Investuotojas: 5 nesėkmės neatgrasė siekti tikslų

„Kuo greičiau pridarysite klaidų ir jas suprasite, tuo greičiau tapsite sėkmingi“, – teigia investuotojas, verslininkas Justas Rutkauskas. Pasak 6-ąjį verslą puoselėjančio vyro, nesėkmės jo gyvenime nebuvo klaidos, bet priešingai – pergalės. Būtent jų dėka verslininkas šiandien džiaugiasi buvęs atvestas čia, kur yra dabar.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 10:08 AM

Esate investuotojas, verslininkas, dirbate NT srityje. Kaip joje atsidūrėte?

Kai man sukako 30 metų, pasijutau nepateisinęs savo turėtų lūkesčių ir nesupratau, kodėl taip nutiko. Juk dariau viską, ką sakė tėvai – buvau geras vaikas, baigiau mokyklą, universitetą, dirbau puikioje tarptautinėje kompanijoje, kurioje kas tris metus gaudavau naują automobilį, turėjau savo kabinetą ir pats planavau savo laiką. Visgi, prasidėjo „pilkos dienos“ – nesijaučiau laimingas, klausiau savęs – kas čia ne taip, ko aš nesuprantu gyvenime?

Tuomet perskaičiau Antony Robbins knygą „Neribota galia“ ir supratau, kad nors aš turiu pakankamai pasitikėjimo savimi kovoti už įmonę, bet jo neturiu pakovoti už save. Perskaitęs dar keletą knygų supratau, kad apie investavimą dar nieko nesuprantu – dirbti, uždirbti ir taupyti nėra teisingas kelias. Tuomet pamatęs, kad šia tema nerandu bendros kalbos su draugais, ėmiau ieškoti aplinkos, kurioje būčiau suprastas ir ją radau – atsidūriau „Starfish academy“. Šioje bendruomenėje susipažinau su investuotojais ir supratau, kad noriu gyventi kaip jie. Bendravau su daugybe žmonių, gerte gėriau informaciją, greitai mokiausi ir keičiau požiūrį į pinigus, veiklą, tikslus.

Su bendraminčiais subūrėte investuotojų komandą, virtusią sėkmingai NT srityje veikiančia įmone MB „Asset partners“. Kaip atsirinkote partnerius su kuriais dirbate?

Mano žmona nuolat klausdavo – „kodėl mums gyvenime niekas nieko niekada nepasiūlo? Kiti gauna darbo pasiūlymus, o mes – ne“. Įdomu tai, kad man pradėjus vystyti savo pirmuosius butus ir leisti juos nuomai, mane pastebėjo vienas bendramintis ir pasiūlė bendradarbiauti. Kaip sakoma, jeigu nori pasiekti didelę svajonę, turi turėti didelę komandą. Tuo metu sutapo ir mano ateities planai – svarsčiau išeiti iš darbo, pradėti savo verslą, vystyti nekilnojamą turtą.

Į komandą pasikvietėme dar vieną kolegą ir pradėjome dirbti. Mūsų komanda darni, nes kiekvienas esame stiprus skirtingoje srityse. Kolega Gediminas turi talentą akimirksniu įvertinti, ar NT objektas bus pelningas, ar ne. Kitas kolega Ignas geba kurti struktūrą ir matyti procesus, mano stiprybė žmonių poreikių supratimas, santykių kūrimas ir užsibrėžtų tikslų siekimas.

Apie Jūsų įmonę rašoma, kad sugebėjote išgryninti ir ištobulinti savo procesus, kad Jūsų NT projektai nuo įsigijimo iki paleidimo į pardavimo rinką trunka 30–60 d. Kaip Jums pavyksta užtikrinti tokį spartų procesą?

Tai – kolegos Igno nuopelnas. Procesų struktūros kūrimas yra viena svarbiausių jo stiprybių. Jeigu neklystu, jo pasiektas laiko rekordas nuo buto įsigijimo ir kapitalinio remonto pradžios iki kol remontas buvo užbaigtas ir pradėtas pardavinėti truko 28 kalendorines dienas. Igno teigimu, tai – realus terminas, tereikia darbų įgyvendinimui turėti tam tikrą vidinę sistemą, kada pagal iš anksto numatytą projektą visai komandai yra deleguojamos užduotys. Tai reiškia, kad visi žino, ką ir kada reikia padaryti, kad NT objektas po 30 kalendorinių dienų galėtų būti pradedamas pardavinėti.

