Nusprendusių savaitgalį praleisti pajūryje ne tiek ir daug: paruošus Velykų stalą pinigų poilsiui gal ir nebelieka

Dalis lietuvių ilgąjį Velykų savaitgalį leis ne namuose, o pajūryje. Visgi šiemet tokių gyventojų skaičiuojama mažiau nei iki pandemijos. Kalbinti pašnekovai mano, kad lietuvaičius varžo kylanti infliacija, tad paruošus Velykų stalą pinigų poilsiui dalis gal ir nebeturi.

Dalis lietuvių ilgąjį Velykų savaitgalį leis ne namuose, o pajūryje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dalis lietuvių ilgąjį Velykų savaitgalį leis ne namuose, o pajūryje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dalis lietuvių ilgąjį Velykų savaitgalį leis ne namuose, o pajūryje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalis lietuvių ilgąjį Velykų savaitgalį leis ne namuose, o pajūryje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalis lietuvių ilgąjį Velykų savaitgalį leis ne namuose, o pajūryje.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Dalis lietuvių ilgąjį Velykų savaitgalį leis ne namuose, o pajūryje.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 14, 2022, 9:21 PM, atnaujinta Apr 15, 2022, 10:30 AM

Toli važiuoti nebenori

Svarstančių apie ilgąjį Velykų savaitgalį Palangoje šiemet kone dvigubai daugiau nei pernai, teigė portalų „Priejūros.lt“ ir „Prieežero.lt“ vadovas Laurynas Šertvyčius. Matyt, 2021 m. poilsiautojų buvo mažiau dėl griežtesnių pandemijos ribojimų.

Visgi, palyginti su 2019 m., šiemet norinčiųjų pavasario šventę praleisti pajūryje yra apie 30–40 proc. mažiau.

„Kainos kol kas nedidėjo, jas pakėlė vos vienas kitas nuomotojas. Bet žmones veikia ir infliacija, ir nežinomybė, kas bus su ekonomika, pragyvenimo lygiu, įvykiais pasaulyje. Todėl tikriausiai gyventojai nori nuo tokio poilsio susilaikyti ir pataupyti pinigus.

Ir dar – neatrodo, kad savaitgalį labai lepins orai, o tai irgi daug lemia. Žmonės užsisako vietas ekspromtu, kai pamato gerus orus“, – apie mažesnį žmonių srautą portalui lrytas.lt pasakojo L.Šertvyčius.

Susiruošusių praleisti šį savaitgalį kokioje nors sodyboje prie ežero, palyginti su 2019 m., taip pat nepadaugėjo.

Iš pajūrio miestų populiariausias – Palanga, o štai norintys nuvykti prie ežerų jau ieško kitų vietų. Anksčiau per Velykas daugelis vykdavo į Molėtų, Varėnos ir Alytaus rajonus. Šiemet dažniau ieškoma sodybų arčiau didmiesčių – Vilniaus ir Kauno rajonuose, Trakuose.

„Matyt, ieško arčiau namų. Gal tam įtaką daro degalų kaina, juk ji padidėjo kone dvigubai. Tai yra skirtumas, ar nuvažiuoti 200 km, ar 30 km į vieną pusę. Žmonės, manau, pinigus dabar tikrai skaičiuoja“, – svarstė L.Šertvyčius.

Įpročiai keičiasi

Viešbučio „Palangos žuvėdra“ savininkas Kristupas Šliogeris patikino, kad viešbutis beveik pilnas. Gyventojai ėmė rezervuotis vietas Velykų savaitgaliui dar prieš mėnesį.

„Lietuvių įpročiai keičiasi. Jei anksčiau per šventes jie sėdėdavo namuose, karantinas viską pakeitė. Lietuviai viešbučius ir Palangą atrado ir nesezono metu. Pavyzdžiui, anksčiau Palanga buvo tik vasaros sostinė, o rudenį ir pavasarį žmonių – vos vienas kitas. Dabar net tik ilgaisiais, bet ir įprastais savaitgaliais Palanga žydi, yra pilna žmonių“, – portalui lrytas.lt pasakojo K.Šliogeris.

Kaip jis aiškino, viešbučio kainos yra planuojamos iš anksto – prieš metus. Tad, nepaisant aukštyn kopiančios infliacijos, kainos iš paskos taip greitai neauga. Tačiau pašnekovas pripažino, kad kitais metais kainos tikrai bus didinamos.

„Dabar išlaidos, taip, didėja, bet išaugo ir klientų srautai, tad kol kas tai atperka išlaidas“, – paminėjo jis.

Žmonės yra „įvaryti į kampą“

Tačiau ne visoje Palangoje situacija vienoda. Pavyzdžiui, viešbutis „Best Baltic Hotel“ rezervacijų savaitės pradžioje turėjo, tačiau ne taip gausiai. Klientų gali padaugėti paskutinę minutę, nusprendus atvykti pagerėjus orams.

Palangos apgyvendinimo paslaugų smulkiųjų teikėjų organizacijos „Svetingas Šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė portalui lrytas.lt nurodė, kad šiam savaitgaliui užimta tik trečdalis jos kambarių. Bet per Velykas niekada nebuvo gausu žmonių.

Velykos yra kaip ir Kalėdos, visi jas švenčia namuose. Tik per Naujuosius Palanga būna pilnai užpildyta“, – sakė ji.

Anot pašnekovės, viskas priklausys nuo oro, jei jis bus geras, žmonės gali net penktadienį ar šeštadienį sugalvoti atvažiuoti į Palangą.

„Lietuviai yra spontaniški. Jei paprastą savaitgalį yra geras oras, Palangoje yra daugiau žmonių nei per bet kokias šventes“, – paminėjo I.Švanienė.

Visgi, pasak jos, žmonės yra „įvaryti į kampą“, nes viskas beprotiškai brangsta.

„Kubas dujų man kainuoja 55 centus, anksčiau kainavo apie 40 centų. Elektra irgi dvigubai pabrango. Išlaidos mums stipriai išaugo, o pajamos – anaiptol. Juk tokiu metu žmonėms atvažiuojant kambarius dar reikia šildyti. Įjungiame šildymą iš vakaro, kad kambarys gerai įšiltų, o ir oras dar žvarbokas, tad žmonėms grįžus į patalpas norisi, kad jos būtų šiltos, jaukios.

Išlaidos mums tikrai didelės, bet mes dar turime net nuleisti kainas, kitaip iš viso niekas nerezervuos vietų. Aš galiu pakelti kainas, tikrai galiu, bet tada bus tuščia.

Visgi privatus sektorius yra skirtas vidutiniam gyventojui, o ir tas pats smuko žemyn, taupo pinigus. Velykas daugelis švęs šeimos rate, žmonės stengsis, kad stalas širdį glostytų, bet tuo resursai ir baigiasi, poilsiui pinigų skirti jau nebegali“, – kalbėjo I.Švanienė.

Pagal „Booking.com“ sistemą, dviem suaugusiesiems, norintiems Palangoje pailsėti kovo 15–17 dienomis, už dvi naktis gali tekti pakloti nuo 55 iki net 1,1 tūkst. eurų. Viskas priklauso poreikio, norimo komforto, pasirinktos vietos atstumo iki jūros, tai viešbučio kambarys ar apartamentai, pusryčiai įskaičiuoti ar ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.