvis išnyktų iš Darbo kodekso.

Vyriausybė, kokia ji bebūtų, kokia politinė partija beateitų į valdančiąją daugumą, irgi nepalaiko šios idėjos, nes Vyriausybė irgi yra darbdavys. Mes praktiškai esame vieni kariai dideliame mūšio lauke“, – tvirtino I.Ruginienė.

„Tokio supratimo, kad darbuotojas turi turėti teisę ginti savo interesus, niekur nėra, nes darbdavys visada bus stiprioji pusė ir visada stengsis kiek įmanoma apkarpyti galimybes, kad darbuotojas galėtų kažkur kreiptis ir ginti savo teises“, – pabrėžė ji.

Darbuotojų ryžtas prideda išskirtinumo streikui, tikimasi, kad jis bus veiksmingas

LPSK pirmininkė džiaugiasi, kad darbuotojai yra tvirtai pasiryžę streikuoti ir sunki padėtis nebeleido jiems sėdėti rankų sudėjus.

„Streikas yra išskirtinis tuo, kad dalyviai pasiryžo tam streikui. Kaip žinia, pasiryžti streikui yra pakankamai sudėtingas ir ilgas procesas, nes darbdavys tikrai nesėdi sudėjęs rankų ir stengiasi kiek įmanoma psichologiškai paveikti kiekvieną darbuotoją, kad to streiko nebūtų.

Reikia pasidžiaugti, kad pagaliau darbuotojai yra tikrai tvirtai pasiryžę. Aišku tas nevyko iš niekur. Kaip jau sakiau, eilę metų darbuotojai jaučiasi nuolat apgaunami, nes vis sakoma, kad bus vienaip, o iš tikrųjų yra kitaip“, – aiškino profesinių sąjungų atstovė.

„Kai matai, kad įmonė metų pradžioje sako, kad yra sunki padėtis, jūs turite įsiklausyti ir įmonė turi apkarpyti tam tikras išlaidas darbuotojų sąskaita, tai metų gale matome didelius pelnus ir išsimokami dividendai“, – pridėjo ji.

I.Ruginienė mano, kad darbuotojams gavus palaikymo iš visuomenės, streikas gali būti veiksmingu. „Praktika rodo, kad streikai yra veiksmingi, bet reikia ypatingo palaikymo iš visur, visos visuomenės būtent tiems darbuotojams, kurie pasiryžo aktyviai ginti savo teises.

Čia yra paskelbtas neterminuotas streikas, dėl to visi, visom jėgom maksimaliai stengsimės su palaikymu išlaikyti šį streiką tikrai ilgai, kad pagaliau prieitume prie to susikalbėjimo su darbdaviu galų gale. Gal bent tada darbdavys būtų suinteresuotas sėsti prie stalo, kalbėtis ir ieškoti geriausio sprendimo“, – tikino LPSK pirmininkė.

Dalis „Achemos“ personalo vasario pradžioje pradės streiką, penktadienį paskelbė Achemos darbuotojų profesinė sąjunga (ADPS). Jos taryba vienbalsiai nubalsavo pradėti streiką vasario 8 d., 8 val. ryto.

Pasak ADPS pirmininkės Birutės Daškevičienės, profesinė sąjunga padarė viską, kad su bendrovės atstovais būtų susitarta taikiai, tačiau nei argumentai, nei situacijos analizė, nei piketai ar priminimai apie duotų pažadų nesilaikymą niekur neatveda jau kelerius metus.

Jos teigimu, tarp darbuotojų ir įmonės valdybos vis dar nepasirašyta kolektyvinė sutartis, nuo jų slepiama informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.