Gyventojai jau ėmėsi taupyti ir valgyti pietų į kavines nebeužsuka: štai ką renkasi vietoj jų

Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus. Kol restoranai ieško erdvių, kur galėtų išjungti elektrą ir taip sutaupyti, dalis gyventojų apskritai nusprendžia aplenkti šias maitinimo įstaigas ir maistą gaminasi namuose patys arba ieško ko nors užkąsti parduotuvėse.

Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>Lrytas.lt koliažas.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>Lrytas.lt koliažas.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>D.Umbraso nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>D.Umbraso nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>D.Umbraso nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>D.Umbraso nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>D.Umbraso nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>D.Umbraso nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>D.Umbraso nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>D.Umbraso nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Augančios energetikos ir produkcijos kainos spaudžia ne tik verslus, bet ir gyventojus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Ž.Mauricas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Sep 25, 2022, 7:49 AM

Per pietus į parduotuves užsuka dažniau

Įprastai nuo 11 val. iki 13 val. parduotuvėse išauga žmonių srautai. Tačiau Ernesta Dapkienė, „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, pastebėjo, kad šiemet jų daugiau, nei būdavo įprasta.

„Įsismarkavus infliacijai galimybė įsigyti šviežio, naminio maisto parduotuvėje tapo dar patrauklesnė – nuo metų pradžios stebime augančius pirkėjų srautus pietų metu“, – teigė ji.

Dažnai pirkėjai renkasi kibinus, Kijevo kotletus, karbonadus, žemaičių blynus, varškėčius, įvairias salotas bei mišraines.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, drastiško šuolio, palyginti su pernai, nepastebėjo. Visgi pirmosiomis rugsėjo savaitėmis parduotuvių kulinarijos produktų pardavimai išaugo apie 15 proc., o labiausiai perkami pietums tinkami gaminiai – cepelinai, kotletai, plovas ar makaronai. Jų pardavimai išaugo 32 proc., palyginti su pernai.

„Bet galbūt ir anksčiau žmonės rinkosi pietų maistą parduotuvėse, tiesiog šiemet jų daugiau grįžo į biurus, kai anksčiau teko dirbti nuotoliniu būdu“, – portalui lrytas.lt komentavo V.Budrienė.

„Rimi“ parduotuvėse šoktelėjimas rugsėjį irgi matomas. Su portalu lrytas.lt kalbėjusi prekybos tinklo atstovė Gabrielė Šerėnienė tokį augimą taip pat yra linkusi sieti su buvusiomis griežtesnėmis pandeminėmis sąlygomis praėjusiais metais.

Tuo metu „Norfos“ parduotuvėse pokyčio nepastebėta, mišrainių, salotų ir kulinarijos gaminių pardavimų augimas – nuoseklus.

Aplenkia restoranus

Visgi tai gali būti susiję ir su infliacija, taupymu. Štai Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė portalui lrytas.lt patvirtino, kad žmonių srautas restoranuose yra sumenkęs, daugelis ėmė taupyti ne tik dėl išaugusių elektros kainų, bet ir jaudinimosi dėl ateinančio šildymo sezono sąskaitų, tad atsisako restoranų paslaugų ir kitų pramogų – filmų, koncertų.

Restoranų „Talutti TEX–MEX“ vadovas Edvinas Radvilas irgi teigė, jog rugsėjį klientų išties sumažėjo – apyvarta krito apie 40 proc. Kaip jis svarstė, galbūt viskam brangstant, augant ir sąskaitoms už elektrą, žmonės išsigando, kas bus ateityje, todėl nusprendė nebeišlaidauti, ieškoti pigesnių pietų alternatyvų parduotuvėse arba gamintis maistą namuose ir atsinešti jį į darbą.

Jis aiškino, kad esant tokiai situacijai restoranai taip pat yra priversti kelti kainas – kitos išeities nėra, nes būtų dirbama nuostolingai. Tačiau kainos didintos nedaug, kitaip, kaip teigė E.Radvilas, būtų prarasti net ir esami klientai.

„Anksčiau gaudavome 5 tūkst. eurų elektros sąskaitas, o dabar – 15 tūkst. eurų. Bet viskas ir toliau brangsta. Net popierius, įvairi valymo chemija, mėsa ir kiti produktai. Tiekėjai mus kasdien įspėja ruoštis, nes po mėnesio ar dviejų jie didins kainas, kiti sako, kad jas turi kelti jau dabar. Ieškome ir alternatyvų, bet norime išlaikyti kokybę. Negalime kainų didinti, jei kokybė nekils.

Dar planuojama didinti ir minimalų atlyginimą. Kosmosas. Tikiuosi, kad valdžia nepanaikins taikomos 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio lengvatos, kitu atveju, manau, kad kasdien užsidarys po vieną restoraną. Jau ir dabar nemažai jų užsidaro, net ir nenaujų, o jau ilgą laiką dirbusių“, – portalui lrytas.lt kalbėjo restoranų vadovas.

Taupyti priversti ne tik gyventojai, bet ir verslai. Štai E.Radvilas pasakojo, kad restoranų šaldytuvuose išjungta nuolat deganti šviesa, ją darbuotojai nuo šiol įsijungia tik prireikus, taip pat, jei tam tikros restorano zonos neužsipildo žmonėmis, jose išjungiama šviesa. E.Radvilas neneigia, jog tenka pasvarstyti ir apie etatų mažinimą, darbuotojų išleidimą į prastovas, o jei situacija negerės, net ir apie restoranų laikiną uždarymą.

„Viskas valdžios rankose, bet ji mums nieko nesako“, – nuogąstavo pašnekovas.

Turi augti ne tik kainos

ES statistikos tarnybos „Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje jau 8 metus iš eilės kainos restoranuose ir kavinėse auga sparčiausiai visoje euro zonoje. Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas pripažino, kad tai yra neišvengiama, tačiau kartu su kainomis turi augti ir klientų aptarnavimo, maisto kokybė, taip pat efektyvumas bei žinomumas.

„Kitu atveju Lietuvos restoranų ir kavinių sektorius gali prarasti tarptautinį konkurencingumą, ypač turint omenyje tai, kad Lietuvoje kainos restoranuose ir kavinėse jau dabar yra vienos didžiausių tarp Centrinės ir Rytų Europos šalių, Baltijos regione“, – feisbuke rašė ekonomistas.

Anot jo, Lietuvoje net kava yra tapusi prabangos preke. Čia puodelis kapučino kainuoja apie 2,5 euro, o Pietų Europoje, pavyzdžiui, Italijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje – tik 1,5 euro.

„Makroekonominiu požiūriu puodelio kavos kaina yra smulkmena, bet tai sukuria Lietuvos, kaip brangios (bent jau tikrai ne pigios) šalies įvaizdį, o tai mažins mūsų konkurencinį pranašumą, ypač stengiantis pritraukti „skaitmeninius klajoklius“, kurie dėl išpopuliarėjusio nuotolinio darbo renkasi gyventi šalyse, siūlančiose geresnį kainos ir kokybės santykį“, – atkreipė dėmesį Ž.Mauricas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.