Šiemet lietuviai skolinasi daugiau: štai kur padeda gautus pinigus

Per pirmąjį šių metų ketvirtį „Swedbank“ gyventojams suteiktų vartojimo paskolų suma išaugo 33 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Augimas buvo fiksuotas visose vartojimo finansavimo srityse – būsto remontui ir atnaujinimui, automobilio įsigijimui ir vartojimo reikmėms. Itin smarkiai išaugo susidomėjimas tikslinėmis paskolomis saulės elektrinėms.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį vartojimo paskolų suma išaugo 33 proc.<br>V.Skaraičio nuotr.
Per pirmąjį šių metų ketvirtį vartojimo paskolų suma išaugo 33 proc.<br>V.Skaraičio nuotr.
Per pirmąjį šių metų ketvirtį vartojimo paskolų suma išaugo 33 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Per pirmąjį šių metų ketvirtį vartojimo paskolų suma išaugo 33 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 9, 2022, 1:23 PM

„Vartojimo finansavimo augimą stebime nuo antrosios praėjusių metų pusės. Šiam augimui įtakos turėjo gyventojų pasitikėjimas savo finansine situacija, priimant sprendimus skolintis brangesniems pirkiniams, pavyzdžiui, būsto remontui ar automobiliui įsigyti. Metų pradžioje gyventojai itin aktyviai domėjosi ir paskolomis saulės elektrinėms įsigyti arba įsirengti – palyginti su praėjusių metų pabaiga, susidomėjimas šio tipo finansavimu padidėjo apie 4 kartus“, – sako Tomas Pulikas, „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius.

Kaip jis pastebi, išaugęs geopolitinis neapibrėžtumas regione ženklesnės įtakos gyventojų elgsenai nepadarė – susidomėjimas vartojimo reikmėms skirtomis paskolomis buvo šiek tiek sumažėjęs kovo mėnesį, tačiau vėliau atsistatė iki įprasto lygio.

T. Puliko teigimu, per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį dėl pandemijos suvaržymų gyventojai buvo linkę vartojimui skolintis nuosaikiau, o tuo pačiu laikotarpiu šiais metais finansavimo augimas stebimas visose srityse.

„Per pirmuosius tris šių metų mėnesius išduotų paskolų automobiliams skaičius buvo 24 proc. didesnis nei praėjusių metų pirmąjį ketvirtį, būsto remonto ir atnaujinimo reikmėms išduota 30 proc. daugiau paskolų, o kasdienio vartojimo reikmėms – net 50 proc. daugiau“, − komentuoja T. Pulikas.

Banko duomenimis, per pirmąjį 2022 m. ketvirtį vidutinė paskola būsto atnaujinimui siekė 11,1 tūkst. eurų, vidutinė paskola automobiliui – 7,5 tūkst. eurų, o vartojimo kredito suma – 2,3 tūkst. eurų.

Pasak T. Puliko, būsto atnaujinimui ir vartojimo reikmėms skirtų paskolų dydžiai buvo panašūs kaip ir prieš metus, tuo metu automobiliui įsigyti skirta paskola palyginamuoju laikotarpiu išaugo apie 15 proc.

Gyventojai aktyviai užsisako ir kredito korteles – per pirmąjį šių metų ketvirtį išduotų kredito kortelių skaičius, palyginti su analogišku praėjusių metų laikotarpiu, išaugo daugiau kaip 4 kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.