Kas svarbu pradedant verslą? Kaip jaunam žmogui startuoti?

Projektas, kuriame dirbu jau yra šeštas mano verslo projektas. Todėl siūlau nepradėti savo pirmojo projekto su milijoninėmis investicijomis, ypač, jeigu jos – skolintos. Galima pradėti tiesiog mažą verslą. Pavyzdžiui, atidaryti internetinę parduotuvę ar pradėti prekybą gėlėmis Bandykit, darykit! Kuo skiriasi bandymas nuo darymo? Daug žmonių pabando ir nuleidžia rankas, sako – „neišeina“, „ne man“. Aš vadovaujuosi kiek kitokiu požiūriu. Pabandau ir jeigu matau, kad ta sritis turi bent truputį potencialo, tada pradedu veikti 100 procentų, pradedu daryti verslą.

Vieni iš penkių anksčiau turėtų verslų buvo sėkmingi, kiti labai nesėkmingi – teko prarasti savo santaupas. Tai leido daug geriau išmokti pamokas. Tuo tarpu jeigu aš net nepradėčiau šių pabandymų plėsti, daryti šiek tiek daugiau nei anksčiau – niekada nebūčiau atėjęs iki čia, kur esu dabar. Reikia ne tik skaityti ir vaikščioti į seminarus, tačiau reikia tiesiog praktiškai bandyti. O tam, kad bandymas neužsibaigtų tik bandymu, dar būtina ir daryti. Kuo greičiau pridarysite klaidų ir jas suprasite, tuo greičiau tapsite sėkmingi. Norint pelnyti sėkmę ir nieko nedaryti – vien skaityti knygas ar eiti į mokymus – nepakaks.

Iš kur semiatės įkvėpimo? Kokias knygas skaitote, kokius kursus lankote?

Visų pirma rekomenduočiau Antony Robbins knygą „Neribota galia“. Ji orientuota į pasitikėjimą savimi bei moko, kad kiekvienas esantis tinkamoje rolėje gali realizuoti savo potencialą. Priešingu atveju jis atrodys kvailas. Pavyzdžiui, puikų krepšininką pastačius į buhalterio poziciją atrodys, kad jis negeba susidoroti su užduotimis. Tuo tarpu žaisdamas krepšinį jis uždirbs milijonus. Kita knyga – Robert Kiyosaki „Turtingas tėtis, vargšas tėtis“ – man atvėrė finansinio raštingumo kelią. Ją perskaitęs supratau, kad nieko nesuprantu ir turiu dar labai daug išmokti. Abi šios knygos fantastiškos – lengvai parašytos ir kupinos praktinių pavyzdžių.

Knygos padeda atnaujinti turimus tikslus ir motyvuoja imtis veiksmų, tačiau jeigu esate netinkamoje aplinkoje, keistis gali būti labai sunku. Galimai net ir perskaitę geriausią knygą grįšite į savo aplinką ir pamiršite viską, ką perskaitėte. Todėl svarbu ne tik skaityti, bet ir ieškoti jūsų tikslus bei mąstymą atliepiančios naujos aplinkos, susipažinti su žmonėmis, iš kurių galėtumėte mokytis.

Šių metų spalio 27 d. vyks didžiausios finansinio raštingumo konferencijos Lietuvoje Financial Freedom Forum renginys, kurio globėjas – Lietuvos bankas. Kokį pranešimą jame skaitysite, kokia bus jo tema?

Skaitysiu pranešimą tema „Bandau, darau: klaidos ar pergalės?“. Kaip jau sufleruoja pavadinimas, kviesiu kelti klausimą – nesėkmė, tai yra klaida ar pergalė? Žiūrint į praeitį iš dabarties perspektyvos aš suprantu, kad nesėkmės buvo mano pergalės. Jos leido man mokytis.

Pranešime aptarsiu asmeninio finansinio raštingumo kelionę, papasakosiu, kur padariau klaidų – praradau pinigus ir praleidau daug laiko veltui. Taip pat atsakysiu į klausimus: ko aš iš viso to išmokau, kokie praktiniai veiksmai, verslai ir žmonės mane atvedė iki čia, kur esu dabar? Stengsiuosi, kad mano pranešimas atlieptų tokiems žmonėms kaip aš – turintiems didelį potencialą, bet esantiems supamiems netinkamos aplinkos, kuri stabdo, neleidžia siekti tikslų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.